Τρίτη, 3 Μαΐου 2011

Το λιμάνι του Πειραιά

Τα μεγαλύτερα λιμάνια του κόσμου - από άποψη διακίνησης αγαθών - είναι της Σαγκάης, του Ρότερνταμ και της Σιγκαπούρης.
Η περίπτωση του Πειραιά.
Το 1830 ο Πειραιάς ήταν ένα βαλτωμένο λιμάνι και οι
μόνοι κάτοικοί του λίγοι καλόγηροι στο μοναστήρι του Αγίου Σπυρίδωνα.
Το 1875 ήταν ήδη το μεγαλύτερο εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο της χώρας, αφού το 31% της βιομηχανίας ήταν εγκατεστημένο στον Πειραιά και απασχολούσε το 34% των εργαζομένων στη βιομηχανία.
Στο τέλος του 19ου αιώνα, η πειραϊκή βιομηχανία είχε αναπτύξει πέντε βασικούς κλάδους: μηχανουργία, αλευροβιομηχανία, οινοπνευματοποιία, κλωστοϋφαντουργία και χημική βιομηχανία. Από το 1830 ως το 1930, το λιμάνι του Πειραιά λειτουργούσε ως ένα παραδοσιακό τοπικό λιμάνι και η αναπτυξιακή του συμβολή αφορούσε την πόλη του Πειραιά.
Μετά το 1930, σταδιακά η βιομηχανία εγκαθίσταται και στην Αθήνα, αλλά και κατά μήκος της οδού Πειραιώς - Αθηνών. Μετά τον πόλεμο η βιομηχανία αναπτύσσεται και σε άλλες περιοχές της χώρας κοντά στον βασικό εθνικό οδικό άξονα.
Ο Πειραιάς, από το 1970 και μετά, αποβιομηχανοποιείται και σήμερα δεν αποτελεί πόλο ανάπτυξης, ενώ περίπου το 50% της κίνησής του δεν προορίζεται για την ελληνική αγορά, αλλά για μεταφόρτωση σε άλλα πλοία.
Η κ.Αγγελική Παρδάλη, καθηγήτρια στο τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, τονίζει ότι η αναπτυξιακή συμβολή του Πειραιά στο μέλλον φαίνεται ότι μπορεί να επιτευχθεί "με την ανάπτυξη ανταγωνιστικής λιμενικής επιχειρηματικής συστάδας (λιμενικού cluster). Δηλαδή, θα πρέπει να συνεργαστούν - υπό την ομπρέλα του ΟΛΠ, προτείνω - όλες οι εταιρείες που έχουν κάποια σχέση με το λιμάνι, με αναπτυξιακή προοπτική. Δύσκολο, κυρίως γιατί δεν υπάρχει συνεννόηση. Αλλά είναι ο μοναδικός τρόπος".
Η αύξηση των κινήσεων του λιμανιού, ιδίως λόγω της παρουσίας της COSCO, "είναι μια ευκαιρία να κινητοποιηθεί το σύστημα". Όσο για την στρατηγική της χώρας, σύμφωνα με την κ.Παρδάλη, "θα πρέπει να είναι προς την κατεύθυνση να ενταχθεί η χώρα στο παγκόσμιο δίκτυο μεταφορών μέσω των λεγόμενων αλυσίδων Iogistics. Να γίνει ο Πειραιάς το κέντρο διακίνησης εμπορευμάτων προς τα Βαλκάνια και τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες.
Αλλά αυτό προϋποθέτει την κατασκευή υποδομών - δρόμων, σιδηροδρόμου, κέντρων διαχείρισης κλπ. Αλλά δεν βλέπω κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση".
gk


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...