Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2011

Ανεκτίμητης αξίας η χλωρίδα της Δυτικής Κρήτης

Σπάνιας και ανεκτίμητης αξίας είναι η χλωρίδα και το γεωμορφολογικό τοπίο της Δυτικής Κρήτης και η ανάγκη της προστασίας του είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ.

Στην εκδήλωση της συλλογικότητας «Terra Verde», στο Βοτανικό Πάρκο, στο Φουρνέ (ημιορεινός οικισμός του Δήμου Μουσούρων-16 χιλιόμετρα από την πόλη των Χανίων), έγινε παρουσίαση της ιδιαίτερης χλωρίδας της Κρήτης, που συνδυάστηκε με επίσκεψη στους χώρους του πάρκου.

«Η Δυτική Κρήτη φιλοξενεί τη μεγαλύτερη χλωρίδα της Ευρώπης. Με πάνω από 180 διαφορετικά είδη ενδημικών φυτών, που φύονται εδώ και πουθενά αλλού, όταν σε όλη την Αγγλία υπάρχει μόλις 1 ενδημικό φυτό», τόνισε ο κ. Δημήτρης Μπατσάκης, χημικός Εργαστηρίων Ιατρικής Έρευνας και ξεναγός για περιβαλλοντικό και περιηγητικό τουρισμό.

Ο κ. Μπατσάκης στάθηκε στη σχέση των αρχαίων μας προγόνων με τη Φύση, η οποία «αποτελούσε πηγή έμπνευσης» και στο ότι «στην καθημερινότητά τους συμβάδιζαν με τη Φύση, δεν προσπαθούσαν να την κατακτήσουν, όπως γίνεται σήμερα, λόγω της κερδοσκοπικής ανάπτυξης και του υλισμού, που έχουν καταστρέψει την αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με το περιβάλλον. Η τάση μας να καταστρέφουμε τη Φύση, προσπαθώντας να δημιουργήσουμε ένα άλλο περιβάλλον, σύμφωνα με το δικό μας φαντασιακό, είναι μια τεράστια αυταπάτη. Παρακολουθώντας μια συζήτηση στην τηλεόραση πριν από λίγες ημέρες είδα ορισμένα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής δαπανώνται εκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση ψυχικών νοσημάτων. Βλέπουμε δηλαδή ότι οι βαριά βιομηχανικές χώρες, που εκμεταλλεύονται τη Φύση περισσότερο από αυτό που επιτρέπει η ίδια η Φύση, πληρώνουν σαν μπούμεραγκ τα όποια οφέλη έχουν. Πρέπει και ο άνθρωπος να ξαναβρεί την παλιά του ισορροπία με τη Φύση. Κακώς νομίζουμε ότι αυτός ο πλανήτης είναι φτιαγμένος αποκλειστικά από τον άνθρωπο».

Ο κ. Μπατσάκης παρουσίασε επίσης πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την πανίδα, τη χλωρίδα και τα τοπία που προσφέρουν στον επισκέπτη οι ορεινοί όγκοι της Κρήτης και ειδικά αυτός των Λευκών Ορέων.

Ακολούθησε επίσκεψη των παρευρισκόμενων στους χώρους του βοτανικού πάρκου και στη συνέχεια το λόγο πήρε η βιολόγος κα Χ. Φουρναράκη, που αναφέρθηκε στην τράπεζα σπόρων του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ) και στα ενδημικά φυτά της Κρήτης.

Για τη συλλογικότητα «Terra Verde» (Πράσινη Γη) μίλησε ο Ν. Βακόνδιος, υπογραμμίζοντας πως αποτελεί μια ομάδα που δημιουργήθηκε το 2008 για την προώθηση του αλληλέγγυου εμπορίου στην πόλη των Χανίων και που φιλοξενείται στον χώρο του «Κοινωνικού Στεκιού - Στεκιού Μεταναστών».

Επιμέλεια  -  Σύνταξη  :  Κλαίρη  Μαργέλη
πηγή  Α.Π.Ε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...