Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Αποτρέποντας Brexit και Grexit αναπόφευκτο το exit


Μ. Βρετανία  η νησιωτική χώρα που τους τελευταίους αιώνες αναδέχθηκε σε μια ισχυρή δύναμη κάτι που διήρκεσε και στους νεότερους χρόνους, η άλλοτε ναυτική δύναμη που είχε ως εφαλτήριο από τον 16ο αιώνα και παρέμεινε ως σήμερα από τις πιο ισχυρές.

Η Αγγλία , μαζί και με την γάλλια και τη Ρωσία αποτελούσε μια από τις μεγάλες δυνάμεις τον 18ο και 19ο αιώνα, ενώ σε πολέμους που συνέβησαν στην ευρωπαϊκή ήπειρο ανήκε ως επικεφαλής των αντιστοίχων εμπόλεμων συνασπισμών, η χώρα που δεν κατακτήθηκε ούτε από το Ναπολέοντα ούτε και από τον χίτλερ κατά τον Β’ Παγκόσμιο, σηκώνοντας παράλληλα όλο το βάρος του πολέμου συνεισφέροντας στην νίκη των συμμάχων.

Η χώρα που ήταν από τις πρώτες που ήσαν μέλη της τότε ΕΟΚ σήμερα Ε.Ε ενώ είχε  μια δική της πορεία, χωρίς να υιοθετήσει  το  ενιαίο νόμισμα και ως εκ τούτο διατηρώντας την δική της κυριαρχία όχι μόνο στο τραπεζικό τομέα , αλλά και σε τομείς εθνικού και δημόσιου της επιπέδου. Η Βρετάνια ποτέ δεν είχε σκοπό να ακολουθητέε την Ε.Ε όσο αφορά την ομοσπονδοποίηση της και ότι συνεπάγεται αυτό, τακτική που ακολούθησαν όλοι οι πρωθυπουργοί της τα τελευταία χρόνια ανεξάρτητου κόμματος. Η Ε.Ε η όποια εξ αρχής δημιούργησε την έδρα της σε μια ουδέτερη περιοχή Βρυξέλλες και όχι στην πρωτεύουσα των ισχυρότερων μελών της (Γερμάνια, Γαλλία) τέλει αρχικά υπό ένα γαλλογερμανικό άξονα ενώ τα τελευταία χρόνια ξεκάθαρα από μια γερμανική ηγεμονία. 

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία 50 χρόνια (πολύ περισσότερο) ιδρύθηκαν διάφοροι διεθνείς οργανισμοί όπου οι λαοί των χωρών μελών δεν γνωρίζουν πλήρως τους σκοπούς τους, υπάρχουν κτίρια που ουδέποτε έχουν  προβληθεί στην τηλεόραση ούτε τη μηχανήματα ούτε τι άνθρωποι εργάζονται εκεί, για παράδειγμα η εδρα της Ε.Ε στης Βρυξέλλες αποτελεί ένα σιδερόφρακτο κτίριο. Παράλληλα οι αρχηγοί κρατών κτλ ενώ θα έπρεπε να απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη και με ότι συνεπάγεται των λαών τους, αναγκάζονται να κυκλοφορούν με την συνοδεία ισχυρών αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων, γιατί να κρύβονται από τον ίδιο το λαό τους; Που ήταν άλλοτε οι εποχές όπου οι αυτοκράτορες έφιπποι περιφέρονταν μέσα σε ζητωκραυγές και επευφημίες από το λαό τους.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έρχεται αντιμέτωπο με δεύτερο δημοψήφισμα μέσα σε σύντομο διάστημα, το πρώτο στη Σκωτία για την ανεξαρτησία της και τώρα για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ε.Ε. μια ένωση που τα τελευταία χρόνια η έννοιες κοινωνικό κράτος, δημοκρατία κτλ έχουν χαθεί, ενώ οι πολίτες της που έχουν ένα ισχυρό νόμισμα μαστίζονται από την φτώχεια σε συνθήκες πρωτόγνωρες για δεδομένα  εν καιρό ειρήνης . 

Αναμφισβήτητα η αποχώρηση της Αγγλίας από αυτόν τον συνασπισμό θα έπληττε ακόμα περισσότερο το ήδη καταρρακωμένο γόητρο της Ε.Ε, τη στιγμή που πολλές χώρες έχουν παγώσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ενώ άλλοι πολίτες κρατών –μελών σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα χωρίς καθεστώς φόβου και παραπληροφόρησης από τα ΜΜΕ ίσως να επέλεγαν μια πορεία ανεξάρτητη περά από της κάποτε διαφημιζόμενη Ευρώπη του ενός νομίσματα αλλά όχι και της οικονομικής ένωσης, η Αγγλία μια ισχυρή χώρα, δορυφόρος και παραδοσιακός σύμμαχος των Η.Π.Α που άλλοτε έπαιξε των εκάστοτε ρολό της σε διάφορα μήκη και πλάτη της γης, ενώ στο Β’ Παγκόσμιο χάρης στην αεροπορία της και το ναυτικό της προκάλεσε την ανάσχεση της γερμανικής προέλασης προς την δύση, η άλλοτε χώρα του Κρόμβελ θα δείξει στην παρούσα φάση ποια πορεία θα τραβήξει , το βέβαιο είναι ότι από την στιγμή που η ιδία κράτησε την λίρα της σημαίνει ότι το ευρώ θα είναι ένα επίτευγμα που αργά ή γρήγορα θα καταρρεύσει. άσχετα αν θα συμβεί ή όχι Brexit ή Grexit  κάποια στιγμή κάποια χώρα θα ακολουθήσει άλλη πορεία και θα υπάρξει ένα απλό exit.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...