Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2011

Η αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού για την διαχείριση των απορριμάτων είναι πλέον αναγκαία και επείγουσα

Γράφει ο Δημήτρης Κατσούλης
Δήμαρχος Αυλώνος
Ευβοίας 2003-2010

Πρόσφατα και υπό το βάρος της δαμόκλειας σπάθης των καταδικών της Ελλάδας για την τεράστια καθυστέρηση της εφαρμογής των κοινοτικών οδηγιών για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αποφάσισε την άμεση παύση της λειτουργίας δύο ΧΑΔΑ στην Νότια Εύβοια, των Δήμων Αυλώνος και Στυρέων, και την προαναγγελία του οριστικού σφραγίσματος των υπολοίπων τεσσάρων ΧΑΔΑ της Νότιας Εύβοιας.

Η ανάγκη συμμόρφωσης με τις προ πολλού ληξιπρόθεσμες οφειλές της Ελλάδας επέβαλλε ως μοναδική λύση για να αποτυπωθεί στην Απόφαση της Περιφέρειας τον καθορισμό του πλησιέστερου ΧΥΤΑ, εκείνου της Κεντρικής Εύβοιας, ως χώρου διάθεσης των απορριμμάτων των δύο προαναφερομένων Δήμων και προφανώς το ίδιο θα προβλέψει και η Απόφαση για το οριστικό κλείσιμο των υπολοίπων ΧΑΔΑ της Νότιας Εύβοιας στο τέλος του Ιουνίου του 2011.

Η υλοποίηση της Απόφασης ως προς τον χώρο διάθεσης των απορριμμάτων των Δήμων Αυλώνος και Στυρέων καθώς και των περιοχών που θα ακολουθήσουν είναι σήμερα πρακτικά αδύνατη. Προϋποθέτει την λειτουργία Σταθμών Μεταφόρτωσης έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η μεταφορά με ειδικά κοντέϊνερς. Τα απορριμματοφόρα είναι αδύνατον να κινηθούν σε τέτοια απόσταση. Εξάλλου ελάχιστα από αυτά που διαθέτουν οι δήμοι είναι ικανά να ανταπεξέλθουν στα δρομολόγια προς τον ΧΥΤΑ.

Αλλά ακόμη και εάν δεν υπήρχε το πρόβλημα των μεταφορών - που δεν είναι τόσο τεχνικό όσο κυρίως οικονομικό και λειτουργικό- η χρήση του ΧΥΤΑ της Κεντρικής Εύβοιας προβλέπεται ασφαλώς αυθαίρετα και χωρίς καμία σχετική μελέτη. Κατά κυριολεξία ο πνιγμένος – στα σκουπίδια- από τα «μαλλιά» πιάνεται. Η επιβάρυνση του ΧΥΤΑ της Κεντρικής Εύβοιας με τα σκουπίδια και της Νότιας Εύβοιας, ως αποτέλεσμα τετελεσμένου γεγονότος πλέον, οδηγεί σε πολύ σύντομο χρόνο στον κορεσμό ενός ΧΥΤΑ που έτσι και αλλιώς έχει περιορισμένο χρόνο ζωής και δεν φημίζεται για την καλή του διαχείριση. Συνεπώς επιταχύνεται και το άλλο μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Εύβοια, η εξεύρεση νέου χώρου για τον ΧΥΤΑ της Κεντρικής Εύβοιας.
Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, ξέσπασε μεγάλη φωτιά στον ΧΑΔΑ της Καρύστου που πλέον φιλοξενεί όλα τα απορρίμματα του «καλλικράτειου» Δήμου Καρύστου. Αυτό σημαίνει απλώς ότι ούτε οι εναπομείναντες για έξι μήνες ΧΑΔΑ είναι σε θέση να καλύψουν – έστω και παρανόμως- τις ανάγκες της Νότιας Εύβοιας.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση το πιο απλό αλλά ταυτόχρονα και «στρουθοκαμηλισμός» είναι να επιμένει κανείς στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την κατασκευή του ΧΥΤΥ της Νότιας Εύβοιας. Όταν μάλιστα το πρωτόκολλο που υπογράψαμε οι οκτώ Δήμαρχοι προ μηνών στην Λαμία παρέμεινε στα αζήτητα της Περιφέρειας. Όμως ότι και να γίνει δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα σε χρόνο συντομότερο των είκοσι τεσσάρων (24) μηνών. Παράλληλα πρέπει και στην Διαχειριστική Ενότητα της Κεντρικής Εύβοιας να αναζητηθεί άμεσα νέος χώρος. Γιαυτό είναι καιρός να αναζητηθούν νέοι δρόμοι για την διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων απαιτώντας άμεσα την αναθεώρηση του ξεπερασμένου πλέον περιφερειακού σχεδιασμού.

Η αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού πρέπει να αποτελέσει επείγον ζήτημα για την αιρετή Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας η οποία είναι αρμόδια για τον σχεδιασμό της διαχείρισης των απορριμμάτων. Σε ότι αφορά την Εύβοια ο νέος σχεδιασμός πρέπει να περιλαμβάνει οπωσδήποτε δύο βασικούς άξονες:
  •  Σχεδιασμός Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων με έμφαση στην ανακύκλωση και την αξιοποίηση των απορριμμάτων
  •  Δημιουργία ενός ενιαίου ΧΥΤΥ για την Εύβοια ο οποίος θα εξυπηρετεί άμεσα την κεντρική και νότια Εύβοια και σε βάθος δεκαετίας από την λειτουργία του και την Βόρεια Εύβοια. Ο ΧΥΤΥ πρέπει να χωροθετηθεί σε έναν ενιαίο χώρο με το Εργοστάσιο Μηχανικής Διαλογής και την μονάδα Κομποστοποίησης. Ασφαλώς να υποστηρίζεται από τους σταθμούς μεταφόρτωσης οι οποίοι θα χωροθετηθούν στους οκτώ Δήμους της Εύβοιας.
Ενδεχομένως ανάλογες πρωτοβουλίες πρέπει να αναληφθούν και για άλλες περιοχές της Περιφέρειας, όπως για παράδειγμα στην Φθιώτιδα όπου και εκεί τα πράγματα, στην περιοχή της Λοκρίδας, έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο.
Συνεπώς άμεση εκπόνηση μελέτης για την αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού και άμεση προώθηση της εφαρμογής του. Οι προϋποθέσεις συνεννόησης μεταξύ των οκτώ Δήμων της Εύβοιας ή των είκοσι πέντε της Περιφέρειας είναι ασφαλώς ευνοϊκότερες σε σχέση με την αδυναμία ουσιαστικής συνεννόησης των εννέα ΟΤΑ της Νότιας Εύβοιας.

Το παρών κείμενο που  εστάλη δημοσιεύεται πληρέστερο  στη σελίδα http://evia2020.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...