Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Λευτέρης Ραβιόλος: «Η γη είναι δική μας και τους κανόνες της αξιοποίησης της τους βάζουμε εμείς!»

Φίλες και φίλοι , 
Ζητούμενο σήμερα, δεν είναι η ορθή επανάληψη  όλων όσων έχουν συζητηθεί μέχρι  τώρα σε όλες τις προηγούμενες συζητήσεις μας, ζητούμενο σήμερα είναι η  εξεύρεση λύσεων , οι εμπεριστατωμένες τοποθετήσεις και η λήψη επιτέλους  μιας απόφασης η οποία θα ενισχύει την ανάπτυξη του τόπου μας
και θα διασφαλίζει το φυσικό περιβάλλον , την ποιότητα ζωής και τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα  των συμπολιτών μας.
Καλούμαστε  σήμερα να αποφασίσουμε για ένα θέμα που θα επηρεάσει σε βάθος χρόνου την πορεία της περιοχής μας.
Η αντιμετώπιση του θέματος είναι  ο συνδυασμός όλων των συμφερόντων  του τόπου μας χωρίς να υπονομεύεται ή να απειλείται κανένα κεκτημένο  δικαίωμα ή όρος που υποβαθμίζει  την ποιότητα της ζωής μας
Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη οφείλουμε πρώτα από όλα να ενημερωθούμε για όλες  τις παραμέτρους του σύνθετου αυτού ζητήματος και έπειτα να αποφασίσουμε , τουλάχιστον για τα βασικά σημεία, καθώς όπως θα φανεί από τη συνέχεια της τοποθέτησής μου το θέμα δεν μπορεί να περιοριστεί στο χρονικό όριο μιας συνεδρίασης.
Σε  αυτό το σημείο εντοπίζεται μια σοβαρή ασάφεια , το ζήτημα που έχει τεθεί  προς ψήφιση εμφανίζει μια γενική διατύπωση χωρίς να διευκρινίζει ποια θεωρεί η Δημοτική αρχή ως νέα  Αιολικά πάρκα, όσα έχουν μπει στη διαδικασία της τελικής αδειοδότησης ή όσα βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης. Αφορά το σύνολο του Δήμου ή συγκεκριμένα κάποιο Δημοτικό Διαμέρισμα ; Γιατί για εμάς περιοχές τουριστικής ανάπτυξης , αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και φυσικού κάλους θεωρούνται κόκκινες γραμμές.

Ωστόσο  μας προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι το ειδικό χωροταξικό της εγκατάστασης Αιολικών πάρκων που συνοδεύει τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων κάποιων εταιρειών φαίνεται ότι έχει προβεί στο σχεδιασμό πάρκων οι οποίες πληρούν στο 100% τις δεσμεύσεις που προβλέπει ο νόμος. Ο Δήμος ως άμεσα ενδιαφερόμενος έχει λάβει γνώση γι’ αυτό;

Συγκεκριμένα , σύμφωνα με τις μελέτες τους υποστηρίζουν ότι τα προτεινόμενα έργα δεν εμπίπτουν σε καμία απαγορευτική διάταξη του χωροταξικού για  τις ΑΠΕ . Επίσης υποστηρίζουν ότι  τα έργα αυτά δεν εμπίπτουν σε καμία περιοχή αποκλεισμού ή ζώνη ασυμβατότητας με εξαίρεση το Σχίζαλη, στο οποίο η απόσταση του αιολικού πάρκου «ΑΝΑΤΟΛΗ» είναι οριακά  στα 500μέτρα από τον οικισμό.
 Σύμφωνα επίσης με τις ίδιες μελέτες φαίνονται  ότι πληρούνται οι αποστάσεις από περιοχές και στοιχεία πολιτισμικής κληρονομιάς αλλά και από περιοχές περιβαλλοντολογικού ενδιαφέροντος που προστατεύονται από το δίκτυο NATURA 2000. Σύμφωνα λοιπόν με τις εταιρείες όλα είναι νομότυπα και άψογα. Το ερώτημα είναι εάν ο Δήμος έχει προβεί σε έλεγχο της γνησιότητας των στοιχείων αυτών μέσω των τεχνικών υπηρεσιών του με τη συνδρομή αρμόδιων οργάνων του ΥΠΕΚΑ αφού η περιοχή χαρακτηρίζεται με υψηλό δείκτη τουριστικής ανάπτυξης!

Υπάρχει πραγματική επαλήθευση της αξιοπιστίας  των στοιχείων αυτών ;
Εξίσου  σημαντικό είναι ότι δεν εμφανίζεται πουθενά στις μελέτες αυτές το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής , το οποίο όπως αποδεικνύεται από διαδοχικούς τίτλους ιδιοκτησιών , ακόμα και νωρίτερα του 1885, ανήκει σε ιδιώτες οι οποίοι και φορολογούνται για τις εκτάσεις αυτές. Οι εταιρείες  οφείλουν να έρθουν σε επαφή με τους ιδιοκτήτες γης στις εκτάσεις των οποίων προτίθενται να αναπτύξουν Αιολικά πάρκα.

Το  καίριο όμως ζήτημα είναι εκείνο που  αφορά στην ποιότητα ζωής μας και στην υγεία μας. Είναι γεγονός ότι μια τόσο μεγάλη επέμβαση στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής αλλοιώνει το χαρακτήρα και υποβαθμίζει την αισθητική του τόπου μας. Όλα τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και ειδικότερα εκείνα της υψηλής τάσης θα προκαλέσουν απρόβλεπτες επιπτώσεις εάν δεν υπογειοποιηθούν  άμεσα. Στο μέχρι τώρα σχεδιασμό των εταιρειών κάτι τέτοιο δεν φαίνεται.
Από την άλλη πλευρά η αιολική ενέργεια και γενικότερα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν αναμφισβήτητα Εθνικό στόχο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπλέον  τα ανταποδοτικά οφέλη από τις  ΑΠΕ αποτελούν μια αξιόλογη και  σίγουρη πηγή εσόδων σε περιόδους  μεγάλης οικονομικής κρίσης όπου η κρατική επιχορήγηση μειώνεται συνεχώς.

Ταυτόχρονα  οι Ανανεσώιμες Πηγές Ενέργειες μπορούν να λειτουργήσουν ως μοχλός ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας τόσο με την προσφορά νέων θέσεων εργασίας, την τόνωση της αγοραστικής δύναμης και της οικολογικής τουριστικής προοπτικής.
Η ενίσχυση του οικογενειακού εισοδήματος των κατοίκων του Κάβο-Ντόρο θα αποτρέψει την ερήμωση των πιο δυσπρόσιτων χωριών και των πιο αδικημένων ανθρώπων του Νομού μας, καθώς τόσες δεκαετίες δεν τους δόθηκε καμία άλλη προοπτική ανάπτυξης. Αυτή είναι η αλήθεια
Σίγουρα λοιπόν οι Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να δώσουν μια νέα πνοή ανάπτυξης στον τόπο μας σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία. Αυτό όμως θα συμβεί μόνο εάν τεθούν συγκεκριμένες και απαράβατες προϋποθέσεις που θα χαρακτηρίζονται από μακρόπνοο σχεδιασμό, ξεκάθαρες θέσεις και ισόρροπη ανάπτυξη. 

 Προχωράμε λοιπόν άμεσα στη δική μας πρόταση  χωροταξικού σχεδιασμού, λαμβάνοντας κυρίως υπόψη μας την τουριστική και οικιστική ανάπτυξη της περιοχής και βάζοντας κόκκινες γραμμές σε αρχαιολογικούς χώρους , σε χώρους φυσικού κάλους , πολιτισμικής κληρονομιάς , τουριστικού ενδιαφέροντος και οικισμούς.

Λαμβάνουμε  σοβαρά υπόψη μας σε αυτόν τον σχεδιασμό την κατοχύρωση των χρήσεων γης που θα εξασφαλίζει την ολόπλευρη ανάπτυξη των παραγωγικών και αναπτυξιακών δραστηριοτήτων της περιοχής όπως, η γεωργία, η κτηνοτροφία, και η αλιεία Λέμε όχι στην άναρχη τοποθέτηση των ανεμογεννητριών!
Διεκδικούμε την υπογειοποίηση των δικτύων  μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας , είναι  υποχρέωση των εταιρειών που  δραστηριοποιούνται στο πλουσιότερο αιολικό δυναμικό της χώρας να επωμιστούν το κόστος της υπογειοποίησης. Όποιο κι αν είναι αυτό!
Στο σημείο αυτό κρίνεται απαραίτητο να επανέλθει  η αύξηση των ανταποδοτικών τελών  από τις ΑΠΕ προς το δήμο σε 3 % , να παραμείνει η μείωση των τιμολογίων στους κατοίκους των περιοχών όπου έχουν τοποθετηθεί ανεμογεννήτριες και να διεκδικήσουμε ανταποδοτικά έργα κοινής ωφέλειας όπως έργα οδοποιίας στις περιοχές που θα αναπτυχθούν τα Αιολικά πάρκα. 
Απαιτούμε και θέλω να δώσετε βάση σε αυτό, την απεμπλοκή της κατασκευής του δρόμου Πλατανιστού – Αμυγδαλιάς που χρόνια τώρα ταλαιπωρεί τους κατοίκους της περιοχής. Να δεσμευτούμε ότι αν δεν απεμπλακεί το εν λόγω έργο καμία ανεμογεννήτρια δεν θα τοποθετηθεί στην περιοχή.

Προασπιζόμενοι  τα συμφέροντα του τόπου μας απαιτούμε οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν από την κατασκευή Αιολικών πάρκων να καλυφθούν στο 100% από την τοπική κοινωνία.
Ξεκάθαρα  υποστηρίζουμε ότι όλα τα βουνά  που πρόκειται να τοποθετηθούν αιολικά  πάρκα είναι ιδιόκτητα , θέτουμε  ως αφετηρία διαλόγου με οποιαδήποτε εταιρεία τη μη αμφισβήτηση των ιδιοκτησιών. Στηρίζουμε τους ιδιοκτήτες γης νομικά συμβάλλοντας  στις οικονομικές δαπάνες που απαιτούνται για την αναγνώριση των ιδιοκτησιών τους με την ταυτόχρονη νομική στήριξη της διεκδίκησης της αύξησης των ανταποδοτικών τελών στο 3% λόγω ζημιών που προκαλούνται στην περιοχή.

Φίλες και φίλοι,
Σε  αυτό που πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι  και αυτό που πρέπει να μεταφέρουμε  προς όλες τις κατευθύνσεις είτε αυτές  είναι οι εταιρείες ανεμογεννητριών είτε οι εκάστοτε ηγεσίες των υπουργείων είναι ότι αυτή η γη είναι δική μας και τους κανόνες της αξιοποίησης της τους βάζουμε εμείς!

      Σας ευχαριστώ!

το κείμενο που εστάλη δημοσιεύεται αυτούσιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...