Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Άνεμος ανάπτυξης στο Αιγαίο

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ  ΚΑΙ  ΤΟΠΙΚΕΣ  ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ  ΣΕ  ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ  ΓΙΑ  ΤΟ  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Με αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων των νησιών και με άξονα την αγάπη για το περιβάλλον, θα φυσήξει άνεμος ανάπτυξης στο Αιγαίο. 

Συνεργασίες με διακεκριμένα πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση στη βάση του μοναδικού φυσικού πλούτου του Αιγαίου μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντική, ουσιαστική ανάπτυξη τις τοπικές κοινωνίες των νησιών μας σε όλο το Αιγαίο. 

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ο γόνιμος διάλογος που αναπτύχθηκε στη συνέντευξη τύπου του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας και πανεπιστημιακών φορέων (Πανεπιστήμιο Τέξας, Άρλινγκτον και  Πανεπιστήμιο Αιγαίου)  στη Σάμο.

Όλα τα δεδομένα και τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τους ομιλητές οδήγησαν σε αισιόδοξες προβλέψεις για το μέλλον της περιοχής.

Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι όσον αφορά στο θαλάσσιο πλούτο, η περιοχή του ανατολικού Αιγαίου αποτελεί μία από τις σημαντικότερες θαλάσσιες περιοχές της Μεσογείου και της Ευρώπης, καθώς στηρίζει μερικούς από τους σημαντικότερους εναπομείναντες πληθυσμούς των απειλούμενων θαλάσσιων θηλαστικών: τέσσερα είδη δελφινιών, δύο είδη φαλαινών, καθώς και έναν από τους τελευταίους σημαντικούς πληθυσμούς Μεσογειακής φώκιας (το πλέον απειλούμενο με εξαφάνιση είδος θαλάσσιου θηλαστικού παγκοσμίως).
Η ευρύτερη περιοχή στηρίζει επίσης ορισμένες από τις τελευταίες στη Μεσόγειο μεγάλες εκτάσεις θαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας και μοναδικού πλούτου ύφαλους ασβεστολιθικών ροδοφυκών και κοραλιών (γνωστά και ως «τραγάνες»).
Στη Σάμο συγκεκριμένα, εκτός από το πλούσιο παράκτιο και θαλάσσιο οικοσύστημα, τεράστιο ενδιαφέρον για τους ξένους ερευνητές και επιστήμονες αποτελεί η σπάνια χερσαία πανίδα του νησιού. 

Ξεχωριστή θέση καταλαμβάνει ο κοινός χαμαιλέοντας (Chameleo chameleon) - ο μοναδικός πληθυσμός του είδους που έχει απομείνει στην Ελλάδα -το ευρωπαϊκό χρυσό τσακάλι, καθώς και πλήθος σπάνιων μεταναστευτικών πτηνών (φλαμίνγκο, ερωδιοί, πετρίτες, μαυροπετρίτες και άλλα).

Στοιχείο αναντικατάστατο και καθοριστικό σε αυτήν την κατεύθυνση ήταν και θα παραμείνουν οι τοπικές κοινωνίες. Η συμμετοχή τους και η αναμφισβήτητη πια αναγνώριση πως οι δράσεις τους συνεισφέρουν όχι μόνο στους συμμετέχοντες και την επιστημονική κοινότητα, αλλά συνολικά στις κοινωνίες του Αιγαίου, αποτελούν εγγύηση επιτυχίας.

Σε ένα  πνεύμα διεύρυνσης των δυνατοτήτων   έρευνας και μελέτης του Αιγαίου, με στόχο την προστασία του, τίθεται σε εφαρμογή η  συνεργασία με το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Texas at Arlington, το Εθνικό Κέντρο Ερευνών «Δημόκριτος» και το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Στόχος, η αξιοποίηση των εφαρμογών της πληροφορικής στην έρευνα για την προστασία του θαλάσσιου και χερσαίου περιβάλλοντος.

Παράλληλα, με την υπάρχουσα τεχνογνωσία και την εφαρμογή σύγχρονης τεχνολογίας από το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Αιγαίου δίνεται σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη πολύτιμων εργαλείων για την έρευνα και δράσεις προστασίας των οικοσυστημάτων του Αιγαίου.

Συγκεκριμένα, το συνέδριο του CIESM ((Διεθνής Επιτροπή για την Επιστημονική Εξερεύνηση της Μεσογείου), που θα πραγματοποιηθεί στη Σάμο περιλαμβάνει συνάντηση ομάδας επιστημόνων θαλάσσιας βιολογίας από χώρες της Μεσογείου, οι οποίοι  θα βρεθούν στο νησί στα τέλη Σεπτεμβρίου 2011, προσκεκλημένοι του «Αρχιπελάγους», σε συνάντηση ομάδας εργασίας με θέμα το σχεδιασμό και την προώθηση Διακρατικών Ζωνών Περιβαλλοντικής Διαχείρισης.
Παράλληλα, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που διοργανώνει το «Αρχιπέλαγος», σε συνεργασία με τον περιβαλλοντικό φορέα των Ηνωμένων Εθνών RAC/SPA (Περιφερειακό Κέντρο Δράσης για τις Ειδικά Προστατευόμενες Περιοχές) το φθινόπωρο στη Σάμο, για την εκπαίδευση επιστημόνων θαλάσσιας βιολογίας από τη Μεσόγειο σε μεθόδους καταγραφής πληθυσμών της Μεσογειακής φώκιας Monachus monachus με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας, αποτελεί μια πρωτοβουλία επιστημονικής προσέγγισης των οικολογικών ζητημάτων θαλάσσιας προστασίας . 
 
Eπιμέλεια:  Κλαίρη Μαργέλη 
πηγή Α.Π.Ε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...