Ο Μέγας Κωνσταντίνος είναι από τις μορφές εκείνες που το όνομα του έχει συνδεθεί με γεγονότα, τα οποία άλλαξαν τη ροή της ιστορίας. Ήταν εκείνος που υπέγραψε το διάταγμα των Μεδιολάνων το 313 μ.Χ. παρέχοντας έτσι το δικαίωμα στην θρησκευτική ελευθερία και δη στους Χριστιανούς οι οποίοι είχαν υποστεί τόσους διωγμούς σε διάρκεια τριών αιώνων.
Μετάφερε την πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας στην περιοχή του Βυζαντίου, και προς τιμήν του ονομάσθηκε Κωνσταντινούπολη, όπου έχουμε την απαρχή μιας αυτοκρατορίας χιλίων και πλέων ετών και φορέας του Ελληνισμού και του Χριστιανισμού.
Ένα πολύ σημαντικό επίσης ήταν ότι συγκάλεσε την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο στην Νίκαια το 325 μ.Χ. διαμορφώνοντας έτσι το Ορθόδοξο δόγμα.
Έχει θεωρηθεί ως ο σπουδαιότερος ηγέτης (τουλάχιστον μέχρι την εποχή μας) εφόσον επηρέασε άμεσα την Ευρώπη και εμμέσως και τον όλο κόσμο, φροντίζοντας για τη διάδοση του Χριστιανισμού. Ενώ ως αυτοκράτορας η νομοθεσία που εισήγαγε ήταν μια σειρά νόμων που προστάτευαν τους ποιο αδύνατους, τη θέση της μητέρας, την προστασία των κοριτσιών από την απαγωγή κ.α. ενώ ακόμα θέσπισε την Κυριακή ως ημέρα αργίας.
Ο Μαξέντιος ήθελε την εξόντωση του Μ. Κωνσταντίνου. Φυσικά ο δεύτερος είχε αντιληφθεί τα σχέδια του και αποφάσισε να δράσει. Έτσι πέρασε με τον στρατό του τις Άλπεις και κατευθυνόταν προς την Ρώμη. Σε κάποια περιοχή κοντά στην Ρώμη κοντά στον ποταμό Τίβερη, σταμάτησε ο Κωνσταντίνος, δίσταζε να προχωρήσει γιατί είχε λιγότερο στρατό από το Μαξέντιο..
Η παράδοση αναφέρει ότι την παραμονή της μάχης είδε στον ουρανό το σημείο του Σταυρού και την επιγραφή «εν τούτω νίκα» .(λέγεται μάλιστα ότι το όραμα το είδαν και οι στρατιώτες του). Και ότι από αυτό πήρε θάρρος ενώ διέταξε να κατασκευαστεί Σταυρός που θα προπορευόταν των στρατευμάτων.
Φυσικά οι Χριστιανοί στρατιώτες του ενθουσιάστηκαν ακόμα περισσότερο γνωρίζοντας την στάση που θα τηρούσε απέναντι στη θρησκεία τους.
Μια νέα εποχή ξεκινούσε.
Οι στρατοί του Μ. Κωνσταντίνου και του Μαξέντιου συναντήθηκαν στην Μιλβία γέφυρα στις 28 Οκτωβρίου του 312 μ.Χ. όπου έγινε και η μάχη και η οποία έληξε με τη νίκη του Μ. Κωνσταντίνου. Μια μάχη που μπορούμε να πούμε ότι ήταν το τέλος μιας εποχής και το ξεκίνημα μιας άλλης.
Ήταν ο πρώτος αυτοκράτορας του Βυζαντίου, για την Αν.Ορθόδοξη Εκκλησία εκείνος και η αγιά Ελένη άγιοι και ισαπόστολοι.
Η δεύτερη και τρίτη φωτογραφία είναι από το blog http://spirit16.blogspot.com/
πατήστε εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου