Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Η φωτογραφία της Ημέρας-Το Κάστρο της Καρύστου

Βόρεια της Καρύστου στέκει το κάστρο με την ονομασία Castello Rosso, ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα φρούρια στην Ελλάδα, όπου η πρώτη οχύρωση του, ανάγεται από τον 11ο αιώνα,
ενώ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κατά την διάρκεια της φραγκοκρατίας αλλά και μετέπειτα κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας και Επαναστάσεως, συνδέοντας το όνομα του με διαφόρους Λομβαρδούς ηγεμόνες, Ενετούς, Βυζαντινούς, τούρκους διοικητές αλλά και με μάχες που ως στόχο είχαν την εκπόρθηση του.

Η κύρια πόλη της Καρύστου, για αιώνες, ήταν πέριξ του Κάστρου και αιτία αυτού αποτέλεσαν οι πειρατικές επιθέσεις που ήδη ήταν αισθητές από τον 10ο αιώνα , καθότι η Κάρυστος αποτελώντας ένα σημαντικό ναυτικό και θαλάσσιο κόμβο ήταν αδύνατον να μη προσβληθεί από τις εκάστοτε επιδρομές.

Το κάστρο λόγω της οχυρώσεως του αλλά και λόγω της δυσπρόσβλητης θέσης του αποτέλεσε ένα καταφύγιο για τους κατοίκους εκεί, ο Γουναρόπουλος (Ιστορία της Νήσου Ευβοίας, σελ. 93)αναφέρει σχετικά «Γνωστόν, ότι αι επιδρομαί πρώτον των Σταυροφόρων και κατόπιν των τούρκων, πολλάκις την Κάρυστον βλαψάντων, ηρήμωσαν την πόλιν και ηνάγκασαν τους κατοίκους ίνα βαθμηδόν μετοικήσωσιν επί τα υψηλότερα μέρη, και μάλιστα υπό το φρούριον χάριν ασφαλείας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο φρούριο ουδέποτε κατακτήθηκε αλλά παραδινόταν ύστερα από πίεση πολιορκίας  και κυρίως λόγω ελλείψεως τροφίμων και νερού, ενώ ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης όπως ο Κριεζώτης, Φαβιέρος, Ανδρούτσος σύνδεσαν την ιστορία τους με αυτή του Κάστρου.


Φωτογραφία από Εβίτα Σ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...