Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020

Άγιος Γεράσιμος ο εξ Ευρίπου, μια μορφή οσίου από την Κάρυστο

Ο Άγιος Γεράσιμος ο Σιναϊτης ο εξ Ευρίπου ή ο Ευβοεύς , όπως λέγεται σύμφωνα με την αγιολογική έκφραση, ήταν ασκητής που έζησε στο όρος Σινά και συγκεκριμένα στο Μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης, στο οποίο έμεινε ένα σημαντικό μέρος της ζωής του γινόμενος μαθητής του Αγίου Γρηγορίου του Σιναϊτη.

 

Κατάγονταν από την Κάρυστο από μια ευγενή και πλούσια οικογένεια, έζησε μεταξύ του τέλους του 13ου με αρχές του 14ου αιώνα. Αναχώρησε και έγινε μονάχος στο όρος Σινά όπου και ασκήτευε εκεί, γινόμενος μαθητής του αγίου Γρηγορίου του Σιναϊτου αποτελώντας έναν από τους σημαντικότερους μαθητές αυτού.

 

Αργότερα με τον δάσκαλο του μετέβηκαν για κάποιο διάστημα στην Κρήτη, στην θέση Καλοί λιμένες. Στην συνέχεια ο δάσκαλος τους μετέβη στο Άγιο Όρος και ο άγιος Γεράσιμος επέστρεψε στην Κάρυστο, επιτελώντας ένα σημαντικό ιεραποστολικό έργο. Περιοδεύοντας στις περιοχές της Στερεάς, την Εύβοια, την Πελοπόννησο σε μια εποχή που πολλά μέρη του ελλαδικού χώρου ήταν φραγκοκρατούμενα και ο εκλατινισμός απειλούσε τους ορθοδόξους χριστιανούς.

 

Μαζί με το Άγιο Γεράσιμο μνημονεύεται και η μορφή του Αγίου Ιωσήφ του Ευβοεύς, συμμαθητή  και συμπατριώτη του πρώτου, καταγόμενος από την νήσο της Εύβοιας, χωρίς όμως διασάφηση αν ήταν και εκείνος από την Κάρυστο, δεν αποκλείεται όμως να είχε μεταβεί και εκείνος στην πόλη αυτή. Ο Άγιος Ιωσήφ αναφέρεται στην τοπική αγιολογία της Εύβοιας, η ημερομηνία μνήμης του είναι στις 24 Ιουλίου.

 

Ο Άγιος Γεράσιμος κοιμήθηκε  περί το 1320 μ.Χ. με μια εκδοχή να θεωρεί ως τόπο της εκδημίας του την Θεσσαλονίκη και άλλη την Κάρυστο, όπου και η πιο πιθανή. Το μέρος όμως που βρίσκεται ο τάφος του παραμένει άγνωστο.

 

Η μορφή του αγίου γνωστή και ως ο εξ Ευρίπου γιορτάζει κατ’ έτος στις 7 Δεκεμβρίου,  πριν μερικά χρόνια έγινε γνωστό ότι η ιδιαίτερη του πατρίδα ήταν η Κάρυστος. Έκτοτε από το 2009, θεσπίστηκε από τον Μητροπολίτη Καρυστίας Σεραφείμ να γιορτάζεται τοπικά την τελευταία Κυριακή του Ιουλίου ή την πρώτη του Αυγούστου, ανάλογα τις ημερομηνίες.

 

2 Αυγούστου

Την Κυριακή 2 Αυγούστου του τρέχοντος έτους, πραγματοποιήθηκε Θεια Λειτουργιά στο κεντρικό Ναό της Καρύστου Άγιο Νικόλαο, επί του εορτασμού του Αγίου Γερασίμου  με παρουσία κατοίκων της πόλης, στην οποία συμμετείχαν ιερείς της περιοχής και χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως Νίκανδρος, ο οποίος κατάγεται από τα Στύρα Ευβοίας.



Στην Εικόνα βλέπουμε τον Άγιο Αρσένιο τον Αγιοφαραγγίτη, διδάσκαλο του Αγίου Γρηγορίου του Σιναϊτου καθώς και τον Άγιο Γεράσιμο τον Ευβοεύς.

Πηγή εικόνας από https://e-mesara.g


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...