Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

Πλήθος κατοίκων από το δήμο Καρύστου στην συγκέντρωση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος


Πλήθος κατοίκων από το δήμο Καρύστου στην συγκέντρωση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος

Την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος κατά της εγκατάστασης νέων ανεμογεννητριών , την οποία διοργάνωσαν φορείς της Νοτίου Ευβοίας και ο Δήμος Καρύστου. Παρόντες ήσαν και οι βουλευτές της Ευβοίας, Βαγγέλης Αποστόλου και Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης (ΣΥΡΙΖΑ) και ο Γιώργος Μαρίνος (ΚΚΕ) .

Παρόντες ήσαν κάτοικοι από την Κάρυστο καθώς και άλλα μέρη της Νοτίου Ευβοίας, η παρουσία ήταν μια πολυπληθής μάζωξη και που εδωσε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θέλουν άλλες ανεμογεννήτριες.

 

Το παρών έδωσε ο Δήμαρχος Καρύστου Λευτέρης Ραβιόλος, ο επικεφαλής της Μείζονος αντιπολίτευσης Ζάχος Χατζηνικολής και της ελάσσονος Δημήτρης Παρασκευάς, ο υποψήφιος δήμαρχος Γιάννης Μανώλης, παράλληλα ήσαν και δημοτικοί σύμβουλοι καθώς και η Περιφερειακή σύμβουλος από την Κάρυστο Άννα Καρύκα. Όπως και εκπρόσωποι φορεων από την Εύβοια και τα Άγραφα.

Παρόντες ήσαν και δημοσιογράφοι οι οποίοι και κάλυψαν την κινητοποίηση.

κάτοικοι που ήσαν παρόντες ήταν μεταξύ αυτών έμποροι, καταστηματάρχες και ελεύθεροι επαγγελματίες που είναι στην πόλη της Καρύστου, ήταν μια πολυπληθής μάζωξη η οποία έγινε καθημερινή μέρα και φυσικά δείχνει την κατάσταση που επικρατεί στην Καρυστία η οποία είναι η οργή των κατοίκων της καθώς η καταστροφή που υφίσταται από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών είναι απλά εγκληματική.

η κινητοποίηση και συγκέντρωση αυτή είχε επιτυχία όπως και μια επισημότητα  καθώς παραβρέθηκαν και βουλευτές του νησιού και υπήρξε και δημοσιογραφική κάλυψη.

η περιοχή γενικά

Η Κάρυστος έχει μετατραπεί σε σκαραμαγκά (όπως ανέφερε κάποιος προ καιρού) το χειμώνα θα δει κανείς φορτηγά, μπετονιέρες και ανθρώπους με πορτοκαλί στολές, καμία σχέση με άλλοτε που αντίκριζε κανείς κάποια δασκάλα, κάποιο γιατρό μια οικογένεια με παιδιά , δηλ. κάτι που δείχνει και μια ποιότητα ζωής. Ήδη το καλοκαίρι φέτος ο κόσμος ήταν λιγοστός που είχε έρθει (το καλοκαίρι του 2020 υπήρξε πολύς) και λογικό όταν τα φορτηγά είναι μια καθημερινή πραγματικότητα και να μην έχει κανείς ησυχία όπως σε μια παραλία κτλ.

 


Ο Δήμος Καρύστου εξέδωσε στις 24/1/2023 την υπ’ αριθμό 3/2023 απόφαση που αποτελεί ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου με θέμα «καμιά ανεμογεννήτρια στο δήμο Καρύστου». Η κίνηση αυτή είναι θετική όμως θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο Δήμος η μονή κίνηση που έχει κάνει – κατ΄ ανάγκη και κατόπιν πίεσης – προσέλαβε δικηγόρο για ενδικες προσφυγές γα τις ανεμογεννήτριες που σχεδιάζονται δυτικά της πόλης καθώς και σε άλλες περιοχές. Όμως η απορία παραμένει, αν δεν ήταν εκλογές θα γίνονταν όλες αυτές οι κινήσεις; Όπως πως γίνεται όταν υπάρχουν εταιρίες με τσιμέντα και ανήκουν κάπου στην Κάρυστο  , παράλληλα να θέλουν να αποτραπούν; 

Παράλληλα όσοι θέλουν τις ανεμογεννήτριες είναι ξεκάθαρα για το χρήμα, ούτε η ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας τους νοιάζει, ούτε αν θα παίρνουμε ρεύμα από άλλες χώρες ούτε τίποτα, όσο αφορά εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο τομέα των ΑΠΕ είναι οι επιδοτήσεις που τις έχουν καταστήσει μια μόδα που διαρκώς χάνει έδαφος, όσο αφορά τις διαφημίσεις και την επιβολή τους , μετά το σκάνδαλο στο ευρωκοινοβούλιο καταλαβαίνει ο καθένας γιατί επιβάλλονται και προωθούνται δήθεν ως πράσινη ανάπτυξη.


 

Τι σημαίνει η φράση «είναι αργά» , την οποία βλέπουμε στα κοινωνικά δίκτυα να αναφέρεται από κάποια άτομα οσο αφορά τις αντιδράσεις κατά των ανεμογεννητριών  και άθελα τους να συμπαρασύρουν και άλλους σε αυτό το αφήγημα. και η απορία είναι άραγε συμμετείχαν ποτέ σε κάποια κίνηση κατά των ΑΠΕ; Λάβανε μέρος σε κάποια κινητοποίηση ή έδωσαν χρήματα σε κάποια προσφυγή; Ή απλά έστειλαν ποτέ ένα email ή απλά ένα έγγραφο στο Δήμο Καρύστου , στην Περιφέρεια ή στο Υπουργείο να λένε την αντίθεση τους;  Ή το πιο απλό ζήτησαν με email ή με αίτηση (που υπάρχει στα βιβλιοπωλεία) να θέλουν να μάθουν τα ανταποδοτικά από τις ΑΠΕ προς το Δήμο Καρύστου και να πάρουν αριθμό πρωτοκόλλου και να φαίνεται και το όνομα τους; Την απάντηση ας την δώσουν πρώτα στον εαυτό τους και μετά να πουν τις θεωρίες τους και τις απόψεις τους.

Και το νοσοκομείο το 2012 ήταν αργά, όμως οι καρυστινοί το απέτρεψαν στο να κλείσει. Οπως και στα Αντιά στο Καφηρέα πριν πολλά χρόνια που παρόλο είχαν τοποθετηθεί ανεμογεννήτριες (του Ρόκκα) κάτοικοι απέτρεψαν και εγκατασταθούν και άλλες , βάσεις με τσιμέντο υπάρχουν ακόμη που παρέμειναν χωρίς να εγκατασταθούν και άλλες ανεμογεννήτριες.

 

Αναφορικά ότι δήθεν ο κόσμος θέλει τις ανεμογεννήτριες, γιατι τοσο στο προηγουμενο γραφειο εταιρεία ΑΠΕ στην Καρυστο ήταν η βιτρίνα με χαρτιά  και ουδεμία πινακίδα ή επιγραφή υπήρχε , δηλ. δεν ήξερες αν είναι γραφείο, λέσχη ή αποθήκη ή αίθουσα παιγνίων και για να πάει εκεί κανείς πρέπει είτε «μιλημένα» ή με «κουτσομπολιό» και εκεί στην ευθεία που χει μετατραπεί σε εργοτάξιο ουδεμία πινακίδα ή ταμπέλα υπάρχει, αυτό κάτι σημαίνει! Φαντασθείτε πχ τη wind ή τα public ή μια άλλη εταιρεία και το παράρτημα της να είναι λες και γίνεται μετακόμιση και είναι όλα καλυμμένα!


Όσο αφορά τις μεταφορές με φορτηγά αυτό που φοβούνται είναι μη  υπάρξει κόσμος και τους κλείσει το δρόμο και είναι τόσο παράνομοι που όχι την αστυνομία , ούτε απλό όχημα με φάρο δεν θα τολμούσαν να φωνάξουν, γιατί άραγε ζητάνε συνέχεια αναβολές από το ΣτΕ ;  για να προλάβουν να εγκαταστήσουν τις ανεμογεννήτριες στο Καφηρέα , γιατί θα πρέπει να βγάλει μια απόφαση  και επειδή είναι παράνομοι (οπως παραβίαση φέρουσα ικανότητας, παραπομπή της χωρας μας καθως ειναι περιοχή natura)  ζητάνε αναβολή.

 

Αν φυσικά ο Δήμος θέλει να αποδείξει ότι όντως είναι κατά των ανεμογεννητριών, ας μεταβεί στα γραφεία της εταιρείας ανεμογεννητριών στην Κάρυστο (από αυτά που δεν έχουν πινακίδες ουτε ταμπέλες) ο δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι και να αφήσει το ανάλογο ψήφισμα και να χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι και να πει είστε ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΙ, έχετε 30 λεπτά μαζέψτε τα πράγματα σας και ΦΥΓΕΤΕ από την Καρυστία!
 

Οπότε τότε θα ξεκινήσει να γίνεται πράξη και από το δήμο το Φτάνει πια!

 

 

Φωτογραφίες  από την κινητοποίηση, φαίνεται και το πανό του συλλόγου Καβοντοριτών Ευβοίας. 

(φωτογραφίες Βασιλική Τόγια)


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...