Σάββατο 27 Μαΐου 2023

Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος, η παρουσία του στην Εύβοια - η γιορτή στους Μύλους Καρύστου



Από τους πιο λαοφιλείς αγίους που ταυτίζεται η παρουσία του εδώ και σχεδόν ένα αιώνα με την Εύβοια, είναι ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος. Το Ιερό λείψανο του οποίου μεταφέρθηκε από το 1924 από μια κωμόπολης της Καππαδοκίας, το Προκόπη και έφτασε μετά από ένα ταξίδι μέσω Κύπρου και Ρόδου στην Εύβοια και συγκεκριμένα στην Χαλκίδα και μετέπειτα στο σημερινό μέρος που λέγεται Προκόπι.

Καθημερινά πλήθος λαού καταφθάνουν στην εκκλησία στο Προκόπη για να ασπασθούν το Λείψανο του , άνθρωποι από την Ελλάδα καθώς και από τα μέρη της Ουκρανίας, Ρωσίας καταφθάνουν εκεί με πούλμαν, την ημέρα της γιορτή του 27 Μαΐου γίνεται Θεια Λειτουργιά με την παρουσία και άλλων Ιεραρχών πέραν του επιτόπιου μητροπολίτη.

 

 

Η γιορτή στους Μύλους Καρύστου

Από το Μαΐου του 2022 πραγματοποιείται την ημέρα της γιορτής  αγρυπνία προς τιμήν του Άγιου Ιωάννη του Ρώσου στους Μύλους στην κεντριά εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, μάλιστα υπάρχει και εικόνα που απεικονίζει την κοίμηση του Αγίου και η οποία είναι τοποθετημένη στον επιτάφιο. Και φέτος πραγματοποιήθηκε Θεια Λειτουργία και μάλιστα στην εικόνα του , υπάρχει λειψανοθήκη στην οποία υπάρχει ένα μικρό κομμάτι από την στολή του Αγίου, να αναφερθεί ότι η στολή άλλαξε λέγω προτροπής του Αγίου και μάλιστα γίνεται κάθε 100 χρόνια, 50 χρόνια ανάλογα.

 

 

Ήταν 27 Μαΐου 1730 ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος ο νέος ομολογητής, αφού θα κοινωνήσει , θα είναι η μέρα  της κοίμησης του και θα ανήκει πλέον στην αιωνιότητα. Η Ορθοδοξία και ιδιαίτερα η Ρωσία, η Ελλάδα και το νησί της Εύβοια θα έχουν έναν άγιο στους ουρανούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...