Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020

Αποκατάσταση ζημιών και εργασίες συντήρησης, στην Ιερά Μονή Αγίων Τιμοθέου και Μαύρας Καρύστου.


Βορείως της πόλεως της Καρύστου, συγκεκριμένα στην περιοχή «Πηγαδάκια», βρίσκεται η Ι.Μ Αγίων Τιμοθέου και Μαύρας, με ιστορία άνω των 120 ετών, σύμφωνα με αναφορές στα τοπικά έντυπα.

Εκτός από τους αναφερόμενους Αγίους στους οποίους είναι αφιερωμένος ο Ναός και η μνήμη των εορτάζεται την 3η Μαΐου, τιμώνται η Αγία Παρασκευή και ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος.

 

Τελευταίως, και μετά την Αγιοκατάταξη του, τιμάται και ο Νέος Ιερομάρτυς Άγιος Ιωσήφ ο εκ Δεσφίνης, ο οποίος υπήρξε και εφημέριος της Μονής, αλλά και της περιοχής κατά τα έτη 1933 εώς και 1935.

 

Η Ιερά Μονή ακολουθεί το Εκκλησιαστικό Ημερολόγιο (Ιουλιανό), το «παλαιό» όπως έχει επικρατήσει να αποκαλείται, και διοικητικώς υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Ευρίπου και Ευβοίας, της Εκκλησίας των Γνησίων Ορθοδόξων Χριστιανών Ελλάδος (ΓΟΧ).

Η ποιμαντική εξυπηρέτηση των Πιστών, πραγματοποιείται με την έλευση Ιερέως της Ι. Συνόδου εξ Αθηνών, διότι προ έτους και πλέον, ο έως τότε εγκαταβιών εφημέριος, δια λόγους υγείας, απεσύρθη.


 

Λόγω της παλαιότητας των κτιριακών εγκαταστάσεων, (κυρίως Ναού, κελλιών, καμπαναριού, τοιχίων και περιβάλλοντος χώρου), η φθορά εξαιτίας του χρόνου είναι εμφανής όπως φαίνεται και από τις εικόνες που παρατίθενται. Εκδηλώνεται δε συνεχώς με πτώσεις σοβάδων, πεπαλαιωμένα και κατεστραμμένα κουφώματα, θέματα υποστήριξης και εργασιών επιδιόρθωσης να χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και επισκευής.

 


Η δύσκολη κατάσταση που δημιουργήθηκε από την έλλειψη Ιερέως, δυστυχώς επιβαρύνεται λόγω και της απαγόρευσης εξ αιτίας των περιοριστικών μέτρων που επιβάλλει η παρούσα συγκυρία. Σαν αποτέλεσμα καταγράφεται η μη ύπαρξη εσόδων για την Μονή. (σημ. Λόγω μη τέλεσης της Θ. Λειτουργίας). Τα λίγα χρήματα που εξοικονομήθησαν από το «κερί» και τον «δίσκο», μαζί με τις προσφορές των Πιστών, διετέθησαν για επισκευές και επεμβάσεις σε σημεία όπου εκρίθησαν άκρως επείγοντα και αναγκαία (στέγ/ση οροφής).


Η περαιτέρω εξέλιξη των όντως απαραίτητων εργασιών, εξαρτάται πλέον και έγκειται εις την φιλότιμον προσφοράν και συνδρομήν  ΌΛΩΝ μας, ενοριτών και μη, κατοίκων και επισκεπτών, εντός και εκτός Ελλάδος, οι οποίοι θα ευαισθητοποιηθούν και κατανοήσουν το σοβαρό πρόβλημα, που αντιμετωπίζει ο ιστορικός Ναός μας όπου διετέλεσε και συνεχίζει να είναι σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο.

 

Στόχος όλων μας που εδώ γεννηθήκαμε, εδώ μεγαλώσαμε, αποκτήσαμε οικογένειες , διδαχθήκαμε από τους προγόνους μας, είναι να προσπαθήσουμε να επισκευάσουμε τον Ναό μας, και να μην αξιωθούμε να τον δούμε να καταστρέφεται από την ολιγωρία και αδιαφορία μας . Μια μικρή προσπάθεια από όλους θα βοηθήσει να γίνει κάτι μεγάλο, για τον Ναό μας, για την Εκκλησία μας.

 

Και όπως ο μοναδικός αδιάψευστος Κύριος μας μας διαβεβαιώνει: «ἑκατονταπλασίονα λήψεται …» αυτός και η Οικογένεια του.

Όποιος θελήσει να προσφέρη από το υστέρημα του, τον ευχαριστούμε εκ των προτέρων, μπορεί δε να επικοινωνήση με τους υπευθύνους είτε στον Ναό (σημ. όπου θα διαπιστώση και τα παραπάνω αναφερόμενα) , ή εις στο τ/φ 2224023640.


 Εκ της Ιεράς Μονής

 

(Η καταχώρηση ανανεώθηκε)

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...