Τρίτη 29 Μαΐου 2018

Ρωμανία, μια άγνωστη χώρα των Ελλήνων

Ρωμανία τόπος και χώρος των Ελλήνων κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους, που η συμβολή του θα είναι καταλυτική στην μετέπειτα εξέλιξη της γηραιάς ηπείρου. Η χώρα αυτή παράλληλα θα διαδραματίσει ένα ηγετικό ρόλο με την πρωτεύουσα της, την Κωνσταντινούπολη, να αποτελεί το οικονομικό, στρατιωτικό και θρησκευτικό κέντρο της εποχής της.


Οι κάτοικοι της στην πλειοψηφία τους Έλληνες, με την γλώσσα τους να είναι η κυρία στον δημόσιο και ιδιωτικό λόγο. Ακόμη και στην μερική κατάλυση του Βυζαντίου τ και την φραγκοκρατία , έργα των Βενετών όπως «το χρονικό του Μορέως» θα γραφτεί στην ελληνική γλώσσα.

Η παιδεία ήταν σε υψηλό επίπεδο με τα πανεπιστήμια και τους μαθητές τους στην βασιλεύουσα να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της, σε μια εποχή που το Λονδίνο αριθμούσε μερικές χιλιάδες και καμιά σχέση η μορφή του καθώς και οι κάτοικοι του είχαν με αυτήν την Πόλη.

Έργα αρχαίων συγγραφέων θα διασώζονταν μέσα από καλλιγράφους μοναχούς και κληρικούς , σε μια εποχή που μόνο οι πλούσιοι μπορούσαν να μορφωθούν.
Στην βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας θα συγκεντρωθεί η γνώση, η επιστήμη και η φιλοσοφία των αρχαίων ελλήνων, που ίσως εκλάπησαν ή καταστράφηκαν κατά την πυρκαγιά εκεί. Αποτέλεσμα 70.000 συγγράμματα ή μέρος αυτών χάθηκαν ή εξαφανίστηκαν.

Οικονομία
Εμπορικά, κατείχε τους μοχλούς του εμπορίου σε αυτήν την κομβική θάλασσα της μεσογείου και ιδιαίτερα στην ανατολική πλευρά της. Ουσιαστικά πέρα από μια στρατιωτική κατείχε και τα ηνία στο εμπόριο και στην οικονομία, καθιστώντας μια χώρα έχοντας την πρωτιά στα πολιτικά και εθνικά τεκταινόμενα της εποχής της.

Λαοί
Οι Σλάβοι, η μεγαλύτερη εθνολογική ομάδα της Ευρώπης, οι Ρώσοι (τότε Ρως) καθώς και άλλοι επιμέρους λαοί , μέσω των Ιεραποστόλων, θα δεχτούν την θρησκευτική και πολιτισμική επιρροή του Βυζαντίου ή της Ρωμανίας και θα αποτελέσει την απαρχή του πολιτισμού τους και της εδραίωσης τους στον γεωγραφικό και ιστορικό χώρο όπου θα βρίσκονταν.



Το κράτος του Βυζαντίου, όπως θα διατυπωθεί αργότερα, ήταν η Ρωμανία όπως λέγονταν τότε η περιοχή της Ελλάδας και της Μ. Ασίας, με τους κάτοικους της να λέγονται Έλληνες ή Ρωμιοί.
Μια χώρα του μεσαίωνα στην Αν. Μεσόγειο, την Βαλκανική και την Μ. Ασία, που το μορφωτικό επίπεδο των κατοίκων στις μεγάλες πόλεις της, ιδίως στην πρωτεύουσα της, ήταν πολύ υψηλό σε μια εποχή που πόλεις όπως το Λονδίνο αποτελούσαν περιοχές με μερικές χιλιάδες κατοίκους και χωρίς ακόμη μια υποτυπώδη εξέλιξη.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...