Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

ΑΠΕ: επιμερισμός προς τους οικιακούς καταναλωτές – Οι πλούσιες σε ανταποδοτικά και φτωχές σε έργα κοινότητες του Καφηρέα.

Προχθές ανακοινώθηκε η είδηση για  το ΦΕΚ Β 1771/2023 που αφορά των επιμερισμό τέλους 1% προς τους οικιακούς καταναλωτές των κοινοτήτων όπου είναι εγκατεστημένες ΑΠΕ να σημειωθεί ότι πρόκειται από τα ποσά που παρακρατούνται αυτόματα από ην τιμή πώληση ρεύματος και αφορά το 3% όπου το 1% αφορά τους οικιακούς καταναλωτές, το 0,3% το πράσινο ταμείο και το 1,7% της τοπικές κοινότητες για έργα σε αυτές , είναι όπως το ΦΠΑ που πληρώνει ο κάθε πολίτης έτσι και τα χρήματα αυτά είναι ύστερα από κανονιστική πράξη δηλ, νόμο και δεν είναι «δωράκι» από καμία εταιρεία. Άλλωστε κάποιοι τα έχουν πάνω από το κεφάλι τους και ουδεμία ωφέλεια έλαβαν παρά μόνο ορισμένοι.

Όσο αφορά το Κάβο Ντόρο, όπως είναι γνωστή αυτή η περιοχή στην Νότια Εύβοια, η Τοπική κοινότητα Κομίτου θα λάβει 169.013,86 ευρώ από 6 αιολικούς σταθμούς που λειτουργούν στην περιοχή της, καθώς ήδη υπάρχουν από το 2020 με τις προϋπάρχουσες  περί τις 80 ανεμογεννήτριες.


Η τοπική κοινότητα Αμυγδαλιάς θα λάβει περί τις 52.771,40 ευρώ από 2 αιολικούς σταθμούς .

Η τοπική κοινότητα Πλατανιστού περί τις 76.301,56 ευρώ από 2 αιολικούς σταθμούς.

Η τοπική κοινότητα Καλλιανού περί τις 71.119,22 ευρώ από 2 αιολικούς σταθμούς.

Όσο αφορά την απόδοση του ειδικού τέλους για τους οικιακούς καταναλωτές κάθε έτος , προς αυτή την κατευθύνει κινήθηκε ο βουλευτής Ευβοίας Θανάσης Ζεμπίλης ο όποιος είχε θύσει, από το Μάιο του 2021, το θέμα αυτό.

Κάποιες επισημάνσεις επί αυτών , τα χρήματα αυτά είναι από το ΕΤΜΕΑΡ που πληρώνουν οι καταναλωτές και αναγράφεται στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Η  χρονική στιγμή που γίνεται , μοιάζει με προεκλογικό «τερτίπι» και παράλληλα τα δυο χρόνια δηλ. 2021 και 22 δεν αποδόθηκαν αυτή την χρονική στιγμή.

Φυσικά να σημειωθεί ότι τα χρήματα που ανήκουν στο καφέα , όλα αυτά τα χρόνια και αφορά το 1,7% θα πρέπει να αποδοθούν και να γίνουν οι απαραίτητες υποδομές και έργα καθώς ο νόμος ορίζει ότι το 80% πρέπει να ανήκει στις επιμέρους κοινότητες και παράλληλα σε κάθε έργο να τοποθετείται πινακίδια και να αναγράφεται ο φορέας, η χρηματοδότηση κτλ. γιατί υπάρχει ο αστικός μύθος ότι δήθεν τα έργα τα κάνουν οι εταιρείες ανεμογεννητριών και η φήμη αυτή συντηρείται για να τους αποδεχτεί ο κόσμος.


Να σημειωθεί ότι ανεμογεννήτριες στο Καφηρέα υπάρχουν από το 2000 παρόλα αυτά πολλά έργα δεν έχουν γίνει και πολλά καθυστερούν και φυσικά δεν είναι αιτία η ολιγωρία αλλα πιθανών δεν γίνονται για να υποβαθμίζεται η περιοχή και να αναγκαστούν όσοι απέμειναν  να φύγουν ή να αποτραπεί σε κάποιους να μείνουν εκεί ακόμη και εποχιακά , όλα αυτά για να εγκατασταθούν περισσότερες ανεμογεννήτριες- χωρις καμία αντίδραση- και τα χρήματα εξ αυτών να καταλήγουν στις τσέπες και στις «κοιλάρες» ορισμένων.

Το αυτό γίνεται και σε δήμους της Αθηνά όπου για παράδειγμα απαγορεύεται η μουσική να είναι δυνατά μετά τις 11 μ.μ σε μαγαζιά με το πρόσχημα ότι ενοχλούνται οι περίοικοι, φυσικά γίνεται για να φύγουν και να δρομολογηθούν κάποια αλλα έργα όπως η αθηναϊκή Ριβέρα κτλ.

Αλλωστε στη χώρα μας πολλές φορές υπάρχει η σκοπιμότητα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...