Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018

28η Οκτώβριου 1940: Το «ΌΧΙ» στο τελεσίγραφο αποτέλεσε τον επίλογο του πολέμου.

Κάπου στο 1940, ολόκληρη η γηραιά ήπειρος, από τον προηγούμενο χρόνο, ήταν μέσα στην δίνη του πολέμου. Χώρες αρχίζουν να καταρρέουν στην γερμανική προέλαση ή να συμμαχούν ή συναινούν με την ναζιστική Γερμανία. Πολωνία, Δανία, Ολλανδία καταρρέουν και οι η Αυστρία και η Τσεχοσλοβακία θα έχουν ήδη προσαρτηθεί στο Γ’ ράιχ, η Αγγλία και η Γαλλία αντιτίθενται στις βλέψεις περί της ηγεμονίας της τότε Γερμανίας, η Ρωσία παραμένει ακόμη ουδέτερη.

Η Ιταλία, χώρα που κυβερνάται από ένα φασιστικό καθεστώς, με τον δικτάτορα της να στοχάζεται την δημιουργία μιας χώρας με προσάρτηση αυτών της Μεσογείου, πρωταρχικοί στόχοι του η Αλβανία, όπου εξαιτίας της συμμαχίας της καθίσταται και η διέλευση του, και ακολουθεί η Ελλάδα.


Τα σύννεφα του πολέμου έχουν συσσωρευτεί πάνω από την Ελλάδα, ο τορπιλισμός της φρεγάτας «Έλλης» τον 15 Αύγουστο στην Τήνο το 1940 αποτέλεσε το προοίμιο για τον επικείμενο πόλεμο, με την χώρα μας να δίνει μια άλλη έκβαση.

Αυτό το γεγονός καθώς και αλλα συμβάντα ειχαν προϊδεάσει τον ελληνικό λαό, ηδη από τους προηγούμενους μήνες οι συζητήσεις για επικείμενη επίθεση και για τον πόλεμο που μαίνεται στην γηραιά ήπειρο αποτελούν το κεντρικό θέμα συζητήσης στον ιδιωτικό και τον δημόσιο λόγο. Παράλληλα  η πολεμική προπαρασκευή και τα οχυρωματικά έργα ήταν σε ενέργεια προ τετραετίας, ο στρατός σε ετοιμότητα και επιφυλακή από καιρό και αμυντικά έργα όπως τα οχυρά «Μεταξά» τα οποία θα μείνουν χαρακτηριστικά στην ιστορία αργότερα.

Η χώρα μας μαζί με την τότε Γιουγκοσλαβία θα αποτελέσουν τις χώρες που θα αψηφήσουν την στρατιωτική και τεχνολογική υπέροχη η μεν της Ιταλίας και της Γερμανίας , λέγοντας και εκεί ΟΧΙ και η δεύτερη στους Γερμανούς ύστερα από ανατροπή της κυβέρνησης τους, σε μια περίοδο που η Γάλλια ειχε καταρρεύσει , ακόμη κάποιες χώρες όπως η Κροατία και η Ουκρανία, μέρος των κατοίκων τους έβλεπαν με συμπάθεια και ήσαν σύμμαχοι των Ναζί της Γερμανίας.

Η απόβαση της Νορμανδίας και η αντεπίθεση των Ρώσων δεν ήσαν παρά αποτέλεσμα της πρώτης αποτυχίας και ήττας των Ιταλών αρχικά και τις καθυστέρησης των Γερμανών, τόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα και προπάντων στο νησί της την Κρήτη, χάνοντας σημαντικές επίλεκτες δυνάμεις  αλλά προπάντων πολύτιμο χρόνο στην επίθεση προς την Ρωσία.


Το ξημέρωμα της 28ης Οκτωβρίου 1940, ηχούν οι σειρήνες στην αττική και τις μεγάλες πόλεις, με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς και τις εφημερίδες να μεταδίδουν και να αναγγέλλουν την κήρυξη του πολέμου εναντία στην χώρα μας.

Τις πρωινές ώρες αυτής της μέρας ο Έλληνας πρωθυπουργός θα απορρίψει το Ιταλικό τελεσίγραφο, το ΌΧΙ θα αποτελέσει την απάντηση και του ελληνικού λαού σηματοδοτώντας την είσοδο της χώρας μας στον πόλεμο. 

Ουσιαστικά το τελεσίγραφο αυτό και η απόρριψη, από τον τότε κυβερνήτη Ιωάννη Μεταξά και τους Έλληνες, δεν είναι μονό το ΌΧΙ αλλά το ότι η χώρα μας θα έγραφε εκείνη την στιγμή το δικό της σενάριο και επίλογο σε αυτόν τον πόλεμο , δίνοντας με την δική της παρουσία την έκβαση και την εξέλιξη αυτής της σύρραξης που θα τερματιστεί επίσημα το 1945.

Όλες οι χώρες γιορτάζουν το τέλος αυτού του πολέμου καθώς τότε γράφτηκε η σελίδα της ιστορίας τους, ο επίλογος όμως αυτού του πολέμου είχε ίσως ήδη γραφτεί στις 28 Οκτωβρίου το 1940 με τις λέξεις ΌΧΙ και Αέρα να αποτελούν τους τίτλους και επικεφαλίδα αυτού του κομματιού της Ελλάδας  που έλαβε χώρα στα βουνά της Πίνδου τότε.


Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...