Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου 2012

Η καταβολή της «ελληνικής» δόσης, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της ΕΕ

Το Eurogroup θα δώσει το "πράσινο φως" για την καταβολή των 31,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, όπως  δήλωσε αξιωματούχος των Βρυξελλών στο Dow Jones, με πιθανότερη ημερομηνία   την 26η Νοεμβρίου  για υπογραφή της απόφασης καταβολής της δόσης.
Παράλληλα, σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην τηλεόραση του Bloomberg, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένουν την πλήρη έκθεση αναφορικά με τη συμμόρφωση της χώρας με τους όρους του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, ανέφερε αξιωματούχος.


Οι υπουργοί αναμένουν την τελική έκθεση από την τρόικα που εποπτεύει τις προσπάθειες της Ελλάδας να εκπληρώσει τους στόχους του δεύτερου μνημονίου προτού αναλάβουν δράση, αναφέρει το δημοσίευμα. Η αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί -σύμφωνα με τον αξιωματούχο- και ενώ μια προκαταρκτική μορφή της έκθεσης μπορεί να είναι διαθέσιμη έως τις 12 Νοεμβρίου, αλλά δεν θα είναι αρκετή ώστε οι υπουργοί να στηρίξουν σε αυτή τις αποφάσεις τους.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Simon O΄ Connor, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, δήλωσε πως προτού ληφθεί απόφαση για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, χρειάζεται μια συμφωνία για το χρέος της χώρας και τη χρηματοδότησή της.
Ακόμη, δήλωσε ότι χαιρετίζει την έγκριση των δημοσιονομικών, διαρθρωτικών μέτρων από το ελληνικό κοινοβούλιο. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η ψηφοφορία την Κυριακή για τον προϋπολογισμό, αποτελεί ακόμη ένα κρίσιμο τεστ.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Dow Jones Newswires, ο O΄ Connor είχε δηλώσει ότι ο Επίτροπος Olli Rehn ελπίζει σε μια απόφαση για τη για τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα στις 12 Νοεμβρίου, όταν συναντιούνται οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης για να συζητήσουν την κατάσταση στη χώρα.

Ωστόσο σήμερα ο εκπρόσωπος του Rehn δήλωσε ότι "εκτός από αυτές τις ψηφοφορίες, υπάρχουν και άλλες δύο βασικές πτυχές για τις οποίες πρέπει να επέλθει συμφωνία", αναφερόμενος σε συμφωνία της τρόικας για τη βιωσιμότητα του χρέους και τη χρηματοδότηση.
Λίγο πιο πριν, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfang Schaeuble, σύμφωνα με το Reuters, είχε δηλώσει πως η επόμενη εβδομάδα ενδεχομένως «να είναι πολύ νωρίς για να πάρουμε μια απόφαση για τη χορήγηση περαιτέρω βοήθειας στην Ελλάδα».
«Αυτή τη στιγμή δεν βλέπω πώς μπορούμε να φτάσουμε σε μια απόφαση για την Ελλάδα, στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, θα ήταν πολύ νωρίς», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μιλώντας σε εκδήλωση στο Αμβούργο.

Εν τω μεταξύ, τη μείωση του επιτοκίου στο δάνειο που έλαβε η Ελλάδα στο πρώτο πακέτο διάσωσης στο 0,8% πάνω από το Euribor από το +1,5% που βρίσκεται τώρα εξετάζει η Ευρωζώνη, σύμφωνα με όσα μεταδίδει Newswires, επικαλούμενο ανώτερους αξιωματούχους.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, υπό εξέταση είναι επίσης ο διπλασιασμός του χρόνου αποπληρωμής των δανείων έως τα 30 χρόνια ώστε να τεθεί υπό έλεγχο το χρέος.

"Είναι το λιγότερο επίμαχο μέρος του συνολικού σχεδίου για τη μείωση του χρέους της Ελλάδας σε διαχειρίσιμο επίπεδο," σημείωσε ένας αξιωματούχος προσθέτοντας πως απαιτείται ένα «κοκτέιλ» μέτρων τα οποία είναι ακόμα υπό συζήτηση.

Η ρύθμιση μείωσης του επιτοκίου περιλαμβάνει τα 53 δισ. ευρώ που έχει ήδη λάβει η Ελλάδα από το πρώτο πακέτο διάσωσης του 2010. Εάν το μέτρο υιοθετηθεί η Αθήνα θα εξοικονομήσει περίπου 370 εκατ. ευρώ σε τόκους ετησίως.

πηγή Α.Π.ΕΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...