Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Η ανωνυμία των blog μέσα από την καθημερινότητα

Τα blog είναι μια μορφή ηλεκτρονικής σελίδας που μπορεί να έχει ο κάθε χρήστης του διαδικτύου, και μέσα από αυτή να γράφει άρθρα εκφράζοντας ελεύθερα τις απόψεις του, τις σκέψεις του ή τις παρατηρήσεις του πάνω σε διάφορα ζητήματα.

Τα blog καλύπτουν πάρα πολλά θέματα και η θεματολογία τους εξαρτάται από τα ενδιαφέροντα του συντάκτη (blogger). Κάθε άρθρο μπορεί να περιέχει ένα απλό κείμενο, φωτογραφίες, video, αρχεία ήχου, έγγραφα κ.λ.π.


Όπως γνωρίζουμε υπάρχει ήδη μεγάλος αριθμός blog (ιστολόγια) τα οποία μπορεί να είναι ένα είδος προσωπικού ημερολογίου όπου το περιεχόμενο του γνωστοποιείτε , ενώ άλλα ένα είδος «εφημερίδας» τα οποία αναρτούν ειδήσεις και πολλές φορές ξεπερνούν σε επισκέψεις και δημοφιλία ακόμα και παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης.

Ένα βασικό χαρακτηριστικό τους, βέβαια , είναι ότι ενώ πολλά από αυτά είναι πολύ γνωστά στο ευρύ κοινό, οι συντάκτες του πολλές φορές είναι ..άγνωστοι. Είναι γεγονός ότι -αναφέρομε στην Ελλάδα- τα 2/3 των blog είναι ανώνυμα, γεγονός που πάνω σε αυτό έχουν γραφτεί και ειπωθεί διάφορα. Τίθεται λοιπών το ερώτημα τα blog να είναι επώνυμα ή ανώνυμα;

Για αυτό το ζήτημα καλό θα ήταν να δούμε την πιο ανθρώπινη πλευρά και την πιο καθημερινή πτυχή του ζητήματος. Καταρχήν ο συντάκτης ή δημιουργός ενός blog πρέπει να έχει το δικαίωμα να επιλέξει αν θα θέλει να φαίνεται η ταυτότητα του ή να παραμείνει άγνωστη.

Μπορεί σε κάποιον να αρέσει το γράψιμο ή να προβάλει κάτι χωρίς να θέλει να προβάλει το όνομα του, για καθαρά προσωπικούς λόγους (π.χ. να είναι μετριόφρων)

Επίσης κάποιος στην ιδέα ότι οι αναγνώστες του blog τυχαίνει να είναι γνωστοί του ή από το στενό του περιβάλλον, θα αναγκάζεται να βάζεις -από το άγχος-σε λογοκρισία τον εαυτό του, θα είναι πολλές φορές με το σκεπτικό τι να γράψω « για να μη γελάνε με μένα».

Ακόμα  σε ένα blog όπου γνωρίζουμε τον συντάκτη, αυτόματα αν όχι σε όλους -στους περισσότερους σίγουρα-θα δημιουργήσει μια θετική ή αρνητική προκατάληψη πριν καν διαβάσουμε τα άρθρα. Αλλιώς θα κρίνουμε ένα άρθρο που μπορεί να το έχει γράψει π.χ. μια ωραία κοπέλα και αλλιώς κάποιος που μπορεί να μην έχει ιδιαίτερη εμφάνιση.

Ένα άλλο εξίσου σημαντικό είναι ότι μπορεί κάποιο blog να περάσει στην απαξίωση μόνο και μόνο επειδή το έχει γράψει κάποιο συγκεκριμένο άτομο επειδή μπορεί να θεωρείται από τους γνωστούς του και όχι μόνο (αν το blog είναι ποιο προσωπικό) ότι δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο να πει ή οτιδήποτε άλλο, μπορεί για παράδειγμα τα κείμενα του να είναι καταπληκτικά, αλλά μόνο και μόνο επειδή τα έχει γράψει «ο τάδε» να τα βγάλουν «άκυρα». Βλέπεται δεν παίζει ρόλο τι θα πεις ή πως θα το πεις αλλά και ποιος θα το πει.

Έτσι μέσα από μια ποιο ανθρώπινη ματιά μπορούμε να πούμε ότι η ανωνυμία ενός blogger είναι δικαίωμα του, υπάρχουν πάρα πολλοί συντάκτες και δη νέα παιδιά που θέλουν να μοιράζονται τις απόψεις του, να προβάλλουν κάτι που θέλουν χωρίς πολλές φορές να χρειαστεί να φανερώσουν το όνομα τους, άλλωστε η γοητεία του blogger είναι να παραμένει άγνωστος..

Όσον αφορά blog που είναι επώνυμα αυτό βρίσκεται στη διάκριση του κάθε συντάκτη και έχει να κάνει και με το τι προβάλει μέσα από τις σελίδες του, γιατί κάποιες φορές για συγκεκριμένους λόγους πρέπει να είναι και επώνυμα.

Το blog  Κάβο ντόρος/Κάρυστος δεν είναι ανώνυμο, μπορεί φυσικά μέσα στην σελίδα να μην αναγράφεται το όνομα του συντάκτη αλλά μέσω συνδέσμων που παραπέμπουν στην επίσημη ιστοσελίδα ή στην σχετική ομάδα στο facebook είναι αντιληπτό ποιος είναι ο συντάκτης, εντούτοις όμως θεωρεί την ανωνυμία δικαίωμα του καθενός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...