Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021

15 Αύγουστος με το παλαιό ημερολόγιο σε χωριά του Κάβο Ντόρου

 


 

Στις 28 Αυγούστου είναι η γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου με το παλαιό ημερολόγιο, μια παράδοση που διατηρείται καθώς γιορτάζεται αυτή την ημέρα από τους κατοίκους σε κάποια χωριά του Κάβο Ντόρου.

 

Στο Καψούρι όπου βρίσκεται η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, την ημέρα αυτή καταφθάνει πλήθος κόσμου από τα γύρω χωριά, την Κάρυστο καθώς και αλλα μέρη. Ιερός Ναός που κυματίζουν έμπροσθεν αυτού τόσο η ελληνική καθώς και η σημαία του Βυζαντίου.

 

Η ίδια αυτή παράδοση διατηρείται και στο χωριό Αντιά, στην εκκλησία Κοίμηση της Θεοτόκου, η οποία βρίσκεται βορειοδυτικά του χωριού στην τοποθεσία Καρυές  , την ημέρα αυτή πραγματοποιείται Θεία Λειτουργία. 

 


 

Ο Κάβο Ντόρος  είναι μια περιοχή  που βρίσκεται τόσο κοντά στην πρωτεύουσα και παράλληλα αποτελεί μια άγνωστη πλευρά της χώρα μας, το παλαιό ημερολόγιο αποτελεί ένα συμφυές κομμάτι αυτού του τόπου καθώς παρόλο την αλλαγή που επήλθε το 1970 στα μέρη αυτά, η παράδοση να υπάρχουν γιορτές που πραγματοποιούνται με το παλαιό εορτολόγιο διατηρείται και σήμερα, καθόλου τυχαίο ότι υπάρχουν Ιεροί Ναοί στα μέρη αυτά που γιορτάζουν με αυτή την τάξη, όπως στους Αγίους το παράλιο αυτό μέρος, ο Άγιος Μάμμας που είναι στην περιοχή Μηλιά καθώς και οι Ναοί που βρίσκονται στους Μαστρογιανναίους όπως επίσης και ο Προφήτης Ηλίας στην Όχη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...