Σάββατο 25 Μαΐου 2019

Πόσους ψηφοφόρους έχει ο Κάβο Ντόρος;

Η περιοχή και η κοινότητα
Ο Κάβο Ντόρος είναι μια γεωγραφική περιοχή του νοτιοανατολικού άκρου του νησιού, με μια έκταση της τάξης των 138 τ. χλμ ,  ο κατεξοχήν όμως θεωρείται ο χώρος  της άλλοτε κοινότητας Καφηρέα.

Ο πληθυσμός της κοινότητας αυτής, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, είναι κάπου 342 κάτοικοι, ανεπίσημα λιγότεροι. Στους εκλογικούς  καταλόγους οι αριθμοί ακόμα πιο διαφορετικοί, καθώς πολλοί που έφυγαν ή μένουν στην Κάρυστο κράτησαν «τα εκλογικά τους» στην περιοχή αυτή για να φαίνονται ότι κάποιοι ακόμα υπάρχουν εκεί, δίνοντας σιωπηρά το δικό τους μήνυμα.


Η τοπική κοινότητα Κομήτου απαρτίζεται από τα χωριά Αντιά, Κομήτου και Ευαγγελισμός (πρώην Δράμεσι) και αριθμεί 147 κατοίκους η κοινότητα Αμυγδαλιάς από τα χωριά Καψούρι, Δρυμονάρι, Σιμικούκι (συνοικισμός) Θύμι, Ζαχαριά, Αμυγδαλιά, Πρινιά, Σχιζαλή και Καλαμάκι (συνοικισμός μη αναγνωρισμένος) και έχει 195 κάτοικους.
Οι εγγεγραμμένοι εκλογείς είναι κατανεμημένοι στα επί μέρους εκλογικά τμήματα της περιοχής,  στα κτίρια των δημοτικών σχολείων Αντιάς και Κομήτου στεγάζονται τα αντίστοιχα εκλογικά τμήματα.
Του Καψουριού στεγάζονταν στο δημ. Σχολείο που αποτελούσε ιδιόκτητο οίκημα, τα τελευταία χρόνια στεγάζεται στο Κόμητο στο χώρο που είναι οι αποθήκες και υπάρχει ένα μικρό γραφείο.
Της Αμυγδαλιάς στεγάζεται στο δημ. Σχολείο της περιοχής της.

Οι κωδικοί των δημοτικών διαμερισμάτων αυτών είναι :
Κομήτου 1413020, Αντιά –Κομήτου 1413021, Αμυγδαλιάς 1413010, Αμυγδαλιάς –Καψουρίου 1413011

Πόσοι είναι οι ψηφοφόροι;
Οι εκλογείς το 2014  στην Τοπική κοινότητα Κομήτου  ήταν 325 και στην Αμυγδαλιά 379  εγγεγραμμένοι συνολικά 731.

Το 2019 οι εκλογείς στα επί μέρους εκλογικά τμήματα των τοπικών κοινοτήτων που απαρτίζουν αυτή του Καφηρέα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου εσωτερικών  είναι αναλυτικά: Κομήτου εγγεγραμμένοι: 177 , Κομήτου (Αντιά) εγγεγραμμένοι :108, Αμυγδαλιάς ψηφοφόροι : 211, Αμυγδαλιάς (Καψουρίου) ψηφοφόροι: 112.
Συνολικά η τοπική Κοινότητα Κομήτου έχει 285 εκλογείς και η αντίστοιχη της Αμυγδαλιάς 323,  ο Καφηρέας δηλ συνολικά έχει 608 ψηφοφόρους.
123 λιγότερους από το 2014.

Όσον αφορά το γεωγραφικό χώρο του Κάβο Ντόρου και καταγράφοντας και τους εκλογείς στις επί μέρους κοινότητες στην περιοχή , Πλατανιστός και Καλλιανού,  έχουμε 546 και 401 αντίστοιχα.
Ουσιαστικά στην ολότητα του ο Κάβο Ντόρος φέρει περί τους 1.555 εκλογείς.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι ο αριθμός αυτός ή και λιγότερος είναι ικανός να διαμορφώσει ένα τελικό αποτέλεσμα σε μια εκλογική διαδικασία ή να την οδηγήσει σε δεύτερο κύκλο με το αποτέλεσμα να έχει άλλη εξέλιξη.

Ακόμη τα αθροίσματα αυτά είναι ικανά (αν οχι να καθορίσουν), στο να δώσουν προβάδισμα στην κατανομή εδρας στο κοινοβούλιο ή στην ανάδειξη υποψηφίου σε επιπεδο περιφέρειας.


Στις δημοτικές εκλογές τον Μάιο του 2014 σε Δήμο της Εύβοιας το αποτέλεσμα διαμορφώθηκε από την πρώτη μόλις Κυριακή με την Δημοτική αρχή που αναδείχτηκε να καταλαμβάνει και να ξεπερνά το πλαφόν  του 51% , κάτι που οφείλονταν σε μερικές δεκάδες ψήφους.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...