Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

Ο χειρότερος αιώνας στην ιστορία: 14ος



Στο ερώτημα για το ποιος θεωρείται ο χειρότερος αιώνας της ανθρωπότητας οι περισσότεροι αυθόρμητα θα απαντούσαν τον 20ο και μάλιστα θα ενίσχυαν ακόμα περισσότερο το επιχείρημα τους οι δυο παγκόσμιοι πόλεμοι, οι σεισμοί, καταστροφές από τυφώνες και διάφορες φυσικές αιτίες, ασθένειες κτλ, πολλοί ακόμα στηριζόμενοι σε όλο αυτό απέδωσαν άλλες διαστάσεις στο όλο θέμα ενίοτε υπαρξιακές αλλά και εσχατολογικές.
Η ενδελεχής και προσεχτική μελέτη της ιστορίας δίνει μια άλλη απάντηση ως προς το παραπάνω ερώτημα προσδιορίζοντας ως χειρότερο τον 14ο αιώνα, αυτόν του μεσαίωνα, της πανώλης, των πολέμων σε δύση και ανατολή, της πειρατείας, της αμάθειας, των λιμών.

Εισαγωγή
Η γηραιά ήπειρος διέρχονταν μια περίοδο καμπής και μετάβασης, τη θέση του μεσαίωνα σταδιακά θα διαδέχονταν η ευρωπαϊκή αναγέννηση, περί το 1340 μ.Χ η Ευρώπη σύμφωνα εκτιμήσεις ανερχόταν σε 74.000.000 κατοίκους, ενώ στα επόμενα χρόνια λόγο της εξάπλωσης της πανώλης θα υπήρχε μια τεράστια μείωση του πληθυσμού αλλά και μετακίνηση των κατοίκων της.
Στα σύνορα του τότε Βυζαντίου είχε εμφανιστεί ένας λαός τούρκων προερχόμενος από τις στέπες της Ασίας και σταδιακά εξαπλώνονταν προς τις ευρωπαϊκές ακτές και τα Βαλκάνια, παράλληλα στην ανατολική Ευρώπη υπήρχαν οι πληθυσμοί των Τατάρων που οι επιδρομές τους δυσχέραιναν τις ζωές των κατοίκων της τότε Ρωσίας ενώ οι πόλεμοι εκεί διήρκεσαν περίπου δύο αιώνες.

Στο ξεκίνημα του αιώνα
Κάπου στις αρχές του 14ου αιώνα και συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 1303 σεισμός καταστρέφει τον φάρο της Αλεξάνδρειας, κτίριο σύμβολο καθώς και ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, και θα έδινε κατά κάποιο τρόπο το στίγμα των καταστροφών και των γεγονότων που θα ακολουθούσαν τα επόμενα 100 χρόνια σε όλη την υφήλιο.
Ευρώπη πόλεμοι
Η δυτική Ευρώπη υπήρξε θέατρο συγκρούσεων μεταξύ των διαφόρων κρατών και φεουδαρχικών βασιλείων της εποχής εκείνης. Ο εκατονταετής πόλεμος η έναρξη του οποίου τοποθετείτε το 1337 αποτέλεσε τον μακροβιότερο μεταξύ  Αγγλίας και Γαλλίας, με πραγματική διάρκεια μεγαλύτερη των 100 ετών μέχρι δηλ. το 1453 (116 έτη), με πολύ μικρές διακοπές του οποίου η ιστορική σημασία υπήρξε πολλαπλή. Ο συγκεκριμένος πόλεμος χαρακτηρίστηκε από κάποιους  και πρώτος παγκόσμιος.
Παράλληλα είναι σε εξέλιξη οι πόλεμοι των Μογγόλων, που αποτελούν την συνέχεια αυτών του 13ου αιώνα και δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μια εξάπλωση ενός λαού των Τατάρων που απλά σκότωναν και ρήμαζαν τα πάντα στο πέρασμα τους, οι συγκεκριμένοι πόλεμοι συνολικά στοίχισαν τις ζωές περίπου από 30-60 εκατομμύρια ανθρώπων , περισσοτέρων δηλ ανθρώπων από ότι στον Α΄παγκόσμιο. Παράλληλα με τις ορδές αυτών των βαρβάρων επιδρομέων (1330), μεταφέρεται και η πανώλη προς την Ευρώπη.

Φυσικές καταστροφές και συμβάντα 
(πηγές βικιπαίδεια)
1303  8 Αυγούστου - Σεισμός καταστρέφει τον Φάρο της Αλεξάνδρειας, ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου.
Ο Φίλιππος Δ΄ της Γαλλίας εξορίζει όλους τους Εβραίους από τη Γαλλία και δημεύει τις περιουσίες τους.
1322  24 Ιουνίου - Οι Εβραίοι απελαύνονται από το Βασίλειο της Γαλλίας για δεύτερη φορά.
Ισχυρός σεισμός χτύπα στο Φρίουλι στην Βόρεια Ιταλία προκαλώντας μεγάλες καταστροφές κτιρίων μέχρι την Ρώμη, την ίδια χρονιά η επιδημία πανώλης εξαπλώνεται στην κεντρική και δυτική Ευρώπη.
1349 Παράλληλα οργή υποκινούμενοι από τις κατά τόπους εξουσίες και δη της παπικής ξεσπούν επιθέσεις εναντίων των εβραίων υπαίτιων για τα κρούσματα πανώλης. Τέτοια περιστατικά ξεσπούν στην Ελβετία, πόλεις της Γερμανίας κα
Στις 18 Οκτωβρίου το 1356 ισχυρός σεισμός καταστρέφει την πόλη της Ελβετίας βασιλεία και καταγράφεται ως ο σημαντικότερος σεισμός της ιστορίας στην κεντρική Ευρώπη.
Λίγα χρόνια μετά τον Ιανουάριο του 1362 μια καταιγίδα στη Βόρεια Θάλασσα προκαλεί τεράστια  παλιρροϊκά κύματα που βυθίζουν τη γερμανική πόλη Ρούνγκχολτ στη νήσο Στραντ.

Πληθυσμός
Στην Ευρώπη μέσα σε πέντε χρόνια 50.000.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ο πληθυσμός της από 80.000.000 έφτασε τα 30.000.000, θεωρείται η πανώλη (1347 -1350) η μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή στην ιστορία.
Ανάλογες καταγραφές υπήρξαν –χωρίς επαρκή στοιχεία-και στην Ασία , ενώ για την Αφρική δεν υπάρχει σαφής αριθμός.
Μια πορεία 100 ετών που σημαδεύτηκε από μακροχρόνιους πολέμους σε Ευρώπη και Ασία αφήνοντας πίσω εκατομμύρια θύματα, παράλληλα ασθένειες που έκαναν την εμφάνιση τους αναδόμησαν και μετέβαλλαν τον αριθμό εκατομμυρίων ανθρώπων στη δύση και μετατρέποντας πόλεις και χωριά σε ακατοίκητα ερείπια, συν τοις άλλοις η εγκληματικότητα και οι δολοφονίες ήταν σε έξαρση ενώ η αμάθεια ήταν σε μεγάλη έκταση ιδίως στους αστικούς πληθυσμούς της δύσης.
Παράλληλα η παρουσία στην ανατολή βαρβάρων λαών καθιστούσε ακόμα περισσότερο ευάλωτα τα πολιτισμένα κράτη στις διάφορες επιθέσεις αυτών των πολυάριθμων και άξεστων επιδρομέων.

Μάχες Γεωργιανών και Ρώσων-κατάσταση Βυζαντίου
Οι Γεωργιανοί το 1335 είχαν νικήσει σε αποφασιστική μάχη τις Μογγολικές ορδές αφήνοντας άθικτη αυτή την Υπερκαυκασία χώρα, λίγα χρόνια αργότερα οι Ρώσοι το 1380 στη μάχη του Κουλίκοβο θα νικούσαν συντριπτικά έναντι των  πολυάριθμων Τατάρων εγκαινιάζοντας την αρχή του τέλους της χρυσής ορδής επί του ευρωπαϊκού εδάφους.
Το Βυζάντιο ουσιαστικά ήταν μια αυτοκρατορία αποτελούμενο από την πρωτεύουσα του, το επιμέρους δεσποτάτο στη  Πελοπόννησο, είχε χάσει μεγάλο μέρος των εδαφών του και κομβικών του σημείων του γεγονός άλλωστε που ανάγκαζε τον τότε αυτοκράτορα του το 1400 μ.Χ να περιέρχεται στις ευρωπαϊκές αυλές φθάνοντας μέχρι και τα Βρετανικά νησιά να διαπραγματεύεται στρατιωτική βοήθεια έναντι της επερχόμενης απειλής.

Επίλογος
Ουσιαστικά ο 14ος αιώνας μαστίζονταν όχι μόνο από φυσικές καταστροφές και ασθένειες αλλά και από τις κατακτητικές βουλιμίες λαών και ηγεμόνων με υπερφίαλες σκέψεις και διεκδικήσεις, ένας αιώνας που απλά σημαδεύτηκε ως ο χειρότερος όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και της ανθρωπότητας.
Άραγε μπορεί να συγκριθεί με την εποχή μας; Όπου οι κρίσεις και προβλήματα έχουν απλά και μόνο ανθρώπινες αιτίες και συνεπώς λύσεις; Ο 20ος αιώνας υπήρξε ο καλύτερος ως τώρα, ενώ ο 21ος με σωστή χρήση των αγαθών και των τεχνολογικών υπηρεσιών θα ήταν καλύτερος χωρίς να υπάρχει η αντίθεση των γεμάτων ραφιών και των «στοκ» σε αποθήκες στα πολυκαταστήματα και η έλλειψη στοιχειωδών σε πολλές οικογένειες ακόμα και σε αναπτυγμένα κράτη.
Από το 1800 μ.Χ  και έπειτα έχουμε ραγδαία αύξηση του πληθυσμού που έφτασε πλέον τα 7.000.000.000 κατοίκους στη γη, κάτι που έλαβε μεγαλύτερες διαστάσεις στον 20ο αιώνα , άρα ποιος υπήρξε ως τώρα ο χειρότερος αιώνας και ποιος ο καλύτερος; αν όχι τα γεγονότα οι αριθμοί σίγουρα δίνουν μια άλλη απάντηση.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...