Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021

Κατατέθηκε ερώτηση στην βουλή, σχετικά με την αλλαγή του υφιστάμενου σχεδιασμού που αφορά στην εγκατάσταση των ΑΠΕ, από τον βουλευτή Ευβοίας Θανάση Ζεμπίλη.


Με ερώτηση που κατατέθηκε προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ο βουλευτής Ευβοίας Θανάσης Ζεμπίλης, αναφέρει πως πρέπει να υπάρξει αλλαγή οσο αφορά το υφιστάμενο Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ, καθότι αυτό νομοθετήθηκε το 2008  με την ΚΥΑ 49828/12.11.2008 (ΦΕΚ Β’ 2464/3.12.2008), και χρήζει επειγόντως αναθεώρησης, καθώς όπως αναφέρει στην ερώτηση του, έχει παρέλθει δεκαετία από την θέσπισή του και έχουν προκύψει νέα δεδομένα ως προς την τεχνολογία και το μέγεθος των ανεμογεννητριών, καθώς και ως προς την διαθεσιμότητα των περιοχών εγκατάστασης νέων έργων.

 


Παρακάτω το κείμενο της ερώτησης του:

(το σχετικό έγγραφο έχει ημερομηνία 23/2/2021 και αριθμ. Πρωτ: 4445 και είναι αναρτημένο στον ιστότοπο της βουλής, στην διεύθυνση κοινοβουλευτικός έλεγχος)

 

 

Αθήνα 23/2/2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Σκρέκα

Θέμα: Επείγει η αναθεώρηση του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ

Κύριε Υπουργέ,

Το υφιστάμενο Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ νομοθετήθηκε το 2008, με την ΚΥΑ 49828/12.11.2008 (ΦΕΚ Β’ 2464/3.12.2008), και χρήζει επειγόντως αναθεώρησης, δεδομένου ότι έχει παρέλθει δεκαετία από την θέσπισή του και έχουν προκύψει νέα δεδομένα ως προς την τεχνολογία και το μέγεθος των ανεμογεννητριών, καθώς και ως προς την διαθεσιμότητα των περιοχών εγκατάστασης νέων έργων. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να επικαιροποιηθεί το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ, προκειμένου να υπάρξει μια ολιστική και συστηματική αντιμετώπιση των νέων συνθηκών και να μην καταφεύγουμε σε επιμέρους και αποσπασματικές νομοθετικές ρυθμίσεις.

 

Μεταξύ άλλων το νέο πλαίσιο θα πρέπει να μεριμνά, ώστε:

1)Να αποτρέπεται η άναρχη τοποθέτηση των ΑΠΕ, ιδιαίτερα σε κορεσμένες περιοχές

2)Να μην αποβαίνουν τα ενεργειακά έργα σε βάρος άλλων τοπικών παραγωγικών δραστηριοτήτων

3)Να λαμβάνονται υπόψιν κατά την περιβαλλοντική αδειοδότηση των ΑΠΕ και οι υφιστάμενες χρήσεις γης στην περιοχή εγκατάστασης.

 

Έτσι, το νέο Πλαίσιο πρέπει να αξιολογεί με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο την φέρουσα ικανότητα της εκάστοτε περιοχής και να σταθμίζει δίκαια τις επιπτώσεις που έχει η εγκατάσταση αιολικών σταθμών και συναφών έργων σε ανθρωπογεωγραφικούς χώρους, με ιδιαίτερη περιβαλλοντική, πολιτισμική και αναπτυξιακή φυσιογνωμία. Συν τοις άλλοις, το αναθεωρημένο ΕΠΧΣΑΑ για τις ΑΠΕ πρέπει να εξασφαλίζει συνθήκες ασφάλειας δικαίου στους επενδυτές, αποφεύγοντας τις επικαλύψεις με άλλες δραστηριότητες, τις δικαστικές εμπλοκές και τις πιθανές γκρίζες ζώνες. Σε αυτό θα συμβάλλει και η ενίσχυση της δημόσιας διαβούλευσης , ώστε οι τοπικές κοινωνίες να μην αγνοούνται και να μην αιφνιδιάζονται , αλλά αντίθετα να συμμετέχουν στο σχεδιασμό των ΑΠΕ , γεγονός που θα οδηγήσει σε έργα που θα απολαμβάνουν κοινωνικής αποδοχής.

 

Βάσει των ανωτέρω, ερωτάται ο Υπουργός:

Α)Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την επίσπευση της διαδικασίας αναθεώρησης του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ;

Β)Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα και τα στάδια μέχρι την νομοθέτηση του νέου Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ;

 

Ο ερωτών βουλευτής

Αθανάσιος Γ. Ζεμπίλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...