Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Καταστροφικό σήριαλ στην Ελληνική οικονομία

Μια ακόμη καταστροφική χρονιά για την ελληνική οικονομία ήταν το 2011, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ. Παρά τις αιματηρές περικοπές και την αχαλίνωτη φοροεπιδρομή, στην κεντρική διοίκηση, τα συνολικά έσοδα μειώθηκαν κατά 1 δις ευρώ
(51,5 δις από 52,3 δις το 2010) ενώ οι δαπάνες συνέχισαν να αυξάνουν και ανέβηκαν σε 71,4 δις από 68,6 δις το 2010) με αποτέλεσμα το έλλειμμα να ανέλθει σε 23,4 δις ή σε ποσοστό 10,4% επί του ΑΕΠ. Και μόνον τα τυχόν πλεονάσματα στα ΝΠΔΔ, στους ΟΤΑ και στα Ασφαλιστικά Ταμεία μπορούν πλέον να βελτιώσουν μάλλον οριακά την κατάσταση και να ρίξουν το έλλειμμα στο 9,6 – 9,8%.

Η έντονα αρνητική αυτή εικόνα συμπληρώνεται από την έκρηξη της ανεργίας στο 18,3% (επίσημα στις 903.000 οι άνεργοι, επί της ουσίας πάνω από 1 εκατ.), την γενίκευση της φτώχειας, την καταστροφή των μικρομεσαίων, την περιθωριοποίηση μισθωτών και συνταξιούχων. Η ύφεση εξακολουθεί να καλπάζει και ο συνδυασμός όλων αυτών των αρνητικών εξελίξεων αρκούν να χαρακτηρίσουν το 2012 ως έτος οικονομικής καθίζησης, κοινωνικής αποσάρθρωσης και ανεργίας.

Μοναδική ελπίδα για την επιβίωση της χώρας φαίνεται ότι είναι πλέον το «κούρεμα» των ομολόγων που θα μειώσει το χρέος και θα φέρει τα 130 δις ευρώ της νέας βοήθειας ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί η Ελληνική οικονομία. Για αυτό και το περιβόητο πλέον PSI έχει κινητοποιήσει τους πάντες, από την κυβέρνηση Παπαδήμου μέχρι την ΕΕ και το ΔΝΤ, ώστε να κλείσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η σχετική συμφωνία. 

Η οποία φαίνεται ότι είναι μάλλον πολύ κοντά αν κρίνουμε από τις εσπευσμένες αφίξεις στην Αθήνα τω ν εμπλεκόμενων παραγόντων (Νταλάρα του IIMF, Βαστερβέλε ο υπουργός της Μέρκελ κλπ) και τις θετικές αντιδράσεις του Χρηματιστηρίου. Το κλείσιμο του PSI θα δώσει το έναυσμα για να αναπνεύσει η Ελληνική οικονομία και να αναμένει το κονδύλια του ΕΣΠΑ που ασφαλώς κάτι έχουν να προσφέρουν στη βασανιστική προσπάθεια για την επιστροφή στην ανάπτυξη.


Ολοι πάντως πιστεύουν ότι τον πάτο του βαρελιού της πτώσης δεν τον έχει ακόμη αγγίξει η οικονομία και η Ελληνική κοινωνία. Κι αυτοί που μέχρι τώρα ζούσαν ανεκτά, ήρθε η στιγμή που θα αρχίσουν να ταρακουνιούνται. Τουλάχιστον οι περισσότεροι… 


πηγή http://www.sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...