Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023

Ανεμογεννήτριες και σταθμός μπαταριών- η περιοχή πρέπει να κηρυχτεί υπερκορεσμένη


Απεικόνιση της θέσης ανεμογεννήτριας του πάρκου θέση «Πιόναρι» τύπου SG155 με ύψος πλημνής 102.50 μ. και διάμετρος ρότορα 155μ. και ισχύ 6.6MW
(οι συντεταγμένες αυτής 532666.075, 4206034.165)
Όπως απεικονίζονται στον χάρτη της ΡΑΕ σε αυτή την περιοχη, νοτιοανατολικά της Καρύστου, και σχεδιάζονται να υπάρχουν 14 Α/Γ από τους επιμέρους ΑΣΠΗΕ «ΚΟΥΡΜΑΛΗ», «ΣΚΙΓΕΡΗ», «βαλμος»
Παράλληλα στο κάμπο Καρύστου σχεδιάζεται η εγκατάσταση σταθμού αποθήκευσης ηλ. Ρεύματος (μπαταρίες) η οποία εντοπίζεται στο χάρτη της ΡΑΕ εντός καταφύγιου άγριας ζωής που καθορίζεται με το ΦΕΚ Β 700/1980, παράλληλα υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες όπως και οικίες στην περιοχή. Αν και αυτό που είναι σημαντικό δεν έχει να κάνει με την όποια νομοθεσία, νομολογία αλλα στο ότι είναι μια σχετικά νέα μορφή μονάδα ενέργειας για τις οποίες δεν γνωρίζουμε ακριβώς τις όποιες επιπτώσεις αυτών παράλληλα οι όποιες αποστάσεις δεν μπορούν να καθοριστούν στα 500μ. ή 1.000μ. καθώς λέγεται ότι αν προκληθεί πυρκαγιά η κατάσβεσης της είναι εξαιρετικά δύσκολη και παράλληλα η τοξική κάπνα από τα επιμέρους εξαρτήματα αυτής της εγκατάστασης θα προκαλέσει πολλά προβλήματα στους κατοίκους των περιοχών Λυκόρεμα, Αλαμανέικα και κατόπιν της Καρύστου.
Οσο αφορά τις ανεμογεννήτριες νοτιοδυτικά της Καρύστου, ο όγκος και η ισχυς τους δεν συναδει να βρίσκονται στη στεριά παρα σε υπεράκτιο πάρκο και σε απόσταση από τις ακτές, καθότι το να βρίσκονται σε απόσταση κοντινή ή ορθότερα οπτική με την πόλη της Καρύστου είναι κατι που θα δημιουργεί επιβάρυνση του τοπίου και ήδη κάποια σημεία πέριξ της περιοχής της πόλης έχουν επιβαρυνθεί από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών.
Αυτό που αποτελεί μια πραγματικότητα η περιοχή της Νότιας Καρυστίας φέρει ένα σημαντικό αριθμό ανεμογεννητριών και καλύπτει το 20% της ενέργειας από ανεμογεννήτριες όταν γεωγραφικά καταλαμβάνει το 0,5% της χώρας.
Θα πρέπει η περιοχή να κυρηχθει υπερκορεσμένη και παράλληλα να γίνονταν ένα άτυπο δημοψήφισμα (πχ μορφή ερωτηματολόγιου με κάλπες στα κοινοτικά καταστήματα, ΚΕΠ κτλ.) καθώς αυτό θα έδινε μια σαφή εικόνα τις γνώμης των κατοίκων . Και μια επισήμανση καθότι ακούμε να λένε για τους κατοίκους των χωριών του Καφηρέα ότι κάποιοι τις θέλουν ή νοικιάζουν τα κτήματα τους, όμως και στην πόλη της Καρύστου κάποιοι που δείχνουν την αντίθεση τους, δεν τους δέχονται στα μαγαζιά τους όταν πάνε για καφέ αυτοί που εργάζονται στις ανεμογεννήτριες ή δεν έχουν νοικιάσει τα σπίτια τους;
Χάρτης με απεικόνιση καταφύγιου άγριας ζωής, και της τοποθεσίας ανεμογεννητριας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...