Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Έτοιμη να κουρευτεί και η ΕΚΤ!-Κέρδος για την Ελλάδα 11 δις ευρώ


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει κάνει σημαντικές παραχωρήσεις σε σχέση με τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της κάτι που θα συμβάλει στη μείωση του χρέους για την Ελλάδα, μεταδίδει το Dow Jones Newswires επικαλούμενο άτομα με γνώση των διαπραγματεύσεων για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο η ΕΚΤ συμφώνησε να ανταλλάξει τα ελληνικά ομόλογα που αγόρασε στη δευτερογενή αγορά το περασμένο έτος σε τιμή χαμηλότερη από την ονομαστική τους αξία υπό την προϋπόθεση οι συνομιλίες για το ελληνικό χρέος που βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη να έχουν θετική κατάληξη. 

Η ΕΚΤ δεν θα καταγράψει ζημιές από τη συναλλαγή αναφέρει το πρακτορείο. Ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο αν η κεντρική τράπεζα θα ανταλλάξει τα ομόλογα στην τιμή στην οποία τα αγόρασε ή θα καταγράψει κάποιο κέρδος  όπως αναφέρουν οι πηγές. 

Η βασική ιδέα είναι η ΕΚΤ να ανταλλάξει τα ελληνικά ομόλογα για ομόλογα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Από την πλευρά του το Ταμείο δεν θα κρατήσει στον ισολογισμό του τα ελληνικά
ομόλογα αλλά θα τα επιστρέψει στην Ελλάδα και η Ελλάδα θα συμφωνήσει στη συνέχεια να αποπληρώσει το EFSF με βάση την τιμή αγοράς των ομολόγων.
Η συναλλαγή θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση του ελληνικού χρέους κατά έως και 11 δισ.  ευρώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Αυτό προκύπτει από τη διαφορά μεταξύ της τιμής αγοράς των ομολόγων από την ΕΚΤ και της ονομαστικής αξίας των ομολόγων. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης – με ελληνικά ομόλογα ύψους 12 δισ. ευρώ στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών – δεν θα έχουν συμμετοχή στην άσκηση για την ανταλλαγή των ομολόγων.

πηγή Α.Π.Ε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...