Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Μια πασίγνωστη γιορτή

Ο Άγιος Γεώργιος θεωρείται προστάτης του Πεζικού και του Στρατού Ξηράς, ενώ είναι και ο προστάτης Άγιος της Αγγλίας. Επίσης, θεωρούνταν Άγιος προστάτης των Σταυροφόρων και των Προσκόπων. Ως τροπαιοφόρος (στρατιωτικός) άγιος και ελευθερωτής συγκεντρώνει πολλές θαυμάσιες διηγήσεις και παραδόσεις.
Λόγω της ιπποτικής του συμπεριφοράς, ο Άγιος Γεώργιος έγινε δημοφιλής στην Ευρώπη κατά το 10ο αιώνα, με αποτέλεσμα κατά το 15ο αιώνα η γιορτή του να είναι ίση σε σημασία και δημοφιλία με αυτή των Χριστουγέννων.
Στο Συμβούλιο της Οξφόρδης το 1222, η ημέρα του Αγίου Γεωργίου κηρύχθηκε επίσημη αργία και το 14ο αιώνα έγινε προστάτης Άγιος της χώρας. Είναι επίσης ο προστάτης Άγιος της Μόσχας, της Αραγωνίας, της Γεωργίας και της Κατατονίας, ενώ μέχρι το 18ο αιώνα ήταν και της Πορτογαλίας. Ο Άγιος Γεώργιος, όντας προστάτης Άγιος της Αγγλίας και έφιππος, εθεωρείτο από τον σχετικό θρύλο και ως προστάτης Άγιος των ιπποτών της Στρογγυλής Τράπεζας.
Επίσης σε πολλές χώρες το έμβλημά τους απεικονίζει τον άγιο Γεώργιο ενώ στη Στοκχόλμη και στη Μόσχα σε πλατείες υπάρχουν και αγάλματα (η Μόσχα έχει τα περισσότερα αγάλματα του αγίου Γεωργίου στο κόσμο) στη Ρωσία έχουν και νόμισμα που η μια πλευρά απεικονίζει τη μορφή του.
Στη χώρα μας είναι απ΄τους πιο δημοφιλής αγίους,αφού δεν υπάρχει πόλη ή χωριό που να μην υπάρχει έστω μια εκκλησία που να φέρει το όνομα του.Μάλιστα και στη τουρκία πολλοί τούρκοι εκείνη την ημέρα πηγαίνουν και προσκυνούν την εικόνα του στο νησάκι  Πρίγκηπο (σε αυτή τη χώρα υπάρχει και ξύλινο άγαλμα του αγίου,όπου συρρέουν πολλοί τούρκοι στις 23 Απριλίου).Ακόμα να σημειωθεί ότι πάρα πολλοί φέρουν αυτό το όνομα στην Ελλάδα ενώ ακόμα και μετανάστες κυρίως από τα Βαλκάνια χρησιμοποιούν το όνομα "Γιώργος" (ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι είναι στρατιωτικός άγιος).
Ένας άγιος πάντα σε ενα άλογο.
Στη φωτογραφία άγαλμα του Αγίου στη Μόσχα.
 από τη σελίδα βικιπαίδεια
πατήστε εδώ
Στην εποχή της τουρκοκρατίας πολλοί κάτοικοι  του Κάβο ντόρου που  είτε είχαν εξισλαμισθεί με τη βία ή ήταν κρυπτοχριστιανοί τηρούσαν την γιορτή του αγίου Γεωργίου καθώς και άλλες γιορτές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...