Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020

Η Εκκλησία του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτη στο χωριό Γκιάλπηδες, στον Κάβο Ντόρο

Την Κυριακή 12 Ιουλίου 2020 γιορτάζει η εκκλησία του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτη, στην θέση Σώτηρα (πρώην Γκιάλπηδες) του χωριού Καλλιανού,  όπου και θα πραγματοποιηθεί Θεία Λειτουργία. Το μικρό αυτό χωριουδάκι βρίσκεται ουσιαστικά στις ανατολικές ακτές του Κάβο Ντόρου, μετά το 2017 όπου και είχαμε τα εγκαίνια του ναού αυτού αποτελεί σημείο που επισκέπτονται άνθρωποι από τις γύρω περιοχές και την Κάρυστο, την ημέρα αυτή.


Δρόμος

Η μετάβαση προς τα εκεί για όσους χρησιμοποιήσουν δικά τους οχήματα ή μηχανές, γίνεται μέσω της επαρχιακής οδού Καρύστου –Αμυγδαλιάς, δηλ. πριν τον δρόμο που οδηγεί στο χωριό Αμυγδαλιά συνεχίζοντας ανατολικά, μετά το χωριό Σχίζαλη, ύστερα από 7 χλμ. διαδρομής δηλ. περίπου μισή ώρα φτάνει στο σημείο που είναι η εκκλησία του Αγίου Παϊσίου.

Συγκεκριμένα:

Ξεκινώντας από την Κάρυστο, μέσω του χωριού Αετού κατευθυνόμαστε  είτε στο Μετόχι είτε μέσω του Κάβου (στις αλυκές) στρίβοντας αριστερά και ακολουθώντας την ανηφόρα , μετά από 2,4 χλμ. επανερχόμαστε στην κύρια επαρχιακή οδό με κατεύθυνση ανατολικά και προς την τοποθεσία «τσολιάς». Στο σημείο αυτό ατενίζουμε την Άνδρο και το στενό Καφηρέα.

Στην συνέχεια της πορείας διερχόμαστε από τα χωριά  Πλατανιστό, Αντιά , Κόμιτο και συνεχίζουμε φτάνοντας  στο σημείο που δεξιά ο δρόμος οδηγεί στην Αμυγδαλιά ( λίγο μετά τον υποσταθμό). Συνεχίζουμε ανατολικά και διερχόμαστε από τον συνοικισμό Βρέστυδες και φθάνουμε στο χωριό Σχίζαλη, κατόπιν ο δρόμος που συνεχίζει οδηγεί περιοχή Σώτηρα και μετά από μια απόσταση περίπου 800 μ. φτάνουμε στην εκκλησία.

Η δεύτερη διαδρομή

Η άλλη διαδρομή, ξεκινώντας  από την Κάρυστο, διέρχεται  είτε από την διασταύρωση του Μαρμαρίου ή από το χωριό Κατσαρώνι με κατεύθυνση προς το χωριό Καλλιανού.
Πιο αναλυτικά, ξεκινώντας από την Κάρυστο φθάνοντας στην θέση «χωνί», στρίβοντας δεξιά (προς Κατσαρώνι) ή κινούμενοι ευθεία και κατόπιν στην διασταύρωση του Μαρμαρίου , στρίβουμε δεξιά και κατευθυνόμαστε προς το χωριό Παραδείσι και κατόπιν διερχόμενοι από τον Μελλισώνα κατευθυνόμαστε προς το χωριό Άγιος Δημήτριος.

Στην συνεχεία κατευθυνόμαστε και φτάνουμε στο χωριό Καλλιανού και εν συνεχεία στον οικισμό Αγαθό, όπου μετά από μια διαδρομή 4 χλμ. φτάνουμε στην τοποθεσία που είναι και η περιώνυμη εκκλησία που γιορτάζει.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...