Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Ευκολότερα οι εξαγωγές από Ελλάδα

Με πρωτοβουλία της Κομισιόν ανοίγει πάλι ο δρόμος για την πώληση με πίστωση από ευρωπαϊκές επιχειρήσεις σε ελληνικές, προϊόντων και πρώτων υλών. Η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα που εγγυάται στις επιχειρήσεις της τις εξαγωγές προς την Ελλάδα.

Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις των τελευταίων μηνών, αφού σταδιακά θα άρει τον αποκλεισμό των ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες μέχρι τώρα αγόραζαν μόνο τοις μετρητοίς, αφού καμία ξένη ασφαλιστική εταιρεία δεν δεχόταν να καλύψει ενδεχόμενες απώλειες από τη μη πληρωμή των εμπορευμάτων.


Πριν από λίγες βδομάδες η Κομισιόν επιδεικνύοντας μεγάλη ευελιξία έδωσε κατ΄εξαίρεση το «πράσινο φως» στα κράτη- μέλη να χρησιμοποιήσουν τα συστήματα των κρατικών εγγυήσεων για την ασφαλιστική κάλυψη των εξαγωγών επιχειρήσεών τους προς την Ελλάδα. Κι αυτό προκειμένου να δοθεί μια ώθηση στην ελληνική οικονομία, αφού οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό είχαν αποκλείσει την κάλυψη των εξαγωγών προς την Ελλάδα εξαιτίας του μεγάλου ρίσκου χρεοκοπίας της χώρας, αλλά και της αύξηση των περιπτώσεων μη αποπληρωμής πιστώσεων από την πλευρά των ελληνικών επιχειρήσεων.
Πρώτη η γαλλική κυβέρνηση που αναζητούσε τρόπους να βοηθήσει την ελληνική οικονομία, συμφώνησε με την εταιρεία Coface να καλύψει πιθανές απώλειες γαλλικών επιχειρήσεων που εξάγουν προϊόντα στην Ελλάδα.

Η συμφωνία της Coface με το γαλλικό κράτος, που έγινε γνωστή χθες, προβλέπει ότι θα δημιουργηθεί ένας προσωρινός μηχανισμός «πιστωτικής ασφάλειας» από το Δημόσιο για τις γαλλικές επιχειρήσεις που εξάγουν στην Ελλάδα.

Η Coface θα διαχειρίζεται το μηχανισμό αυτό που θα έχει ανώτατο όριο διαθεσίμων 200 εκατ. ευρώ. Όπως κάθε άλλη δημόσια εγγύηση που διαχειρίζεται η Coface, έτσι και σε αυτή ο κίνδυνος αναλαμβάνεται στο όνομα του γαλλικού κράτους «που θα λάβει τα ασφάλιστρα και θα αποζημιώσει τα χρέη που δεν πληρώθηκαν από τους Έλληνες χρεώστες». Ο ασφαλιστής θα είναι εκείνος που θα εκτιμήσει τον κίνδυνο - ανάλογα με κάθε Έλληνα αγοραστή - θα παραδώσει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο στο όνομα του κράτους και εφόσον χρειαστεί θα διαχειριστεί τις αποζημιώσεις.
Τον προηγούμενο μήνα η Coface έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς αυξήθηκε ο αριθμός των Ελλήνων αγοραστών που δε μπορούσαν να πληρώσουν, ενώ η ύφεση προβλέπεται να συνεχιστεί.
Ο μηχανισμός αυτός επωφελείται από την άδεια που έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα κράτη-μέλη να χρησιμοποιούν το σύστημα των δημόσιων εγγυήσεών τους για να καλύψουν τις βραχυπρόθεσμες πιστώσεις που έχουν χορηγήσει σε Έλληνες αγοραστές. Στην πράξη, μόνο οι Γάλλοι εξαγωγείς των οποίων ο κύκλος εργασιών είναι κατώτερος από 1,5 δισ. ευρώ μπορούν να κάνουν χρήση του νέου μηχανισμού. Σε περίπτωση απώλειας, τα χρέη θα αποζημιωθούν σε ποσοστό 80%.

Στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι κι άλλες χώρες της Ε.Ε. θα μιμηθούν τη Γαλλία και θα δώσουν κρατικές εγγυήσεις προσωρινού χαρακτήρα για τις εξαγωγές προς την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των γαλλικών τελωνείων, το 2011 περίπου 10.000 γαλλικές επιχειρήσεις πραγματοποίησαν εξαγωγές στην Ελλάδα συνολικής αξίας 2,5 δισ. ευρώ.

πηγή Α.Π.Ε


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...