Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Χάρτης της Εύβοιας του 1794-επισήμανση περιοχών της νότιας πλευράς του νησιού



Εύβοια, τμήμα από χάρτη της Ελλάδας του 1794
 με τίτλο «Graeciae Pars Meridionalis»,έργο του Γάλλου Guillaume Delisle.
Στον συγκεκριμένο χάρτη του 18ου αιώνα το νησί της Εύβοιας, μολονότι σχεδιάστηκε από ένα ευρωπαίο χαρτογράφο, αναφέρονται  τόσο αυτό καθώς και περιοχές της νότιας Καρυστίας –έστω και λανθασμένα ως προς τις θέσεις τους- με τα ονόματα που τις αναφέρουν αρχαίοι συγγραφείς.



Η Κάρυστος (Carystos)  καθώς και η Γεραιστός (P.Gerestioum) καταλαμβάνουν μικρή απόσταση μεταξύ τους, η νησίδα Μαντέλος και το ακρωτήριο Κάβο Ντόρος, αναφέρονται με τα αρχαιοπρεπή τους ονόματα Μυρτώ (Myrtos I) και Καφηρέας (Caphareum Prom) αντίστοιχα, εκτοπίζοντας τις Ιταλικές λέξεις που αποδόθηκαν ως ακτωνύμια κατά το μεσαίωνα από τους δυτικοευρωπαίους ναυτίλους-κατακτητές της εποχής.

Στο ίδιο χάρτη αναφέρεται και θέση ως Χερσόνησος, και η πιθανότερη εκδοχή να αφορά τη σημερινή τοποθεσία Φιλάγρα -όπου και το ομώνυμο φρούριο του 14ου αιώνα-το οποίο κατείχαν οι Καταλανοί για μικρό χρονικό διάστημα. Ενώ στο ίδιο σημείο επισημαίνονται τα Κοίλα Ευβοίας (Curva Eybocae) -γεωγραφικός όρος κατά την αρχαιότητα-που αφορούσε περιοχές με βαθύ κόλπο -εσοχή από τη θάλασσα.



Εκτός των άλλων παρατηρώντας ενδελεχώς τον χάρτη εντοπίζουμε ονοματοθεσίες των οποίων η τοποθεσία είναι αδιευκρίνιστος ως σήμερα, και πρόκειται για το λιμάνι του Λέοντα (Leonum pr) το οποίο σύμφωνα με συγγραφείς τοποθετείτε μεταξύ της δυτικής πλευράς του ακρωτηρίου Παξιμάδας, αποτελώντας μια ακόμα θέση στην ευρύτερη περιοχή της Καρύστου κατά την αρχαιότητα.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...