Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Ευρωπαίοι τεχνοκράτες, αναλαμβάνουν δράση στα ελληνικά υπουργεία

Τεχνοκράτες, σκοπός των οποίων θα είναι να υλοποιηθούν πιο γρήγορα και στο ακέραιο οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, θα τοποθετηθούν σε κάθε υπουργείο! Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που συνομολόγησε η κυβέρνηση με την τρόικα, στο αμέσως προσεχές διάστημα τα συναρμόδια υπουργεία θα πρέπει να τοποθετήσουν Έλληνες επόπτες, υπεύθυνους για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, δηλαδή στα εργασιακά, στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, στις επενδύσεις και στις αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο.

Ταυτόχρονα, τα συναρμόδια υπουργεία θα πρέπει να προχωρήσουν και στην τοποθέτηση συμβούλων Ελλήνων
ή ξένων για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στους τομείς προτεραιότητας, όπως η υγεία, τα ασφαλιστικά ταμεία, οι ΔΕΚΟ, οι αναπτυξιακές δράσεις, η δημοσιονομική διαχείριση και η φορολογία. Στο πλαίσιο αυτό, όπως προανήγγειλε και ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε μια προσπάθεια να επιταχυνθεί η υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, η Κομισιόν θα τοποθετήσει στην Ελλάδα επιτηρητές από διάφορες χώρες της Ευρωζώνης, προκειμένου να παρακολουθεί σε μηνιαία βάση την πορεία των μεταρρυθμίσεων.

Εξάλλου, στα υπουργεία θα τοποθετηθούν υπεύθυνοι έργου (project manager) από τον ιδιωτικό τομέα, για κάθε πρωτοβουλία που έχει να κάνει με τις κομβικές μεταρρυθμίσεις. Η λογική πίσω από αυτή την απόφαση, αναφέρει πως οι υπεύθυνοι των έργων δεν θα έχουν καμία είδους σχέση με το Δημόσιο και θα μπορέσουν έτσι να εισαγάγουν πιο γρήγορα τις βέλτιστες πρακτικές του ιδιωτικού τομέα, εστιάζοντας στη μείωση του υπερβολικού αριθμού υπαλλήλων στο δημόσιο τομέα και στη βελτίωση της οικονομικής αποδοτικότητας των δημοσίων επιχειρήσεων.

Την ίδια στιγμή, η λογοδοσία του κάθε project manager στη φυσική ηγεσία του κάθε υπουργείου θα είναι πιο εύκολη, καθώς θα αποφεύγονται πλέον οι υδροκεφαλισμοί της διοίκησης που καθυστερούν τόσο την λήψη αποφάσεων όσο και την εφαρμογή των κατάλληλων πολιτικών.
Όπως προκύπτει από το επικαιροποιημένο Μνημόνιο οι σχετικές αλλαγές θα πρέπει να παρωθηθούν μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...