Σάββατο 3 Ιουνίου 2023

Καταγγελία για συμβάντα με οχήματα από εταιρείες ΑΠΕ στην περιοχή Καφηρέα- Καρύστου


Καταγγελία στάλθηκε προς το αστυνομικό τμήμα Καρύστου στις 29/3/2023 η οποία είχε καταρτιστεί στις 16/3/2023 και αφορά συμβάντα – τροχαία- από οχήματα των εταιρειών ΑΠΕ στην περιοχή του Καφηρέα- Καρύστου και τα οποία μεταφέρουν υλικά για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών . Η καταγγελία έλαβε αρ. πρωτ: 9009/20/1345/29-03-2023.

Καταγγελία για συμβάντα με οχήματα από εταιρείες ΑΠΕ στην περιοχή Καφηρέα- Καρύστου

Προς Αστυνομικό τμήμα Καρύστου

Θα ήθελα να λάβετε γνώση καθώς τα παρακάτω έχουν λάβει χώρα στην περιοχή του Καφηρέα ή Κάβο Ντόρου.

Αφορά τη διέλευση οχημάτων που μεταφέρουν υλικά για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών και τα οποία κινούνται με ταχύτητες που έχουν προκαλέσει μια σειρά υλικών ζημιών μέχρι στιγμής.

Να τονιστεί φυσικά όσο αφορά την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών έχει υπάρξει παραβίαση της φέρουσας ικανότητας της δημοτικής ενότητας Καφηρέα, η ευρωπαϊκή επιτροπή έχει κινήσει διαδικασία κατά της χώρας μας και θα υπάρξει παραπομπή λόγο μη ύπαρξης ειδικής οικολογικής αξιολόγησης καθώς εκεί είναι περιοχή natura, παραβίαση διατάξεων του χωροταξικού των ΑΠΕ και διατάξεων του συντάγματος.

Ήδη έχει γίνει προσφυγή στο ΣτΕ  και φυσικά ούτε παύση εργασιών έχει δοθεί και η εκδίκαση της υπόθεσης που ήταν για τις 22 Νοεμβρίου 2022 έλαβε αναβολή και ορίστηκε για τις 22 Μαρτίου 2023 και κατόπιν για τις 30 Μαίου 2023. Αποτέλεσμα τα οχήματα αυτά να τρέχουν με ταχύτητες που σε κάποια στιγμή ίσως συμβεί κάτι που όλοι ευχόμαστε να μη γίνει.

 

1.)Τις 23 Φεβρουάριο 2023 στην Πρινιά, φορτηγό διερχόμενο εντός του οικισμού, λόγω ύψους έκοψε καλώδιο ηλεκτροδότησης με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς ρεύμα η Πρινιά και ο συνοικισμός Καλαμάκι στην περιοχή. Νωρίτερα δηλ. το προηγούμενο διάστημα, αρχές Δεκεμβρίου 2022 φορτηγό παραλίγο να παρασύρει γυναίκα στην περιοχή αυτή.

 

2.)Το Δεκέμβριου 2022 στο χωριό Καψούρι κατά τις νυχτερινές ώρες, φορτηγό έρριψε τοιχίο άυλης οικίας πλησίον του δρόμου, ο ιδιόκτητης αυτού μη δυνάμενος να κινηθεί γρήγορα λόγω κινητικού προβλήματος δεν πρόλαβε να συγκρατήσει τον αριθμό του οχήματος, παρά μόνο φώναξε του οδηγού ο όποιος του είπε θα τα κανονίσει η εταιρεία (εννοώντας προφανώς κάποια αποζημίωση)

3.)  Παράλληλα στο πλατανιστό όχημα , τύπου φορτηγάκι , (που οδηγούνταν από εργαζόμενο στα έργα των ανεμογεννητριών) συγκρούστηκε με όχημα, ευτυχώς χωρίς να υπάρξουν θύματα, η ιδιοκτήτρια αυτού ανέφερε ότι αν ήταν σε άλλο σημείο θα την «πέταγε» από το δρόμο. Το συμβάν έγινε πέρσι το χειμώνα.

4.)Το Φεβρουάριο 2023, προς το τέλος του μηνά, όχημα τύπου κλούβα συγκρούστηκε κατά τις πρωινές ώρες με ταξί το οποίο μετέφερε μαθητές από τα χωριά Κόμητο και Ευαγγελισμός προς την Κάρυστο, με το ένα μαθητή να χτυπάει το σαγόνι του (ελαφρύ τραυματισμό) και χωρίς να υπάρξουν τα χειρότερα.

Την Κυριακή 12 Μαρτίου 2023 στο Αετό στην θέση «βίγλα» όχημα που μετέφερε εργάτες των ανεμογεννητριών είχε βγει εκτός δρόμου και ήταν στο χαντάκι, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός.

 

Όπως γίνεται αντιληπτό πρέπει να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, παράλληλα θα ήταν ευχής έργο και θα πρέπει να διακοπεί πάσα εργασία μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση από το ΣτΕ και κυρίως και από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια καθώς , όπως αποδείχθηκε από την επιστολή της ευρωπαϊκής επιτροπής προσφάτως -Αιτιολογημένη γνώμη [INFR(2014)4073] για μη συμμόρφωση με την Οδηγία για τους Οικοτόπους (92/43/ΕΟΚ) κατά τον σχεδιασμό έργων αιολικής ενέργειας - και καθώς η περιοχή αυτή του Καφηρέα είναι natura, σπεύδουν  για να προλάβουν καθώς το έργο αυτό είναι παράνομο, έχει μεταξύ άλλων και αυτή την κατάσταση να τρέχουν και με ότι συνεπάγεται αυτό, δυστυχώς και ο Δήμος Καρύστου φέρει ευθύνη καθώς η διοίκηση αυτού δεν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα , κοινώς να τους «τρίξει τα δόντια». Φυσικά να επισημανθεί ότι σε όλη αυτήν την καταστροφή στην περιοχή από πέρσι (ανεξάρτητα από τα παραπάνω συμβάντα) μεταξύ άλλων θα δει κάνεις και φορτηγά ή μπετονιέρες που είναι σε επιχείρηση που ανήκει σε συγγενικό πρόσωπο του δημάρχου, για να λέγονται και κάποια πράγματα ξεκάθαρα.

 

Οπότε αποστέλλεται για να λάβει γνώση η υπηρεσία σας και προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για την αποτροπή και πρόληψη τυχών ατυχημάτων που ίσως θέσουν σε κίνδυνο και αποβούν ολέθρια κάποια στιγμή. Πέρα από την παύση πάσα εργασίας που θα έπρεπε να είχε ήδη επιβληθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, προτείνεται να απαγορευτεί η διέλευση τέτοιων οχημάτων εντός της πόλεως της Καρύστου καθώς και εντός από τα χωριά του Κάβο Ντόρου,  να μην υπερβαίνουν τα 40 χλμ. καθόλη την διαδρομή Και παράλληλα καθώς στις 25 Μαρτίου ημέρα γιορτής και επετείου μεταφέρονταν πτερύγια σε περιοχή του Καφηρέα, να απαγορευτεί και να μην γίνεται ουδεμία μετάβαση αυτών κατά τις γιορτές και από Παρασκευή μεσημέρι μέχρι ξημερώματα της δευτέρας για την ασφάλεια των κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής.

 

με εκτίμηση Σταμάτης Κυριακός

email stamatis.kyr1@gmail.com

 

φωτογραφία από το όχημα στο Αετό Καρύστου, 12/3/2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...