Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Ο «Έλληνας» βιβλιοπώλης της Νέας Υόρκης που φέρει τον τίτλο του «πρεσβευτή του ελληνισμού»


πηγή
Στην αμερικανική μεγαλούπολη της Νέας Υόρκης, όπου ως γνωστόν ζουν και εργάζονται εκατοντάδες χιλιάδες ομογενείς μας, υπάρχει και ένα μοναδικό στο είδος του βιβλιοπωλείο, στην περιοχή της Αστόρια, που πουλάει ελληνικά βιβλία. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό όμως του βιβλιοπωλείου αυτού με το όνομα SEABURN είναι ότι ο ιδιοκτήτης του είναι ο Νιγηριανός Σαμ Τσέκουας, 50 ετών, σήμερα, φανατικός φιλέλληνας και άριστος γνώστης της ελληνικής γλώσσας.


Η ιστορία του Σαμ είναι ενδιαφέρουσα. Την παραθέτουμε όπως την εξιστορεί ο ίδιος στην έγκριτη εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» - δημοσίευμα από το αρχείο της εφημερίδας – γιατί πάντοτε πρέπει να τιμούμε και να προβάλλουμε το έργο των φιλελλήνων όπου Γης.

Ήταν μαθητής στη Νιγηρία όταν έπεσε στα χέρια του μια αγγλική έκδοση της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή. Από τότε μέθυσε με το ελληνικό πνεύμα. Ήρθε στην Ελλάδα, τη δεκαετία του 1980, αποφασισμένος να μάθει ελληνικά και να σπουδάσει. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές Οδοντιατρικής στη Θεσσαλονίκη, έφυγε για την Αμερική, όπου βρίσκονταν ήδη τα αδέρφια του. Το 1992 ίδρυσε τον εκδοτικό οίκο Seabum στην Αστόρια, της Νέας Υόρκης. Ως σήμερα έχει εκδώσει 120 ελληνικούς τίτλους, ανάμεσα σε αυτούς και μια ποιητική σειρά, η οποία κυκλοφορεί με την επωνυμία Salonica Press. Το 1994 άνοιξε το βιβλιοπωλείο. Στα ράφια και στις αποθήκες του διαθέτει περισσότερα από 7.000 ελληνικά βιβλία. Του τα παραγγέλνουν απ’ όλη την Αμερική και στέλνει τις εκδόσεις του παντού, όπου υπάρχει ελληνικός πληθυσμός – στον Καναδά, στην Αυστραλία, στη Νότιο Αφρική.

Η νέα γενιά Ελληνοαμερικανών δεν γνωρίζει την ελληνική γλώσσα ούτε το ελληνικό βιβλίο, γιατί δεν προβάλλεται αρκετά. «Η σύγχρονη Ελλάδα δεν έχει μόνο τις ακρογιαλιές, τη φέτα και τις ελιές να παρουσιάσει στον υπόλοιπο κόσμο, έχει και το βιβλίο», υποστηρίζει «το οποίο μπορεί να φέρει πολύ συνάλλαγμα, αρκεί να ενδιαφερθεί η ελληνική πολιτεία για την προώθησή του και να γίνουν καλές μεταφράσεις». Το αγαπημένο του βιβλίο, τα «Ματωμένα χώματα» της Διδώς Σωτηρίου, πιστεύει ότι σήμερα «θα αποτελούσε παγκόσμιο μπεστ σέλερ, αν η συγγραφέας ήταν εβραία. Θα γινόταν αμέσως διάσημη ταινία όπως η «Λίστα του Σίντλερ».

Το 2004 τιμήθηκε από το ελληνικό κράτος για την προσφορά του με τον τίτλο του πρεσβευτή του Ελληνισμού. Υπουργοί Πολιτισμού έχουν επισκεφθεί στο παρελθόν το βιβλιοπωλείο του, τους έχει καταθέσει τις ιδέες του, αλλά δεν υπήρξε συνέχεια, δεν έλαβε καμία βοήθεια από την ελληνική πολιτεία. «Αποφάσισα τελικά να κάνω ό,τι μπορώ και όσο μπορώ μόνος μου». Διοργανώνει εκδηλώσεις, ποιητικές βραδιές, πρόσφερε δωρεάν μαθήματα ελληνικής στο βιβλιοπωλείο του για δύο χρόνια. «Δεν ήρθαν μόνο Ελληνοαμερικανοί αλλά και μέλη άλλων εθνοτήτων, επαγγελματίες γιατροί και δικηγόροι που κατάφερα να τους πείσω πως αν μάθουν την ελληνική θα κατανοήσουν καλύτερα τους όρους του επαγγέλματός τους». Δοκιμάζει τώρα να προωθήσει σε ιδιωτικά αμερικανικά σχολεία τη σειρά που εκδίδει για την εκμάθηση της ελληνικής. «Προσπαθώ να τους πείσω πως αν διδάξουν στα παιδιά την ελληνική γλώσσα, που έχει δανείσει πολλές λέξεις στην αγγλική, θα μάθουν καλύτερα αγγλικά». 

Πεποίθησή του είναι ότι πρέπει να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας σε ένα δραστήριο ελληνικό ινστιτούτο το οποίο να προωθεί την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό όχι μόνο μέσα στην ελληνική παροικία αλλά κυρίως έξω από αυτήν. Όσο για τον ίδιο: «Όσο αναπνέω θα προβάλλω την ελληνική γλώσσα και τα ελληνικά γράμματα», λέει με περηφάνια.

Επιμέλεια: Σπύρος Δενδρινός
πηγή Α.Π.Ε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...