Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Eurobarometer: Έρευνα για την «Τουριστική Συμπεριφορά των Ευρωπαίων»

Το 72% των πολιτών της ΕΕ ταξίδεψε το έτος 2011 και πάνω από το 80% είπαν ότι θα ταξιδέψουν το 2012, επιλέγοντας είτε τα σύντομα, μικρής διάρκειας ταξίδια ή μεγαλύτερης διάρκειας διακοπές.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της νέας Έρευνας του Ευρωβαρομέτρου για τη «Τουριστική Συμπεριφορά των Ευρωπαίων» (Eurobarometer Survey - Attitudes of Europeans Towards Tourism) , η οποία ρίχνει φως στις προτιμήσεις και τις συνήθειες των ταξιδιωτών/πολιτών της ΕΕ.
Το Ευρωβαρόμετρο έδειξε επίσης ότι το 2011 οι περισσότεροι πολίτες επέλεξαν να παραμείνουν στην Ευρώπη για τις διακοπές τους ενώ πολλοί  δηλώνουν ότι θα κάνουν το ίδιο και για το 2012.
Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Antonio Tajani και Επίτροπος για τη Βιομηχανία και την Επιχειρηματικότητα δήλωσε: «Ο πολιτιστικός και φυσικός πλούτος της ηπείρου μας και η μακρόχρονη παράδοση της στη φιλοξενία, παραμένουν στις καρδιές των Ευρωπαίων. Ο τομέας του ευρωπαϊκού τουρισμού είχε καλές επιδόσεις και είχε βελτιωθεί το 2011. Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι ο τομέας αυτός θα βελτιωθεί περαιτέρω το 2012. Αυτό επιβεβαιώνει ότι το ταξίδι και ο τουρισμός είναι ισχυρή οικονομική κινητήρια δύναμη για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας «.

 Οι προτιμήσεις των ευρωπαίων τουριστών
Η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου προσφέρει ενδιαφέρουσες γνώσεις σχετικά με τις προτιμήσεις των ευρωπαίων ταξιδιωτών:
Η πλειοψηφία των κατοίκων της ΕΕ είναι έμπειροι ταξιδιώτες, οι οποίοι προτιμούν να οργανώνουν τις διακοπές τους μόνοι τους. Το 53% των Ευρωπαίων κλείνει της διακοπές του μέσω internet. Ως ενημερωμένοι και ανεξάρτητοι καταναλωτές, το 49% αυτών που πήγαν διακοπές το 2011, οργάνωσαν τα στοιχεία του ταξιδιού τους χωριστά, αντί να κάνουν μια συνολική κράτηση σε ένα πακέτο. Ωστόσο, εξακολουθούν να βασίζονται σε συστάσεις από την οικογένεια και τους φίλους για το πού να πάνε. Οι «από στόμα σε στόμα» συστάσεις επηρέασαν την επιλογή του 52% των ταξιδιωτών της ΕΕ, ενώ οι ιστοσελίδες του διαδικτύου επηρέασαν σε ποσοστό 40%.


Το ταξίδι γίνεται ως επί το πλείστον με αυτοκίνητο και μοτοσικλέτα. Όσοι ταξίδεψαν το 2011 προτίμησαν αυτά τα μέσα μεταφοράς (78%), πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από ότι το 2010 (44%). Ωστόσο, το 2011 καταγράφεται  και μια μικρή αύξηση της χρήσης των αεροπλάνων σε σχέση με το 2010 (46% έναντι 39%).


Οι διανυκτερεύσεις γίνονται κυρίως σε ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια: Οι ευρωπαίοι ταξιδιώτες επέλεξαν να πληρώσουν για τη διαμονή τους, ανεξάρτητα από τη διάρκεια των διακοπών τους (αυτό ισχύει για το 54% αυτών που ταξίδεψαν για μικρό χρονικό διάστημα και για το 60% εκείνων που πέρασαν τουλάχιστον τέσσερις νύχτες μακριά).
Οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες αναζητούν ξεκούραση και αναψυχή: 48% από αυτούς που έκαναν διακοπές το 2011 είχε αυτό το στόχο κατά νου, περισσότερο από ό, τι το 2010 (36%), ακολουθούν όσοι επέλεξαν ως κίνητρο το «ήλιος και θάλασσα» και το «επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους» (28%) .

Εκτιμούν τη φυσική ομορφιά και την ποιότητα των υπηρεσιών: περισσότερο από το 50% των κατοίκων της ΕΕ θα επιστρέψουν στον ίδιο χώρο για τα φυσικά χαρακτηριστικά του. Περισσότερο από το 90% των ερωτηθέντων έμειναν ικανοποιημένοι από την επιλογή του προορισμού τους και από την ποιότητα του καταλύματος.

Οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες προτιμούν για διακοπές τη δική τους χώρα (στην Ελλάδα 80%, στην Ιταλία 74%, στην Κροατία 73%) ή άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ισπανία ήταν η χώρα με τις περισσότερες επισκέψεις το 2011 (11%), ακολουθούμενη από την Ιταλία (9%), Γαλλία (8%), Γερμανία (5%), Αυστρία (5%) και Ελλάδα (4%).
Το 73% των ερωτηθέντων θα κάνει και φέτος διακοπές, παρά την κρίση, αν και το 33% αυτών, έπρεπε να αλλάξουν τα αρχικά τους σχέδια. 41% των ερωτηθέντων που θα ταξιδέψουν το 2012 σχεδιάζουν πλέον μεγαλύτερης διάρκειας διακοπές (μεταξύ 4 και 13 νύχτες), αντί για μικρής διάρκειας ταξίδια (27%). Προτεραιότητα θα δοθεί και πάλι στην ίδια τη χώρα τους (52%) ή σε άλλη χώρα της ΕΕ (37%). Οι προορισμοί που θα προτιμηθούν το 2012 θα είναι η Ισπανία (10%), Ιταλία (7%), Γαλλία (6%), Ελλάδα (4%), Αυστρία, Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία (3%).

Η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου
Για αυτήν την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, επιλέχθηκαν τυχαία πάνω από 30.000 πολίτες ηλικίας 15 ετών και άνω, και απάντησαν στις ερωτήσεις τον Ιανουάριο του 2012, στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ καθώς και στη Νορβηγία, την Ισλανδία, την Κροατία, την Τουρκία, την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, τη Σερβία και το Ισραήλ.
Είναι η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεξήγαγε μια τόσο εκτενή έρευνα, η οποία προσφέρει πληθώρα συγκρίσιμων πληροφοριών σε όλους τους φορείς του τουρισμού και βοηθά στην παρακολούθηση βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων ταξιδιωτικών και τουριστικών τάσεων των ευρωπαίων πολιτών. Αυτό επιτρέπει τόσο στην Επιτροπή όσο και στα ενδιαφερόμενα μέρη να αντιδρούν στις μεταβολές της ζήτησης του τουρισμού. Κατά συνέπεια αποτελεί σημαντικό μέσο για την χάραξη τουριστικής πολιτικής καθώς και για τον τουριστικό σχεδιασμό ιδίως όσον αφορά τα είδη τουρισμού και τους κύριους τουριστικούς προορισμούς.
Δείτε την αναφορά της έρευναςAttitudes of Europeans Towards Tourism 




εστάλη από http://www.travelvoice.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...