Κυριακή 2 Αυγούστου 2020

Η γιορτή του Προφήτη Ηλία στην Όχη – φωτογραφίες από το οδοιπορικό

Φωτογραφίες από την μετάβαση κατοίκων της Καρύστου στην κορυφή της Όχης, καθώς στις 2 Αυγούστου (20 Ιουλίου με το παλαιό ημερολόγιο) γιορτάζει το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Ο ναΐσκος αυτός χρονολογείται πιθανών περισσότερο από τρεις αιώνες χωρίς να αποκλείεται να είναι κτισμένο από τα πρώτα χρόνια της τουρκοκρατίας.

 

Τα παλαιότερα χρόνια μετέβαιναν κάτοικοι από τα γύρω χωριά και ενίοτε διέμεναν στα κελιά που υπάρχουν στους παρακείμενους χώρους, μάλιστα το καθένα εξ αυτών ανήκει και σε διαφορετικό χωριό, μάλιστα κάθε ένα ανήκει και σε διαφορετικό χωριό.


 

 

Παλαιότερα επίσης σύρρεε πλήθος προσκυνητών από τα γύρω χωριά και μάλιστα μετά την θεία λειτουργία, κατέρχονταν και τρώγανε στον καστανόδασος, με τους ανθρώπους και τους ήχους από τις ζωηρές ομιλίες, το γέλιο και το αυθορμητισμό τους μέσα στην ύπαιθρο.

Ο Κ. Γουναρόπουλος αναφέρει σχετικά: «Οι Καρύστοι δε και οι Πλατανιστιώται πανηγυρίζουσι κατά την εορτή του Αγίου Ηλία -20 Ιουλίου. Και την μεν νύχτα της παραμονής ορχούνται ή καθεύδουσιν περί το εκκλησίδιον˙ την δε πρωϊαν μετά την ιερουργίαν, καταβαίνουσιν και συμποσιάζουσιν εν τω δάσει των καστανέων, οι μεν κατά βόρεια, οι δε κατά τα νότια του όρους».

 

Σε ένα απόμερο και απομακρυσμένο εκκλησάκι σε μια κορυφή, σε σημείο που ο ορίζοντας παίρνει άλλη διάσταση και ατενίζεις από την Κάρυστο και την Αττική, τα νησιά των Κυκλάδων καθώς και τα βορειότερα, όπως της Σκύρου καθώς και της Χίου.

 

 

 

Φωτογραφίες από Σοφία Κόλλια

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...