Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Ρώσικο πυραυλικό σύστημα «Bastion-Yakhont»

Σχετικά πρόσφατα εμφανίστηκαν πληροφορίες ότι η Ρωσία σκοπεύει να αναπτύξει στα νησιά των Κουρίλων το πυραυλικό σύστημα «Bastion».



Αυτό το σύστημα αρχικά είχε εκπονηθεί καθολικό ως προς τους φορείς, γιατί προβλεπόταν η εγκατάστασή του σε υποβρύχια, σε πλοία επιφανείας (κότερα), σε αεροσκάφη και παράκτιους εκτοξευτήρες.

Το βασικό στοιχείο του συστήματος είναι ο υπερηχητικός ανθυποβρυχιακός ιπτάμενος πύραυλος «Yakhont». Αυτό το όπλο προορίζεται για την καταπολέμηση ομάδων και μεμονωμένων πλοίων επιφανείας του εχθρού από απόσταση μέχρι και 300 χλμ. σε συνθήκες ισχυρής αντίστασης πυρός και ραδιοηλεκτρονικής αντίστασης.

Χαρακτηρίζεται από πλήρη αυτονομία χρησιμοποίησης σε συνθήκες μάχης και υψηλή υπερηχητική ταχύτητα σε τροχιές πτήσης διαφορετικών υψών. Επίσης στην κατασκευή του χρησιμοποιείται η τεχνολογία «στελθ», που εξασφαλίζει χαμηλό βαθμό ίχνους εντοπισμού από τα σύγχρονα συστήματα ραντάρ.

Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα του ανθυποβρυχιακού ιπτάμενου πυραύλου «Yakhont» είναι το «υψηλής νοημοσύνης» πρόγραμμα, το οποίο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό κατά την καταιγιστική εκτόξευση πυραύλων. Σ΄αυτή την περίπτωση το πρόγραμμα κατανέμει μόνο του και ταξινομεί τους στόχους κατά βαθμό σημαντικότητας, επιλέγει την τακτική επίθεσης και το πρόγραμμα πραγματοποίησής της. Στο πρόγραμμα λαμβάνεται υπόψη η δυνατότητα χρησιμοποίησης από τον εχθρό μέσων ραδιοηλεκτρονικών παρεμβολών και επιλέγονται τρόποι παράκαμψης των πυρών των μέσων αεράμυνας. Αμέσως μετά την καταστροφή του κύριου στόχου, οι υπόλοιποι πύραυλοι κατευθύνονται σε άλλα πλοία και έτσι αποκλείεται η δυνατότητα κτυπήματος από δύο πυραύλους ενός και του αυτού στόχου.

Αυτό εξασφαλίζεται από την ύπαρξη στην υπολογιστική μηχανή του πυραύλου ηλεκτρονικών πορτρέτων όλων των σύγχρονων τάξεων πλοίων και άλλων πληροφοριών και έτσι είναι δυνατός ο προσδιορισμός του τύπου της ομάδας πλοίων (νηοπομπή, αεροπλανοφόρο, αποβατική ομάδα) και η εξαπόλυση επίθεσης στους κύριους στόχους.

Το εφοδιασμένο με πυραύλους «Yakhont» παράκτιο σύστημα «Bastion» αποτελεί ευέλικτη μονάδα, αποτελούμενη από οχήματα με εκτοξευτήρες, οχήματα διεύθυνσης και εξασφάλισης. Κατά τις εκτιμήσεις ειδικών, μόνο ένα σύστημα Bastion μπορεί να εξασφαλίσει την προστασία παράκτιας περιοχής εύρους 600 και πάνω χλμ. από τις αποβατικές επιχειρήσεις του εχθρού.

πηγή Φωνή της Ρωσίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...