Όμηρος ο συγγραφέας που συνέγραψε την Οδύσσεια και την Ιλιάδα, έργα τα οποία είναι παγκοσμίως γνωστά και που μελετούνται ακόμα και σήμερα όχι μόνο στα Ελληνικά αλλά και στα ξένα πανεπιστήμια ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που ξένοι έχουν εντρυφήσει περισσότερο σε αυτά τα κείμενα, τα οποία έχουν χαρακτηρισθεί ως «Ομηρικά Έπη».
Οδύσσεια στο έργο όπου καταγράφεται η νοσταλγία της επιστροφής στην πατρίδα με βασικό ήρωα τον Οδυσσέα, ενώ η λέξη «οδύσσεια» έχει γίνει συνώνυμη της περιπέτειας και της αναζήτησης.
Ιλιάδα ένα έπος στο οποίο ο συγγραφέας, σε νεαρή ηλικία παρουσιάζει μια άλλη πτυχή, αυτή του πολέμου, όπου εκεί δίνει την εικόνα της εκστρατείας, της μάχης, της πολιορκίας και της τελικής κατάκτησης μέσα από ένα τέχνασμα αυτού του δούρειου ίππου και το οποίο αποτελεί την αποκορύφωση μιας στρατηγικής για την κατάληψη ενός κάστρου.
Αναφορά της Καρύστου
Στο πόλεμο εναντίων της Τροίας,την εποχή εκείνη συμμετείχαν πολλές πόλεις-κράτη, κυρίως της ηπειρωτικής Ελλάδας, των οποίων ο Όμηρος παραθέτει στην αρχή του έργου του ένα κατάλογο των ονομάτων τους.
Μέσα στις πόλεις στις οποίες αναφέρονται είναι και αυτή της Καρύστου, η οποία αποτελούσε μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Εύβοιας κατά την αρχαιότητα και για την οποία έχει γίνει μνεία του ονόματός της σε διάφορες εκφάνσεις της ιστορίας της Ελλάδας.
Οἳ δ᾽ Εὔβοιαν ἔχον μένεα πνείοντες Ἄβαντες Χαλκίδα τ᾽ Εἰρέτριάν τε πολυστάφυλόν θ᾽ Ἱστίαιαν Κήρινθόν τ᾽ ἔφαλον Δίου τ᾽ αἰπὺ πτολίεθρον, οἵ τε Κάρυστον ἔχον ἠδ᾽ οἳ Στύρα ναιετάασκον, τῶν αὖθ᾽ ἡγεμόνευ᾽ Ἐλεφήνωρ ὄζος Ἄρηος Χαλκωδοντιάδης μεγαθύμων ἀρχὸς Ἀβάντων.Τῷ δ᾽ ἅμ᾽ Ἄβαντες ἕποντο θοοὶ ὄπιθεν κομόωντες αἰχμηταὶ μεμαῶτες ὀρεκτῇσιν μελίῃσι θώρηκας ῥήξειν δηΐων ἀμφὶ στήθεσσι· τῷ δ᾽ ἅμα τεσσαράκοντα μέλαιναι νῆες ἕποντο.
Ιλιάδα Ραψωδία Β΄στίχοι 535-545
Για την ιστορία θα αναφερθεί ότι η Κάρυστος τότε συμμετείχε στην εκστρατεία υπό την αρχηγία του Παλαμήδη, γιο του μυθικού βασιλιά της Νότιας Εύβοιας Ναύπλιου. Αξίζει να σημειωθεί ακόμα ότι τόσο το φρούριο της πόλης (Μπούρτζι) φέρει το όνομα «Παλαμήδη» ενώ το μεγαλύτερο βουνό του Καφηρέα είναι γνωστό και με την ονομασία «Παλαμηδού»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου