Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Κινητή τηλεφωνία: Τέλος στους λογαριασμούς-σοκ;


Νέες μειώσεις στις χρεώσεις περιαγωγής (roaming) για τη χρήση κινητών τηλεφώνων στο εξωτερικό ισχύουν από την 1η Ιουλίου - πλαφόν στη χρήση του διαδικτύου μέσω κινητού. Η ανώτατη χρέωση για την πραγματοποίηση μιας φωνητικής κλήσης στο εξωτερικό διαμορφώνεται στα 39 σεντ το λεπτό από 43 σεντ (χωρίς ΦΠΑ), ενώ η λήψη μιας κλήσης θα χρεώνεται με 15 αντί 19 σεντ. Η χρέωση για την αποστολή γραπτών μηνυμάτων μέσω περιαγωγής διατηρείται στα 11 σεντ, ενώ η λήψη τους παραμένει δωρεάν. Νέες ρυθμίσεις ισχύουν και για τη χρήση του διαδικτύου μέσω κινητού τηλεφώνου. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τζόναθαν Τοντ: «Οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να φοβούνται πια αυτούς τους λογαριασμούς - σοκ. Όπως για παράδειγμα εκείνος ο πελάτης που κλήθηκε να πληρώσει ένα λογαριασμό χιλιάδων ευρώ επειδή μπήκε μια φορά με το κινητό του στο ίντερνετ». Η ανώτατη χρέωση για την πραγματοποίηση μιας φωνητικής κλήσης στο εξωτερικό διαμορφώνεται στα 39 σεντ το λεπτό από 43 σεντ (χωρίς ΦΠΑ) Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν αναφέρεται μάλλον στην περίπτωση ενός Γερμανού συνδρομητή κινητής τηλεφωνίας ο οποίος επιστρέφοντας από το ταξίδι του στη Γαλλία κλήθηκε να πληρώσει το ποσό των 46 χιλιάδων ευρώ για το κατέβασμα μέσω του κινητού του τηλεφώνου στον φορητό υπολογιστή της αγαπημένης του τηλεοπτικής σειράς. Έτσι η Κομισιόν αποφάσισε να επιβάλει πλαφόν στη χρήση του διαδικτύου μέσω κινητού τηλεφώνου στο εξωτερικό. Στο εξής η εταιρία κινητής τηλεφωνίας οφείλει να ενημερώνει τον πελάτη, εάν οι χρεώσεις για την περιαγωγή δεδομένων υπερβούν τα 50 ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Εάν ο πελάτης δεν αντιδράσει και δεν δηλώσει ότι επιθυμεί να συνεχίσει την περιαγωγή δεδομένων τον συγκεκριμένο μήνα, τότε η εταιρία οφείλει να ενεργοποιήσει την αυτόματη φραγή για τις υπηρεσίες mobile internet.
 O Λέβι Νίτβελτ από τον Ευρωπαϊκό Σϋνδεσμο Προστασίας των Καταναλωτών αναφέρει: «Παρόλα αυτά όμως οι παροχείς συνεχίζουν να βγάζουν πολλά λεφτά. Ειδικά στην περιαγωγή δεδομένων τα κέρδη είναι υψηλότατα». H Κομισιόν αποφάσισε να επιβάλει πλαφόν στη χρήση του διαδικτύου μέσω κινητού τηλεφώνου στο εξωτερικό Γεγονός είναι πάντως ότι από το 2005, όταν η Κομισιόν άρχισε, για πρώτη φορά, να αντιμετωπίζει την υπερβολική χρέωση υπηρεσιών περιαγωγής, το κόστος της εξερχόμενης και εισερχόμενης κλήσης κατά τη διαμονή στο εξωτερικό στην Ε.Ε. έχει μειωθεί κατά 73%. Και αυτό παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσε στις τάξεις των εταιρών κινητικής τηλεφωνίας οι οποίες είχαν προσφύγει μάλιστα κατά της σχετικής κοινοτικής οδηγίας.
 Οι εταιρίες κατηγορούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι με τον τρόπο αυτό παρεμβαίνει στη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς. Αρχές Ιουνίου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε ωστόσο την προσφυγή υποστηρίζοντας, ότι η οδηγία ήταν αναγκαία για την προστασία των καταναλωτών από πολύ υψηλές χρεώσεις, ακόμη κι αν αυτό συνεπάγεται μείωση κερδών για ορισμένες εταιρίες.

πηγή Α.Π.Ε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...