Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

H ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΕΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΚΕ ΣΩΣΤΑ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
ΜΕΡΙΚΟΙ ΔΗΜΟΙ ΟΜΩΣ ΤΙΣ AΠΟΦΕΥΓΟΥΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ
Παρακολουθούμε με προσοχή και ενδιαφέρον το θέμα που προέκυψε σχετικά με την επιλογή της Τράπεζας στην οποία η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα καταθέτει τα διαθέσιμά της. Το θέμα έχει προφανώς δύο διαστάσεις. Η πρώτη αφορά αυτή καθεαυτή την επιλογή. Εφόσον δεν έχουμε υπόψη τα συγκεκριμένα στοιχεία δεν είναι σκόπιμο να σχολιάσουμε.
Η δεύτερη αφορά αυτή καθεαυτή τη διαδικασία. Δηλαδή κατά πόσο τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες, όπως εξειδικεύονται στην διακήρυξη του διαγωνισμού. Σε αυτή την διάσταση δεν χωρούν ούτε παρερμηνείες ούτε υπεκφυγές. Η επιλογή του τραπεζικού οργανισμού προϋποθέτει καθαρή διαγωνιστική διαδικασία η οποία και διαφανής πρέπει να είναι και ανοικτή. Η αξιολόγηση των προσφορών πρέπει επίσης να είναι απολύτως τεκμηριωμένη διότι δεν αφορά την κατάθεση των χρημάτων οποιουδήποτε ιδιώτη ο οποίος αξιολογεί υποκειμενικά οικονομικό του συμφέρον αλλά αφορά το δημόσιο χρήμα και η προστασία των συμφερόντων της περιφέρειας πρέπει να είναι απολύτως διαφανής και τεκμηριωμένη. Η μη προστασία του δημοσίου συμφέροντος συνιστά ασφαλώς και απιστία σε βάρος της περιφέρειας. Στην επιλογή δεν χωρούν επίσης χαριστικές λόγω εντοπιότητας ή συμπάθειας ή συνήθειας προτιμήσεις εκτός εάν υπάρχει περιθώριο διακριτικής ευχέρειας αλλά και τότε επιβάλλεται η πλήρης αιτιολογία.
Η ανάδειξη του θέματος παρουσιάζει και ένα επιπλέον ενδιαφέρον, τουλάχιστον για την ευβοϊκή αυτοδιοίκηση. Πόσοι δήμοι άραγε δεν έχουν προβεί σε αντίστοιχο δημόσιο διαγωνισμό ή ακόμη έχουν αποφασίσει χωρίς σχετική συζήτηση στο δημοτικό τους συμβούλιο; Αξίζει κανείς να ερευνήσει το θέμα διότι αποπνέει μία περίεργη νοοτροπία για τη διαχείριση του δημοσίου – δημοτικού εν προκειμένω χρήματος. Ιδίως εκεί όπου οι αδιαφανείς επιλογές αγγίζουν σχέσεις απόλυτης ιδιοποίησης, σε στενό φιλικό ή και οικογενειακό κύκλο, των πολιτικών και διαχειριστικών λειτουργιών που αναφέρονται στο θέμα.
Η ανάδειξη του θέματος στην Περιφέρεια είναι ευκαιρία να κινητοποιήσει και εκείνους που πρέπει να ξυπνήσουν, από θεσμικό καθήκον, σε τοπικό πολιτικό επίπεδο. Εκτός εάν έχουν λόγους να κοιμούνται.

το κείμενο εστάλη από http://evia2020.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...