Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με το θέμα της επικείμενης κατάργησης του Ειρηνοδικείου Καρύστου

Τη Δευτέρα στις 5 Δεκεμβρίου 2011 και ώρα 11π.μ, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Καρύστου και τέθηκε προς συζήτηση μόνο το θέμα που αφορά την επικείμενη κατάργηση του Ειρηνοδικείου Καρύστου.
Το Δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να αποσταλεί έγγραφο προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης, κοινοποιούμενο στην αρμόδια Επιτροπή εμπειρογνωμόνων με το ακόλουθο περιεχόμενο, δεδομένου ότι τυχόν τέτοια απόφαση υποβαθμίζει τη περιοχή και ταλαιπωρεί άσκοπα τους κατοίκους:

 «κ. Υπουργέ ,
καθυστερημένα δυστυχώς πληροφορηθήκαμε τις προτάσεις για κατάργηση του Ειρηνοδικείου Καρύστου . Το Ειρηνοδικείο Καρύστου προϋφίσταται του 1858 και καλύπτει την περιφέρεια από τα απομακρυσμένα χωρία της πρώην κοινότητας Καφηρέα (Κάβο Ντόρο) έως και τον Αλμυροπόταμο, ήτοι περιφέρεια τουλάχιστον 15.500 μονίμων κατοίκων. Η κατάργησή του θα σημάνει την άσκοπη και πολυδάπανη ταλαιπωρία των πολιτών , αφού η μετακίνηση προς την επόμενη έδρα Ειρηνοδικείου απέχει περίπου 3,5 ώρες . Σημειώστε ότι δεν υπάρχει συγκοινωνία να εξυπηρετήσει τα χωρία της πρώην Κοινότητας Καφηρέα και των Τ.Κ. Αγίου Δημητρίου και Καλλιανού και άλλων Τοπικών Κοινοτήτων και η έγκαιρη προσέλευση σε άλλη έδρα Ειρηνοδικείου θα είναι ανέφικτη κατά την ώρα έναρξης των ακροατηρίων . Εξάλλου, συγκοινωνία δεν υπάρχει και για την επιστροφή μετά το πέρας του ωραρίου των Δικαστηρίων και τα περισσότερα χωριά έχουν εγκαταλελειμμένο οδικό δίκτυο.
Είναι παράλογο να μην ληφθούν υπόψιν οι ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής και στα πλαίσια οικονομικού «συμμαζέματος» να στερήσουμε στους κατοίκους της Νότιας Εύβοιας τη δυνατότητα να απευθύνουν στη Δικαιοσύνη τα αιτήματά τους, καθώς τυχόν κατάργηση του Ειρηνοδικείου Καρύστου θα αυξήσει υπέρμετρα τις δικαστικές δαπάνες.
Τα στατιστικά στοιχεία που έχουν περιέλθει σε γνώση μας καταδεικνύουν ότι κατά μέσο όρο κατά τα έτη 2007, 2008 και 2009 και 2010 στο Ειρηνοδικείο Καρύστου κατατέθηκαν περισσότερες από 110 αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων και αγωγές και εκδίδονται ετησίως πάνω από 70 πολιτικές αποφάσεις , 250 αποφάσεις Πταισμάτων , 700 αποφάσεις Μονομελούς Πλημμελειοδικείου . Μόνο το έτος 2010 εξεδόθησαν 35 αποφάσεις, όταν ορίστηκαν μόνο 7 δικάσιμοι εκ των οποίων 3 αναβλητικές λόγω απεργιών και εκλογών . Στην άνω δικαστηριακή ύλη του Ειρηνοδικείου δεν προστίθενται οι διαταγές πληρωμής που εκδίδονται και οι προανακρίσεις που διενεργούνται . Ώστε τελικά εάν καταργηθεί το Ειρηνοδικείο Καρύστου κατά μέσο όρο θα πρέπει να μετακινούνται ετησίως στην έδρα του επόμενου Ειρηνοδικείου κατά μέσο όρο 3.000 άτομα!!
Το βέβαιο είναι ότι εάν πράγματι τα κριτήρια για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας των Ειρηνοδικείων είναι η δικαστηριακή ύλη, το ανθρώπινο δυναμικό , οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες και οι συνθήκες προσβασιμότητας τότε το Ειρηνοδικείο Καρύστου δεν πρέπει να καταργηθεί.
Το Ειρηνοδικείο απασχολεί μόλις μία γραμματέα και στεγάζεται σε κτίριο με χαμηλό μίσθωμα. Σε κάθε περίπτωση ο Δήμος Καρύστου είναι διατεθειμένος και δεσμεύεται να παραχωρήσει δωρεάν κατάλληλο κτίριο που έχει στη διάθεση του για τη λειτουργία του Ειρηνοδικείου σε περίπτωση που τυχόν η δαπάνη εκμίσθωσης κτιρίου απασχολεί το Υπουργείο».
αναλυτικά το έγγραφο σε PDF

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...