Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Για πρώτη φορά όλα στο φως, από τη Δικαιοσύνη στη Χιλή, σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του Σαλβαδόρ Αλλιέντε

Ο θάνατος του προέδρου της Χιλής Σαλβαδόρ Αλλιέντε κατά το πραξικόπημα του Αουγούστο Πινοτσέτ, στις 11 Σεπτεμβρίου του 1973, θα διερευνηθεί για πρώτη φορά από τη Δικαιοσύνη, μετά από απόφαση της Εισαγγελίας του Εφετείου του Σαντιάγο να κάνει δεχτή την σχετική αγωγή για να καθοριστούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες βρέθηκε νεκρός στο βομβαρδισμένο από τους πραξικοπηματίες Προεδρικό Μέγαρο.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει επίσημη εκδοχή του θανάτου του Αλλιέντε που κατ΄ άλλους αυτοκτόνησε όταν διαπίστωσε πως δεν υπήρχαν πια δυνατότητες αντίστασης στους πραξικοπηματίες και, κατ’ άλλους έπεσε στην μάχη υπεραμυνόμενος της νομιμότητας.

Μαζί με τις έρευνες για τις συνθήκες θανάτου του Αλλιέντε θα διερευνηθούν και άλλες 726 περιπτώσεις καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δολοφονιών αντιφρονούντων μεταξύ 1973 και 1990 από τη στρατιωτική δικτατορία του Πινοτσέτ, για τις οποίες μέχρι σήμερα δεν είχαν κινηθεί οι διαδικασίες από τη Δικαιοσύνη.

Ο γιατρός Σαλβαδόρ Αλλιέντε αντιπροσωπεύει την πρώτη προσπάθεια της λατινοαμερικάνικης αριστεράς να κατακτήσει την εξουσία με δημοκρατικό τρόπο. Για την ιστορία έμεινε η φωτογραφία του σε μια από τις εισόδους του Προεδρικού Μεγάρου με το όπλο στο χέρι να προβάλλει αντίσταση στις ορδές του Πινοτσέτ που με αεροπορικό βομβαρδισμό και πυκνά πυρά βαρέων όπλων προσπαθούσαν να το καταλάβουν και να οικειοποιηθούν την εξουσία την οποία ο λαός είχε εμπιστευτεί στον Αλλιέντε τρία χρόνια πριν.
Τώρα πια, καλείται η Δικαιοσύνη να διευκρινίσει οριστικά τις συνθήκες θανάτου του.

πηγή Α.Π.Ε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...