Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Νέο «σχέδιο Μάρσαλ» για την Ελλάδα

Ο νέος επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΙΒ) Werner Hoyer τόνισε πως ένα «νέο σχέδιο Marshall» θα βοηθούσε στην ανοικοδόμηση της οικονομίας της Ελλάδας, και τόνισε πως η ΕΙΒ θα παράσχει ξανά δάνεια 2 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία αυτό το χρόνο, σύμφωνα με συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.


«Η Ελλάδα χρειάζεται ένα Σχέδιο Marshall μαζί με ένα αναπόφευκτο πρόγραμμα εξοικονόμησης», δήλωσε ο κ. Hoyer στην εφημερίδα, αναφερόμενος στο αμερικανικό σχέδιο βοήθειας που βοήθησε στην ανοικοδόμηση των ευρωπαϊκών οικονομιών μετά από το Β΄ Παγκόσμια Πόλεμο. «Μόνο αυτό μπορεί να πετύχει στην ανανέωση των δομών της χώρας από την αρχή», πρόσθεσε.

Η ΕΙΒ παρείχε 2 δισ. ευρώ σε δάνεια στην πραγματική οικονομία της Ελλάδας το 2011 και σχεδιάζει να κάνει το ίδιο και φέτος, δήλωσε ο Hoyer. «Οι τράπεζες χρειάζονται βοήθεια από έξω προκειμένου να δώσουν δάνεια στις εταιρείες, και η ΕΙΒ ξεκινάει ένα ειδικό πρόγραμμα για αυτό», πρόσθεσε.

Η ΕΙΒ στηρίζει ακόμη την διεύρυνση των υποδομών της Ελλάδας. «Υπάρχουν projects που πραγματικά φωνάζουν για την εφαρμογή τους», δήλωσε, όπως η κατασκευή αυτοκινητοδρόμων.

Για να αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχίας ενός τέτοιου σχεδίου, οι Έλληνες με υψηλή ειδίκευση σε όλη την Ευρώπη θα πρέπει να ενθαρρυνθούν και να επιστρέψουν στην Ελλάδα, ενώ οι Έλληνες που εργάζονται για την Κομισιόν θα πρέπει να πάρουν «άδεια» και να επιστρέψουν στη χώρα για να βοηθήσουν στην υλοποίηση των μεγάλων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, δήλωσε ο Hoyer.

Ωστόσο, η διαδικασία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα πιθανότατα να διαρκέσει μία ή δύο δεκαετίας, προειδοποίησε ο Hoyer. Αλλά θα ήταν τεράστιο λάθος να επιτραπεί στη χώρα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη καθώς τότε οι κερδοσκόποι θα συνειδητοποιούσαν πως μπορούν να αναγκάζουν τα κράτη σε έξοδο από το ευρώ, ξεκινώντας ένα φαινόμενο ντόμινο που θα μπορούσε να παρασύρει και άλλες χώρες.

Ακόμη, δήλωσε πως η EIB πρέπει να αυξήσει την κεφαλαιακή της βάση μεταξύ 5-10 δισ. ευρώ για να ενισχύσει την υποστήριξη που παρέχει για τις χώρες με χαμηλή ανάπτυξη και να διατηρήσει την αξιολόγηση ΑΑΑ.

Η Κομισιόν θα μπορούσε να βοηθήσει συνεισφέροντας το κεφάλαιο που επιστρέφει αυτή τη στιγμή στα κράτη-μέλη, δήλωσε.

πηγή Α.Π.Ε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...