Ο επιβάτης δικαιούται αποζημίωση όταν καθυστερεί ή ματαιώνεται η αναχώρηση του πλοίου ή του λεωφορείου. Ακούγεται αυτονόητο, αλλά νομοθετείται μόλις τώρα στην ΕΕ, μετά από μία απόφαση- σταθμό του Ευρ. Δικαστηρίου το 2007. Αυτήν την εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο ενέκρινε μία νέα οδηγία, η οποία προβλέπει αποζημίωση για τον επιβάτη όταν ακυρώνεται ή καθυστερεί πάνω από 90 λεπτά ένα τακτικό δρομολόγιο πλοίου. Εάν μάλιστα αναγκαστεί να διανυκτερεύσει στο λιμάνι, μπορεί να αξιώσει σχετική αποζημίωση έως 80 € την ημέρα και για τρεις συνεχείς μέρες.
Προφανής είναι η σημασία της νέας οδηγίας για μία χώρα όπως η Ελλάδα, όπου οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες έχουν ζωτική σημασία για τα νησιά και για τον τουρισμό, εκτιμά ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος. «Οι επιβάτες δεν μπορούν να ταλαιπωρούνται περισσότερο χωρίς καμία επίπτωση σε αυτούς που φταίνε για τις ταλαιπωρίες τους» λέει ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle. «Πρέπει λοιπόν να έχουν το δικαίωμα να τους επιστρέφεται μέρος του εισιτηρίου ή να βρεθεί καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημά τους. Βεβαίως δεν ισχύουν όλοι αυτοί οι κανονισμοί, εάν υπάρχει ανωτέρα βία, για παράδειγμα καιρικές συνθήκες».
Τί γίνεται με ένα απεργιακό κύμα που καθηλώνει τους επιβάτες στο λιμάνι; Κάποιοι ζητούν να αναγνωριστεί και η απεργία ως λόγος αποζημίωσης, αλλά η σχετική πρόταση δεν συγκέντρωσε πλειοψηφία στο Στρασβούργο. Πρώτον γιατί δεν θεωρείται δίκαιο να επωμιστούν οι επιχειρήσεις το κόστος της αποζημίωσης και δεύτερον γιατί ακόμα και η έννοια του «κόστους» είναι ασαφής σε μία απεργιακή κινητοποίηση, εκτιμά ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κουμουτσάκος: «Το θέμα των απεργιών είναι πολύ δύσκολο να ρυθμιστεί νομικά. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι ένα δημοκρατικό δικαίωμα και θα πρέπει κανείς να δει αν αυτό επιφέρει κόστος και σε ποιόν. Είναι πολύ λεπτό το ζήτημα, υπάρχει ένα κόστος, το οποίο όμως είναι περισσότερο κόστος πολιτικό και κοινωνικό και λιγότερο μπορεί να αποτιμηθεί σε κόστος οικονομικό. Γι αυτό δεν έγινε και η ρύθμιση με τις απεργίες».
Η πρόσφατη υπόσχεση της ελληνικής κυβέρνησης να αποζημιώσει τους ξένους τουρίστες σε περίπτωση απεργίας μπορεί να προκαλεί αίσθηση και μεγάλες προσδοκίες στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, αλλά δεν θεμελιώνεται στη νέα ευρωπαϊκή οδηγία. Επόμενο βήμα του Ευρωπαίου νομοθέτη είναι τώρα η επέκταση του δικαιώματος αποζημίωσης στα λεωφορεία για καθυστερήσεις άνω των δύο ωρών, αλλά και για απώλεια ή βλάβη αποσκευών. Η σχετική ψηφοφορία αναβλήθηκε για τον Σεπτέμβριο.
Γιατί αυτή η αναβολή της τελευταίας στιγμής; ρωτάμε τον ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γιώργο Κουμουτσάκο. «Γιατί κι εκεί είναι πιο πολύπλοκο το θέμα, αλλά το βασικό είναι ότι θα προχωρήσει τελικά. Και εν πάση περιπτώσει αυτό που είναι επίσης πολύ σημαντικό είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις, είτε για επιβάτες πλοίων, είτε για επιβάτες χερσαίων μεταφορών, έχουν γίνει σοβαρές ρυθμίσεις υπέρ των ατόμων με ειδικές ανάγκες και με κινητικά προβλήματα. Κι αυτό είναι επίσης μια ένδειξη ευαισθησίας της Ευρώπης».
Η αναπηρία δεν θεωρείται λόγος για την απαγόρευση επιβίβασης και επιπλέον οι πλοιοκτήτες ή οι εταιρείες μεταφορών θα υποχρεώνονται από τον νόμο να παρέχουν δωρεάν βοήθεια για την πρόσβαση ατόμων με ειδικές ανάγκες. Από την πλευρά τους οι επιχειρήσεις τονίζουν ότι χρειάζονται εύλογο χρόνο για τεχνικές μετατροπές και άλλα μέτρα που κρίνονται απαραίτητα για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις τις νέας νομοθεσίας. Έτσι, η νέα οδηγία μπορεί να εγκριθεί άμεσα και από το Συμβούλιο Υπουργών, αλλά, σε αντίθεση με τις αρχικές προσδοκίες, η εφαρμογή της θα καθυστερήσει μέχρι το 2012.
πηγή Α.Π.Ε
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου