«Δεν μπορούμε να αποφύγουμε σοβαρή πτώχευση με haircut της τάξεως του 70% ή στάση πληρωμής του χρέους εφόσον παράλληλα με τις ιδιωτικοποιήσεις δεν προχωρήσουμε και στις απαιτούμενες αλλαγές». Την επισήμανση αυτή έκανε χθες ο Νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδησ ο οποίος έδωσε συνέντευξη Τύπου μετά από ομιλία του στο 10ο συνέδριο της KPMG.
Ο κ. Πισσαρίδης υποστήριξε ότι δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση χρέους, συμπληρώνοντας ότι δεν θα κάνει καλό στις σχέσεις μας μέσα στην Ευρωζώνη, ειδικά μετά την θέση της ΕΚΤ η οποία τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης.
Αναφερόμενος στο μνημόνιο σημείωσε ότι δεν μπορούμε να πάμε τώρα πίσω για νέα διαπραγμάτευσή του. Όπως είπε, πρέπει να πάρουμε και τη νέα βοήθεια των 60 δισ. ευρώ που μας δίνεται και αφού υλοποιήσουμε όλα τα απαιτούμενα μέτρα θα μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε ενδεχομένως κάποιο νέο μνημόνιο.
Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη μείωσης των φόρων, ωστόσο όπως είπε δεν είναι η κατάλληλη εποχή για μείωση των φορολογικών συντελεστών καθώς προέχει να μειωθούν τα έξοδα. Όπως εξήγησε αυτό μπορεί να γίνει με συρρίκνωση του δημόσιου τομέα καθώς δεν υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων.
Μιλώντας για το θέμα της ανεργίας εκτίμησε πως για μερικά χρόνια θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα καθώς –όπως τόνισε– είναι χαρακτηριστικό της ανάκαμψης μιας οικονομίας η πτώση της ανεργίας να ακολουθεί.
Τόνισε επίσης ότι είναι απαραίτητο το κράτος πρόνοιας στην παρούσα φάση και είναι ο μόνος τρόπος για να υποστηριχθεί η οικονομική μεταρρύθμιση.
Οι θέσεις εργασίας, όπως υποστήριξε, θα προέλθουν από τον ιδιωτικό τομέα. Συμπλήρωσε όμως ότι το να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας θέλει 1 - 2 χρόνια ακόμη και η ανεργία θα υποχωρήσει αισθητά ένα με δυο χρόνια μετά από αυτό. Δηλαδή η ανεργία θα παραμείνει υψηλή τα επόμενα 3-4 χρόνια. Όταν ο ιδιωτικός τομέα απελευθερωθεί, σημείωσε ο κ. Πισσαρίδης, θα υπάρξει εντυπωσιακή αύξηση της απασχόλησης όπως συνέβη αντίστοιχα και στην Αργεντινή, για την οποία όπως είπε στάθηκε τυχερή λόγω της ύπαρξης φυσικών πόρων. Υποστήριξε ωστόσο ότι και η Ελλάδα παραγωγή ειδικά στον τουρισμό, στις τραπεζικές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (σε αυτό το σημείο τόνισε ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν αν παίξουν ακόμη πιο ενεργό ρόλο στα Βαλκάνια) σε τουρισμό, υπηρεσίες και γεωργικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο εκλογών εκτίμησε ότι δεν θα βοηθήσουν να λυθεί το πρόβλημα της Ελλάδος που είναι η οικονομία. «Η Ελλάδα χρειάζεται διαχείριση από πολιτικούς τεχνοκράτες και όχι από λαϊκιστές που κάνουν δηλώσεις για να κερδίσουν ψήφους» είπε, διευκρινίζοντας ότι η καλύτερη κυβέρνηση είναι αυτή από το κόμμα που έχει εκλεγεί αλλά έχει επίσης τεχνοκράτες στα βασικά οικονομικά υπουργεία.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι έχει συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και του έχει δηλώσει ότι είναι διαθέσιμος να βοηθήσει, εφόσον κριθεί ότι χρειάζεται.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το κράτος δεν χρειάζεται να έχει καμία συμμετοχή σε δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς καθώς ο ρόλος του πρέπει να είναι στο κράτος-πρόνοιας και στην άμυνα.
Επίσης δήλωσε αισιόδοξος ότι θα ξεπεραστεί η κρίση αλλά τόνισε ότι απαιτείται συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας προκειμένου αυτό που διαλέξαμε, δηλαδή η είσοδος στην ευρωζώνη (το οποίο και πολύ σωστά διαλέξαμε, όπως σημείωσε), να μπορέσουμε να το διατηρήσουμε.
Το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα όπως είπε θα ήταν η απομόνωση από την Ευρώπη και η πτώχευση.
Σχολιάζοντας το ρόλο της Ευρώπης στην ελληνική κρίση ο κ. Πισσαρίδης είπε ότι η Ευρώπη άργησε να δει το πρόβλημα όπως άρχισε να διαγνώσει και τα προβλήματα στο τραπεζικό της σύστημα. «Η ελληνική κρίση θα έχει μεγάλες επιπτώσεις στην Ευρωζώνη γιατί δεν θα θέλουν να επαναληφθεί. Έχουν μπει πολλές μικρές χώρες στην Ευρωζώνη με χαμηλά επίπεδα ανάπτυξης οι οποίες προσφέρονται για κρίσεις στο μέλλον. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί ποιος θα είναι ο ρόλος των κεντρικών οργάνων των Βρυξελλών σε σχέση με τις κυβερνήσεις της περιφέρειας (Νότος και ιδίως Ανατολή). Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΕΕ και βλέπω ακόμη μεγάλες διαφορές των κρατών για τον έλεγχο και τη βοήθεια χωρών που θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα στο μέλλον» δήλωσε χαρακτηριστικά καταλήγοντας «Θα είναι δύσκολο να καταλήξουν σε βιώσιμη λύση».
Επιμέλεια: Στέφανος Αναγνώστου
πηγή Α.Π.Ε
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου