Το Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Καρύστου σε συνεδρίαση που πραγματοποίησε στις 7 Αυγούστου 2020, ύστερα από υιοθέτηση της πρότασης της μείζονος αντιπολίτευσης, ελήφθη η απόφαση με αριθμό 92/2020 να μην γίνει δεκτή καμία ανεμογεννήτρια στα όρια του Δήμου.
Παρακάτω θα εξετάσουμε και θα δούμε μερικά χαρακτηριστικά ζητήματα που αφορούν τόσο την εγκατάσταση τους καθώς και τις οποίες απορίες ή ενστάσεις έχουν δημιουργηθεί.
1. Οι ιδιόκτητες κτημάτων, που θα εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες, θα πάρουν πολλά λεφτά
Οι εταιρίες Α.Π.Ε είναι επιχειρηματικοί όμιλοι που χαρακτηρίζονται πολυεθνικές, που πλαισιώνονται τόσο από οικονομικό αλλα και νομικό επιτελείο. Συνεπώς δεν υπάρχει περίπτωση μια τέτοια επιχείρηση με τόσα εξειδικευμένα στελέχη (οικονομολόγους κτλ.)στο δυναμικό της, να έρθει να κάνει «μπίζνες» με τον κάθε ηλικιωμένο ή ανίδεο σε κάποιο μακρινό χωριό.
Συν τοις άλλοις εκτάσεις στην περιοχή της Καρυστίας και στο Κάβο Ντόρο είναι χαρακτηρισμένες ως δασικές, πρακτικά σημαίνει ότι ο κάτοχος δεν δύνανται να μεταβιβάστει το χωράφι ή κτήμα του (χαρακτηριζόμενο δασικό) στα παιδιά του, παρά μόνο μετά θάνατον θα περιέλθει σε αυτα.
Πολλοί ιδιοκτήτες κτημάτων, πιθανώς και να μην λάβουν από τις εκμισθώσεις των εταιριών από τις εγκαταστάσεις των ανεμογεννητριών, καθώς σύμφωνα με το δασαρχείο να μην αναγνωρίζονται ως νόμιμοι κάτοχοι.
Ουσιαστικά πολλά από αυτά τα μέρη αυτά αποτελούν τρόπο τινά αμφισβητούμενες περιοχές, κάτι ανάλογο που σε διεθνή ορολογία λέγεται, «γκρίζες ζώνες» καθώς οι ιδιοκτήτες τους, μόνο θεωρητικά κατέχουν τις εκτάσεις αυτές.
Στην παραχώρηση των κτημάτων υπάρχει και μια σημαντική λεπτομέρεια που πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις, που πολλές φορές ακούσαμε ή γνωρίζαμε περιπτώσεις που αφορά μεταβίβαση περιουσίας, καθώς είναι οξύμωρο γονείς να μην μεταβιβάζουν «γράφουν» την περιουσία τους στα παιδιά τους, μη τυχών και τους πετάξουν σε κάποιο γηροκομείο, κρατώντας την υψηλή κυριότητα σε πολλά περιουσιακά τους στοιχεία (σπίτια, κτήματα κτλ.) και παρέχοντας τα μετά θάνατον. Παρόλα αυτά σε ανθρώπους, εντεταλμένους των εταιριών που γνώρισαν μόλις χθες, τα δίνουν ή τα παραχωρούν με εμπιστοσύνη και κυριολεκτικά με «κλειστά μάτια».
Το ποσό που αναλογεί από την εκμίσθωση
Στο σημείο αυτό να αναφερθεί ότι το αντίτιμο της ενοικίασης των κτημάτων στα χωριά του Κάβο Ντόρου, είναι 350 ευρώ ανά στρέμμα δηλ. σε δυο στρέμματα αναλογούν 700 ευρώ. Το ποσό της ενοικίασης θα μπορούσε ή και θα έπρεπε να ήταν παραπάνω, της τάξης πχ. 700-800 ευρώ ανά στρέμμα.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ληφθή υπόψη και η παράμετρος που λέγεται εφορία, χαρακτηριστική περίπτωση είναι ότι κάποιος που είχε λάβει πολλά περισσότερα, πλήρωσε στην εφορία ένα υψηλό ποσό.
Συμπερασματικά, αν γίνουν εισπράξεις από εκμισθώσεις των κτημάτων θα είναι σε πρώτη φάση, όμως ας αναλογιστούμε κάποιος που έχει μια τεραστία έκσταση σε κτήμα σε ένα βουνό από τις εκμισθώσεις των ανεμογεννητριών μπορεί να του αναλογεί ένα ποσό 80.000 ευρώ ετησίως, νομίζει κάνεις ακόμη και ο ίδιος ότι κάθε χρόνο θα λαμβάνει τόσα; Δηλ. όσο ένας βουλευτής; Την απάντηση την αντιλαμβάνεται ο καθένας.
Ακόμη και τα ποσά που θα λάβει δεν θα είναι καθαρά ή δεν σημαίνει ότι θα μείνουν ανέπαφα, καθώς αν έχει κοπάδι θα τα χρειάζεται σε ζωοτροφές, κάποιο ποσό θα καταβληθεί στην εφορία (καθότι δίνονται με αποδείξεις, παραστατικά κτλ.) και τρίτον ακόμη και σε περίπτωση που σκέπτεται να μετακομίσει σε μια πόλη πχ. Στην Κάρυστο είναι έτοιμος για μια τέτοια αλλαγή;
2. Θα γίνει αναδάσωση
Είναι πρωτεύων για τα βουνά της Καρύστου και του Κάβο Ντόρου, οι εργασίες αναδάσωσης; Ή απλά μια όσο το δυνατόν λιγότερη επέμβαση στα επί μέρους τοπία αυτών;
Τόσο η περιοχή της Όχης καθώς και αυτή του Κάβο Ντόρου αποτελούν ένα φυσικό πάρκο και ταυτοχρόνως και μια πλούσια κληρονομιά , που με μια σωστή χωροταξία των ανεμογεννητριών και άλλης θέσης δημιουργίας των υποσταθμών με την παράλληλη δημιουργία χώρων και δρόμων προς επίσκεψη του κοινού στις επί μέρους αυτές περιοχές θα αναδείκνυε και τον τόπο.
Συνεπώς η αναδάσωση χρειάζεται όχι όμως σε περιοχές που δεν είναι πρωτεύων. Στον Μπούρο ή την ευθεία Μαρμαρίου θα ήταν όντως μια κίνηση που θα χρειάζονταν, όχι όμως στο όρος Όχη τουλάχιστον σε κάποια σημεία της. Δηλ. κάποιος που δεν έχει σπίτι και ξαφνικά του κάνουν δώρο ένα αμάξι, πράξη ναι μεν εντυπωσιακή αλλα όχι χρήσιμη.
Οι κτηνοτρόφοι
Ακόμη μια αναδάσωση σημαίνει ότι ο κάθε κτηνοτρόφος θα πρέπει να έχει κλείσει το κοπάδι του για δυο χρόνια στο μαντρί, καθώς η βοσκή αυτών θα εξαφανίσει κάθε είδους μικρού δέντρου. Φαντασθείτε όσο διαρκούν οι εργασίες για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, με συνοδά έργα όπως διάνοιξης δρόμων και τα φορτηγά μέσα από τους χωματόδρομους και την σκόνη όλων αυτών να εξαφανίζει και να σκεπάζει κάθε τι χορτολιβαδική έκταση και να αναγκάζονται οι κτηνοτρόφοι να έχουν τα κοπάδια στα ποιμνιοστάσια τους και να αγοράζουν ζωοτροφές, κατόπιν με το φύτεμα των δενδρυλλίων προς αναδάσωση, θα πρέπει και πάλι να τα έχει κλειστά, γιατί απλά τα πρόβατα ή κατσίκια θα τα εξαφανίζουν.
Στο σημείο αυτό να μην παραβλέψουμε και την οικονομική παράμετρο, καθώς ναι μεν θα λάβει κάποια χρήματα από την εκμίσθωση από τις ανεμογεννήτριες, ξοδεύοντας τα όμως σε ζωοτροφές καθώς το κτήμα που έβοσκε το κοπάδι θα ανήκει στις Α.Π.Ε.
Πρακτικά δηλαδή θα πρέπει ή να αλλάξει επάγγελμα (πράγμα αδύνατον για κάποιον που όλη του τη ζωή ασχολούνταν με αυτά) ή να τα έχει κλειστά στο μαντρί αγοράζοντας συνεχεία ζωοτροφές (βαμβακόπιτα, τριφύλλι κτλ.) που σημαίνει για έναν που έχει 100 πρόβατα θα χρειαστεί 6-7 μπάλες τριφύλλι την ημέρα, η οποία το κομμάτι στοιχίζει 6 ευρώ.
Φαντασθείτε πόσα χρήματα θα χρειάζεται το χρόνο.
3. Οι κάτοικοι θέλουν τα λεφτά
Γιατί απλά έχουν έρθει προ τετελεσμένου, καθότι γνωρίζει ότι το κτήμα του έτσι και αλλιώς είχε επιλεγεί και θα εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες σε αυτό, συνεπώς θα κοιτάξει να λάβει αυτό το αντίτιμο που του αναλογεί, άλλωστε η φράση «με το κράτος τα βγάζεις πέρα;» είναι κάτι που ο καθένας θα πει.
(Τι να κοιτάξει όταν κάθεται αμέριμνος και ήσυχος σε μια γωνιά αυτής της χώρας και εξαίφνης εμφανίζονται κάποιοι εντεταλμένοι με συμμάχους κυβερνητικά στελέχη, υπουργούς (ανεξαρτήτου χρώματος) με γνωριμίες στα ΜΜΕ, με ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, με δικηγόρους και μια κουστωδία ολόκληρη. Μη ξεχνάμε σε άλλα μέρη έγιναν μαζικές κινητοποιήσεις με την συμμετοχή όλου του κόσμου).
Σε συζήτηση με κάποιον που είχε κτήμα στην περιοχή και κατοικεί στην Αθήνα, αναφορικά με το ζήτημα, σε ερώτηση αν γίνονταν δημοψήφισμα σχετικά με το θέμα αυτό θα απαντούσε όχι, όμως αυτό που μου αναλογεί θα κοιτάξω να το πάρω.
Άραγε πολλοί αν είχαν εναλλακτική και μπορούσε να αποφασίσουν αν θέλουν ή όχι τις ανεμογεννήτριες στο κτήμα τους, ποια θα ήταν η απάντηση;
Σε χωριό της Καρυστίας, κάτοικος που η ανεμογεννήτρια ήταν να τοποθετηθεί κοντά στο σπίτι του (δηλ. λιγότερο από 500 μ.) απαίτησει θα της και μολονότι του πρότειναν ως αποζημίωση ένα ικανο ποσο αυτός επέμενε και έτσι αποχώρησαν.
Ακόμη σε νησιά όπως της Σκύρου παλαιότερα και προσφάτως της Τήνου, οι κάτοικοι αυτών σύσσωμοι απαίτησαν να μην εγκατασταθούν και να μετατραπούν οι περιοχές τους σε αιολικά πάρκα. Οπότε τα χρήματα δεν δελέασαν και τόσο τους ανθρώπους εκεί.
Κάποιοι που είναι υπέρ;
Η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών έχει ταυτιστεί τρόπο τινά με ένα είδος Ελντοράντο, εκ του οποίου όλοι θα εξέλθουν πλούσιοι ή θα αποκομίσουν χρήματα, ξεχνώντας όμως το δημώδες ότι «όπου ακούς πολλά κεράσια πάρε και μικρό καλάθι».
Συνηθέστερα οι υποστηρικτές αυτών δεν είναι ούτε ακτιβιστές οικολόγοι, ούτε νοιάζονται για τα οικονομικά οφέλη της χώρας ή περιοχής, απλώς επικράτησε η θεωρία ότι θα κερδίσουν χρήματα και κάπως έτσι καθιερώθηκε στο να είναι υπέρ αυτών και ουσιαστικά μπορεί είναι μια ισχνή μειοψηφία.
4. Φτιαχτήκαν καινούργιοι δρόμοι στα βουνά
Οι δρόμοι στα επί μέρους μέρη με ανεμογεννήτριες, διανοίχτηκαν πάνω στα χνάρια παλαιών αγροτικών οδών που προϋπήρχαν ήδη και είχαν δημιουργηθεί από τους παλαιότερους, που με την πάροδο του χρόνου είχαν κλείσει ή ήσαν σε αθλία κατάσταση.
Η αλήθεια είναι ότι βασικά αίτια όπως η αναβλητικότητα, η απροθυμία κτλ. παλαιοτέρων τοπικών είχε ως αποτέλεσμα τον σταδιακό μαρασμό των περιοχών, αργότερα η εμφάνιση των εταιριών ΑΠΕ καθώς και η δημιουργία δρόμων εξαιτίας αυτών, ήταν κάτι που έγινε δεκτή με ενθουσιασμό.
Το συμπέρασμα είναι ότι τόσο η διάνοιξη δρόμων, όχι μόνο στα σημεία παλαιοτέρων, αλλα και καινούργιων που υπάρχουν και διευκολύνουν κάποια αγροτικά οχήματα ή όσους διέρχονται εξ αυτών, δεν έγιναν για την εξυπηρέτηση των κάτοικων και μάλιστα των κτηνοτροφών ή μελισσοκόμων που μετέβαιναν στις περιοχές αυτές αλλα για τα φορτηγά που μετέφεραν τις τουρμπίνες των ανεμογεννητριών.
Οι δρόμοι προς τα χωριά;
Για παράδειγμα η επαρχιακή οδός Καρύστου- Αμυγδαλιάς ασφαλτοστρώθηκε μετά το 2014 φθάνοντας αρχικά μέχρι και το χωριό Ζαχαριά, κατόπιν συνεχίστηκε το 2017 (μετά την Ζαχαριά) μέχρι και τον δρόμο που οδηγεί στην Αμυγδαλιά. Το 2020 έφτασε μέχρι το Σχίζαλη , στην θέση που είναι ο χείμαρρος, καθώς επίσης και την Πρινιά.
Το χωριό Ευαγγελισμός (πρώην Δράμεσι) που η οδός εξ αυτού αποτελεί τμήμα της επαρχιακής οδού, είναι χωματόδρομος. Η γέφυρα προς το χωριό, που καταχρηστικά λέγεται γέφυρα, είναι απλά ένα κομμάτι τσιμέντο που ουσιαστικά αποτελεί ένα γεφύρωμα και ταυτοχρόνως και επικίνδυνο πέρασμα για τα αυτοκίνητα. Στο χωριό αυτό δεν διέρχονται μηχανήματα ή φορτηγά για εγκατάσταση ανεμογεννητριών, συνεπώς αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι τα έργα αυτά δεν έγιναν για τους κατοίκους.
5. Άνθρωποι από τα μέρη μας θα βρουν δουλεία.
Υπάρχει κάποια έγγραφη βεβαίωση που να δηλώνει η οποία εταιρία ή παράρτημα αυτής, ότι θα προσλάβει άτομα αποκλειστικά ή στην πλειονότητα τους από την περιοχή όπου και θα γίνει η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών; Όπως επίσης τα χρήματα που θα αμείβονται οι εργαζόμενοι καθώς και οι ώρες εργασιών που θα τους απασχολούνται;
(Τον χειμώνα του 2018-19 στην Κάρυστο θα διέκρινε κάνεις ένα πολυεθνικό πάζλ , καθώς οι άνθρωποι που απάρτιζαν αυτό ήσαν όχι μόνο από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας αλλα και χώρες. Σε κάποιες περιπτώσεις ή γλώσσα που ομιλούνταν από κάποιους εξ αυτών ήταν άγνωστη ηχητικά που δυσκολεύονταν κάποιος να εντοπίσει και να διακρίνει με βεβαιότητα την καταγωγή τους. Συνεπώς οι εργαζόμενοι δεν ήσαν αποκλειστικά από τα μέρη της Καρυστίας).
Ακόμη όμως και αν προσλαμβάνονταν άτομα εξ ολοκλήρου από την περιοχή, ο τόπος αυτός έχει μια πορεία και αξία, η οποία ανήκει και κληροδοτήθηκε για να διατηρηθεί και να αξιοποιηθεί προς όφελος όλων. Κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί να εξαρτάται μια περιοχή από 5-10 άτομα, τα οποία θα εργαστούν παροδικά μέχρι τη περάτωση του έργου, με κάτι που έχει ιστορία χιλιάδες χρόνια.
Ένα πιο απλό παράδειγμα αποτελεί μια απαλλοτρίωση κτημάτων, η οποία θα επιφέρει ένα οδικό δίκτυο, δεν μπορεί να μείνει πίσω επειδή 2-3 άτομα και έχουν τα κτήματα αυτά και «μπλοκάρουν» την όλη διαδικασία.
6. Θα γίνουν επενδύσεις στον τόπο
Κάποιο λιμάνι; Αναβάθμιση του χώρου του; Η δημιουργία κάποιας μονάδας; Το ζήτημα είναι αν θα γίνουν έργα ανάπλασης ή χρήσιμα;
Σε ένα νοσοκομείο που εξυπηρετεί ένα φάσμα κατοίκων της πόλης της Καρύστου και των γύρω περιοχών, έχει τα απαραίτητα μηχανήματα; Άνθρωποι με θέματα υγείας ή που χρειάζονται κάποιες πιο συγκεκριμένες ιατρικές εξετάσεις, μεταβαίνουν στην Χαλκίδα ή συνηθέστερα στην Αθήνα καθώς εργαλεία, όπως για παράδειγμα γαστροσκόπισης δεν υπάρχουν.
7. Θα δώσει αυτό το εργατικό δυναμικό από ξένα μέρη, μια οικονομική ανάσα στον τόπο
Όλα αυτά τα άτομα φυσικά και θα φέρουν κάποια χρήματα ειδικά σε ενοικιαζόμενα, μαγαζιά εστίασης κτλ. όμως πέρα από την οικονομική ανάσα αυτός ο συρφετός δεν σημαίνει ότι θα επιφέρει απαραίτητα και μια ποιότητα ζωής. Το να αντικρίζεις κάποιον μέθυσο, ο οποίος ρίπτεται κυριολεκτικά ανάσκελα από το σκαμπό ή άλλος να βαδίζει στον δρόμο σαν ημικρεμές και κυριολεκτικά να παραπατά, κάθε άλλο παρά μια όμορφη εικόνα δίνει.
Άραγε δεν θα ήταν καλύτερο να σχεδιαστούν, στο να υπάρξουν υποδομές για τουρισμό ή ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα που θα φοιτούν άτομα από αλλα μέρη; Όπως μια σχολή νοσηλευτικής ή ανάλογη, με κατεξοχήν γυναικείο χρώμα και η προσέλευση αυτών θα έδινε μια άλλη οπτική και συνάμα νότα στην αγορά και τα μαγαζιά της Καρύστου, ακόμη και τους χειμερινούς μήνες;
Σε μια επαρχία που αποτελείται στην πλειονότητα του από ανδρικό πληθυσμό η παρουσία αυτών αυξάνει την ήδη υπάρχουσα ανισότητα.
Φαντασθείτε μια παραλία με τα μαγαζιά της και οι θαμώνες αυτών να αποτελούνται από έναν ανδρικό όχλο ή να συνωστίζονται σε μια αμμουδιά και κάποια κοπέλα ή μια γυναίκα με το παιδί της, να μην μπορεί να κάνει μπάνιο στην θάλασσα καθώς η αμηχανία που θα προκαλούνταν σε συνδυασμό με την διάκριση, την συστολή που φέρουν άγραφοι κανόνες ή έμφυτες αξίες αυτής, θα την ανάγκαζαν να αποχωρήσει ή να μεταβεί κάπου αλλού.
8. Έγιναν έργα στην περιοχή μας
Η αδράνεια και η αναποτελεσματικότητα παλαιοτέρων σε κάποιες περιοχές, είχαν δημιουργήσει μια πραγματικότητα ψευδή αλλά αποδεκτή στον πολύ κόσμο, με διάφορα έργα που θα μπορούσαν να γίνουν και δεν υλοποιήθηκαν, την στιγμή που τα χρήματα υπήρχαν ( (όπως προγράμματα ΕΣΠΑ, κρατικές επιχορηγήσεις κτλ.).
Η δημιουργία ή κατασκευή κάποιων έργων, παράλληλα με την εμφάνιση των ΑΠΕ στην περιοχή δημιούργησε έναν θρύλο περί αυτών, κάτι που θυμίζει την ιστορία με το Ρασπούτιν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντικά έργα υποδομών και χρήσιμα, ακόμη και σε συνθήκες μη ομαλές (όπως κοινωνικών ή πολιτικών εξελίξεων, εμπόλεμης κατάστασης κτλ.) δεν έχουν πραγματωθεί, όπως δεξαμενές, γέφυρες, πυροσβεστικές οδοί κτλ.
9. Οι εταιρίες λαβαίνουν τα απαραίτητα μέτρα και οι ανεμογεννήτριες είναι σε μια απόσταση πχ. 500 μ. από τους οικισμούς.
Οι δυνατοί άνεμοι και η καταστροφή που επέφεραν στις ανεμογεννήτριες στην θέση «Μπούρλαρι» στο χωριό Κατσαρώνι, κοντά στην Κάρυστο, θα πρέπει να οδηγήσει τους αρμοδίους σε μια σειρά σκέψεων, αναθεώρηση απόψεων και την τροποποίηση τεχνικών προδιαγραφών σχετικά με την ασφαλή απόσταση των ανεμογεννητριών από κατοικημένες περιοχές.
Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει ληφθή υπόψη και ο χρόνος διάρκειας που θα είναι εγκατεστημένες, που σημαίνει ότι θα πρέπει να μειωθεί από τα είκοσι (20) στα 10-15 χρόνια. Οι προαναφερόμενες στο «Μπούρλαρι», είχαν εγκατασταθεί το 2003 και η καταστροφή τους συνέβη τον Δεκέμβριο του 2019 δηλ. 16 χρόνια μετά.
Ακόμη το Σεπτέμβριο του 2020 στο Ποτάμι και συγκεκριμένα στην τοποθεσία «παλαιόπυργος» στις ανεμογεννήτριες που εγκαταστάθηκαν εκεί τον περασμένο Απρίλιο, διακρίνονταν μια εξ αυτών της οποία είχε σπάσει ένα πτερύγιο. Κάτι που ενισχύει την άποψη ότι πρέπει να πάψει να ισχύει η απόσταση των 500 μ. αυτών από οποιαδήποτε κατοικημένη περιοχή.
Συνεπώς στα νέα αυτά μέτρα ασφαλείας , θα πρέπει να αφορούν μια μεγαλύτερη απόσταση από τις κατοικημένες περιοχές, δηλ. 1.000 -1.500 μ. και ο χρόνος που θα μένουν εγκατεστημένες να είναι λιγότερος και όχι περισσότερος από 15 χρόνια.
Άλλωστε είναι μια καινούργια μορφή εγκατάστασης που ακόμη εξελίσσεται και είναι λογικό να μην έχει σταθερές, όσον αφορά και τα μέτρα ασφαλείας τους σχετικά με την απόσταση αυτών, καθώς τίποτα δεν είναι παντός καιρού.
Επίσης δεν έχουν εξεταστεί επί μέρους ζητήματα, όπως σε περιοχές με έντονα καιρικά φαινόμενα (κεραυνοί, δυνατοί άνεμοι κτλ.) με αποτέλεσμα να δημιουργούνται επιπλοκές στο όλο σύστημα. Για παράδειγμα για τον Κάβο Ντόρο έχει ειπωθεί ότι είναι το πιο δύσκολα μέρη του κόσμου για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών ή υποσταθμών καθώς έχει πάρα πολύ δυνατούς ανέμους, έτσι θα πρέπει να γίνονται επιτόπιες έρευνες και να ρωτούνται οι ντόπιοι και ιδιαίτερα οι κτηνοτρόφοι για τις όποιες καιρικές συνθήκες επικρατούν και να μην στέκονται μόνο στους χάρτες.
10. Οι ανεμογεννήτριες θεωρούνται μια καινοτομία στην τεχνολογία των ΑΠΕ
Η τεχνολογία των ανεμογεννητριών που εγκαθίστανται και ο χάρτης που χωροθετηθήκαν, στην Νότια Εύβοια και κατ’ επέκταση στον Κάβο Ντόρο, προέκυψε με δεδομένα προ του 2010. Όμως από τότε μέχρι και σήμερα έχουν αλλάξει άρδην και υπάρχουν νέα.
Οι ανεμογεννήτριες αυτές για παράδειγμα που ήσαν καινοτόμες και ότι πιο σύγχρονο υπήρχε το 2008 το 2020 θεωρούνται ξεπερασμένες, καθώς η τεχνολογία είναι κάτι που αλλάζει κάθε δυο μήνες.Πριν 20 χρόνια χρειάζονταν 60 ανεμογεννήτριες για να παραχθούν 24MW σήμερα αυτό μπορεί να γίνει και με 8 τουρμπίνες των 3MW.
Ο καθένας ας ρίξει μια ματιά στο κινητό του, καθώς ουδείς έχει κάποια συσκευή με πλήκτρα αλλα με αφή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα σύγχρονα κράτη τοποθετούν ανεμογεννήτριες στην θάλασσα και αποτελούν πλωτές τουρμπίνες που συνθέτουν τα επιμέρους υπεράκτια πάρκα. Δηλ. φαντασθείτε μια θαλάσσια περιοχή, έκτασης 50 τ. χλμ και με ανεμογεννήτριες των 7 ή 8 MW ( όταν αυτές των 2,3 ή 3 MW καλύπτουν μια ολόκληρη κατοικημένη περιοχή ή ένα αιολικό πάρκο που θα τροφοδοτεί ένα νησί με 50.000 κατοίκους) οι υπεράκτιες μπορούν να καλύψουν μια ολόκληρη περιφέρεια με μισό εκατομμύριο ανθρώπους.
11. Οι ανεμογεννήτριες εκεί που τοποθετούνται είναι σε ακατοίκητα ή αραιοκατοικημένα μέρη.
Υποθετικά ότι η περιοχή του Κάβο Ντόρου, δεν είχε κανέναν κάτοικο, ξαφνικά ερημώνονταν και έμεναν κάποια σπιτάκια που με τις εκκλησίες να πλαισίωναν αυτά τα μέρη και με τους ήχους των πουλιών να διασπούν αυτήν την εκκωφαντική ησυχία.
Όλος αυτό ο τόπος αυτομάτως θα ενσωματώνονταν στην Κάρυστο και θα συμπεριλαμβάνονταν στην τουριστική της καμπάνια, το οποίο θα προβάλλονταν και θα αποτελούσε ένα φυσικό πάρκο και θα διαφημίζονταν για να προσελκύσει κόσμο.
Οπότε και σε μια τέτοια εκδοχή, θα ήταν απερίσκεπτη και μη ωφέλιμη να κατακλύζονταν ολόκληρη η περιοχή από ανεμογεννήτριες, παρά μόνο σε συγκεκριμένες τοποθεσίες και σημεία.
Η περιοχή αυτή, όπως και της Όχης, είναι χαρακτηριζόμενες και ενταγμένες στο δίκτυο NATURA2000 και ΖΕΠ, κάτι που δείχνει την οικολογική της αλλα και την φυσικής της αξία.
Στην Βρετανία και συγκεκριμένα βόρεια τη νήσου αυτής, σε μια περιοχή με έκταση 1.300 τ. χλμ. έχουν εγκατασταθεί περί τις 54 ανεμογεννήτριες και μάλιστα σε αρκετή απόσταση το ένα πάρκο απ το άλλο, στην Δημοτική ενότητα Καφηρέα που είναι 77 τ. χλμ. υπάρχουν ήδη, με τις προϋπάρχουσες στα Αντιά, περίπου 100 ανεμογεννήτριες.
12. Οι κάτοικοι στην περιοχή τις θέλουν;
Μα δεν έχουν διεξαχθεί έρευνες ή δημοσκοπήσεις έστω και ηλεκτρονικά, όμως από την συλλογή απόψεων ή άκουσμα αυτών, πολλοί είναι αντίθετοι με όλο αυτό.
Σε ψηφοφορία που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα της περιοχής της Καρύστου, σε ερώτημα αναφορικά για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία, οι συμμετέχοντες σε μεγάλο ποσοστό τάσσονταν κατά και μόλις ένα μικρό ποσοστό ήταν υπέρ, δηλ. στα 100 άτομα τα 7 ψήφισαν υπερ.
Μήπως ένα δημοψήφισμα τοπικού χαρακτήρα ή μια ψηφιακή δημοσκόπηση θα έδινε απαντήσεις, κατά πόσο τις έχει αποδεχτεί ή όχι ο πολύς κόσμος.
Το ερώτημα είναι ποιοι άνθρωποι και γιατί τις θέλουν;
Κάποιος που είναι στέλεχος ή μέτοχος της εταιρίας και λαμβάνει ένα μισθό που ζουν τρεις οικογένειες, με το ακριβό του jeep ή κάποιος φύλακας που παίρνει το βασικό μισθό (530 ή 630 ευρώ) και δεν έχει εξασφαλίσει μια καίρια θέση αυτός ή δικοι του ανθρωποι για παράδειγμα; Άπλες διαπιστώσεις που πρέπει να μας βάλουν σε σκέψεις.
13. Η περιοχή έχει δυνατούς ανέμους, δεν θα μπορούσε να αξιοποιηθεί αλλιώς
Χωρίς να παραβλέψουμε ότι όντως οι δυνατοί άνεμοι δίνουν ένα πλεονέκτημα και στο να αποτελεί η περιοχή χώρο για την εγκατάσταση Α.Π.Ε και βάση αυτού θα μπορούσε να υπάρξει ένας αριθμός παραπάνω ανεμογεννητριών (ξεκινώντας από το μηδέν), άρα στην περιοχή της Καρυστίας εκεί που θα υπήρχαν 100 α/γ για παράδειγμα να τοποθετηθούν 150 καθώς προσφέρεται λόγο του άνεμου, όμως να μην φτάνουμε ο αριθμός να γίνει 200 ή 250, όπως συνέβη κατά κάποιο τρόπο.
Τουριστική ανάπτυξη στην Κάρυστο
έγιναν προσπάθειες ποτέ να αξιοποιηθεί διαφορετικά αυτός ο τόπος; Προώθηση για να καταστεί τουριστικός προορισμός –από παραθεριστικός που ήταν ήδη- ξεκίνησαν τα τελευταία χρόνια.
Να σημειωθεί ότι η παραλία της Καρύστου ήταν γεμάτη από καφενεία και οι καφετερίες έκαναν την εμφάνιση τους, σχετικά αργά σε σχέση με άλλες πόλεις. Με την πρώτη να υπάρχει λίγο μετά το 2000 και κάποιες άλλες σταδιακά στο τέλος και μετά το 2004 και να κατακλύζεται προς το 2010.
Ακόμη στο τομέα διασκέδαση σε κάποια σημεία η πόλη υστερεί, καθώς σε μια παράλια πόλη θα έπρεπε να υπάρχουν και παραθαλάσσια μαγαζιά διασκέδασης (αγγλιστί beach bar) που στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν ή δεν υφίστανται.
θα μπορούσαν να έχουν δημιουργηθεί ανάλογα μαγαζιά ή να έχουν αξιοποιηθεί, όπως στα σημεία και θέση Κοχύλι καθώς και στην παραλία Κάβος ή Αλυκές.
Μια άλλη διαχείριση και οπτική θα αποδείκνυε ότι και ένα αιολικό πάρκο, σε σημείο μη ενδιαφέροντος, θα μπορούσε να υπήρχε παράλληλα με τις υποδομές, όπως δασικά χωριά, ξενοδοχειακές μονάδες, δρόμοι και μονοπάτια ή και μια σχολή στην πόλη, τα οποία από μόνα τους θα έδιναν μια οικονομική ανάσα αλλα και ποιότητα ζωής.
Μια φρεγάτα της οποίας το πλήρωμα να κατέρχεται στο λιμάνι και ανασαίνει η Κάρυστος, όπως αναφέρει κάποιος. Φαντασθείτε μια σχολή με 200-300 νέα παιδιά πόση ζωντάνια θα έδινε στην πόλη.
Περιοχές επίσης , όπως η Μηλιά η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει ένα δασικό χωριό, καθώς και ξενοδοχειακές μονάδες σύγχρονων προδιαγραφών καθώς και πολλές άλλες προτάσεις θα έδινα μια άλλη δυναμική στην περιοχή.
Πρέπει να αλλάξει δηλ ο χάρτης αυτών;
Ο χάρτης σχετικά με την τοποθεσία εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στο Κάβο Ντόρο, που αναρτάται στην επίσημη σελίδα της ΡΑΕ, πρέπει να αλλάξει και να τροποποιηθεί καθώς η τεχνολογική εξέλιξη και τα δεδομένα έχουν αλλάξει.
- 1. Οι ανεμογεννήτριες σε χερσαία εδάφη πλέων αποτελούν μια ξεπερασμένη τεχνολογία, χρειάζονται όμως μεμονωμένα σε κάποια μέρη και αυτές για την κάλυψη σε ηλεκτρικό ρεύμα των όμορων περιοχών.
Τα σύγχρονα κράτη, όπως η Αγγλία, η Γερμανία, η Δανία και άλλες έχουν στραφεί στις υπεράκτιες ανεμογεννήτριες, τοποθετημένες σε πλωτές βάσεις και ανοιχτά των ακτών, με τις τουρμπίνες αυτές, η καθεμία να φθάνει μέχρι και τα 8 MW.
- 2. Όταν είχαν επιλεγεί οι συγκεκριμένες περιοχές για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών δεν υπήρχε επαρκή ενημέρωση, ούτε και γνώριζαν οι κάτοικοι τις πτυχές του όλους θέματος, χαρακτηριστικό παράδειγμα τότε δεν είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο και συνεπώς και μια πληρέστερη άποψη επί του θέματος.
Ο καθείς που εργάζονταν στην πόλη της Καρύστου ή των Αθηνών, σε μια εποχή ευημερίας, ένιωθε εξασφαλισμένος και δεν ασχολούνταν ιδιαίτερα με το ζήτημα αυτό.
Μη ξεχνάμε ότι την χρονική περίοδο 2007-08 η κάρδια της Ελλάδας χτυπούσε στα κοσμοπολιτικά νησιά και ουδείς έδινε σημασία για παράδειγμα ότι η οικονομία της χώρας ήταν σε εποπτεία. Συνεπώς πολύς κόσμος δεν έδινε σημασία σε πολλά ουσιαστικά θέματα.
- 3. Η οικονομική κρίση μετά το 2010 και τα δεδομένα που δημιούργησε, ώθησε πολλούς στο να επισκευάσουν τα σπίτια τους, στα χωριά του Κάβο Ντόρου καθώς και να καλλιεργήσουν την γη, φυτεύοντας ελαιόδεντρα ή αλλα οπωροκηπευτικά, που σημαίνει ότι και κινητικότητα περισσότερη υπάρχει και ενδιαφέρων για τα μέρη τους. Όλοι αυτοί που ζούσαν στις πόλεις, οι καταστάσεις αυτές άλλαξε την οπτική των πραγμάτων και να θέλουν να μείνουν μόνιμα ή εποχιακά στα χωριά και φυσικά δεν θα ήθελαν να βλέπουν τις ανεμογεννήτριες να ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια ή τους υποσταθμούς κοντά στα σπίτια τους.
Οι εποχές και αυτό που λέγεται τεχνολογία όπως και οι νοοτροπίες διαρκώς εξελίσσονται και δημιουργούνται νέα δεδομένα, συνεπώς πρέπει να αποβάλλουμε τα στερεότυπα που μας αφήσουν στάσιμους και να κοιτάμε πως να προχωρήσουμε και να δημιουργήσουμε και όχι να περιμένουμε τις ευκαιρίες.
Η Κάρυστος μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ένα «μητροπολιτικό κέντρο» στο νότιο μέρος του νησιού και οι περιοχές αυτής, όπως ο Κάβο Ντόρος, να μην είναι απλά δορυφόροι ή μακρινές περιοχές αλλα να αποτελούν τους πυλώνες αυτής.’
Οι περιοχές αυτές αποτελούν φυσικούς θησαυρούς, στις οποιες καποια θεση κατελαβε και η τεχνολογια των ανεμογεννητριών, σε υπερβολικό βαθμό οσο αφορά τον αριθμό τους. Παρόλα αυτα θα πρεπει να στραφούμε και σε αλλες κινησεις, που θα δωσουν προοπτική στην περιοχή μας και να μην αποτελούν αυτα τα μέρη μια Πτολεμαΐδα του νότου αλλα μια Μαγνησία του νησιού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου