Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019

Δημιουργήθηκε δάσος 1.502 στρεμμάτων, φυτεύοντας 2.000.000 δέντρα σε 20 χρόνια.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, Βραζιλίας φωτορεπόρτερ Σεμπαστιάο Σαλγάδο Ribeiro τοποθετήθηκε στη Ρουάντα για να καλύψει την τρομακτική τους λογαριασμούς της γενοκτονίας της Ρουάντα. Η επί τόπου εμπειρία άφησε τραύματα. Το 1994, είχε επιστρέψει στο σπίτι του στο Minas Gerais, Βραζιλία, με βαριά καρδιά, ελπίζοντας να βρει παρηγοριά στην αγκαλιά της ένα καταπράσινο δάσος, όπου είχε μεγαλώσει.


Αλλά, αντ ' αυτού, βρήκε σκονισμένο, άγονη γη για μίλια και μίλια, αντί για το δάσος. Μόνο για λίγα χρόνια, όμορφη πατρίδα του υπέστη αχαλίνωτη αποψίλωση, αφήνοντας την αγρανάπαυση και στερείται του όλα τα άγρια ζώα. Για αυτόν, ό, τι καταστράφηκε. «Η γη ήταν άρρωστοι όπως ήμουν. Μόνο περίπου το 0,5% της γης ήταν καλυμμένο με δέντρα, «μοιράστηκε σε μια συνέντευξη με την εφημερίδα The Guardian. Salgado γκρεμίστηκε.


Βραζιλία Φωτογράφος δάσος

Ο Σαλγκάδο αγόρασε ένα εγκαταλελειμμένο αγρόκτημα βοοειδών από τους γονείς του και άρχισε να δημιουργεί ένα δίκτυο ενθουσιωδών εθελοντών και συνεργατών που θα χρηματοδοτούσαν και θα υποστήριζαν το έργο τους μαμούθ. Το 1998, το ζευγάρι ίδρυσε το Instituto Terra - την οργάνωση που εργάστηκε ακούραστα για να φέρει ξανά ένα δάσος στη ζωή.

Από το 1998, έχουν φυτεύσει περισσότερα από 2 εκατομμύρια φυτά από 293 είδη δέντρων και έχουν αναζωογονήσει 1.502 στρέμματα τροπικού δάσους. Η πλούσια σε βιοποικιλότητα ζώνη έχει πρόσφατα κηρυχθεί ως Ιδιωτική Φυσική Κληρονομιά (PNHR).

Η επίδραση του δάσους του Salgado
Το έργο αναδάσωσης, το οποίο είναι αναμφισβήτητα μία από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες στον κόσμο, έχει επίσης συμβάλει στον έλεγχο της διάβρωσης του εδάφους και στην αναβίωση των φυσικών πηγών στην περιοχή. Οκτώ πηγές νερού που μόλις στεγνώσουν, ρέουν σε περίπου 20 λίτρα ανά λεπτό προς το παρόν, ανακουφίζοντας την περιοχή που επιρρεάζει στην ξηρασία. Το δάσος του Salgado συμβαίνει επίσης να επιλύει την πολυσυζητημένη αντίληψη για την κλιματική αλλαγή, αποδεικνύοντας ότι η τάση μπορεί να αντιστραφεί εάν δοκιμαστεί. Το δάσος του έχει προκαλέσει περισσότερες βροχοπτώσεις στην περιοχή και πιο δροσερό καιρό, φέρνοντας μια δραστική και επιθυμητή αλλαγή στο κλίμα.

Η σημαντικότερη θετική πτυχή του δάσους μέχρι τώρα πρέπει να είναι η επιστροφή της χαμένης πανίδας. Πάνω από 172 είδη πτηνών, 33 είδη θηλαστικών, 15 είδη αμφιβίων και ερπετών έχουν εντοπιστεί στους εσωτερικούς χώρους των δασών, κάτι που ξεπερνούσε τη φαντασία πριν από δύο δεκαετίες. Πολλά από τα φυτικά και ζωικά είδη του δάσους του βρίσκονται στην απειλούμενη λίστα.

Προσπάθειες για ανάληψη πρωτοβουλιών
Η αλλαγή του κλίματος είναι μια σκληρή πραγματικότητα. Η ανθρωπότητα φέρει το κύριο βάρος της αδιάκοπης καταστροφής που προκάλεσε στον πλανήτη. Ωστόσο, άνθρωποι όπως ο Salgado και η Lélia μας γεμίζουν με ελπίδα, αποδεικνύοντας ότι η υπομονή και η επιμονή μπορούν να είναι τα κλειδιά μας για να θεραπεύσουμε τις πληγές της φύσης. Εάν δύο άνθρωποι μπορούν να δημιουργήσουν ένα δάσος 1502 στρεμμάτων σε μόλις 20 χρόνια, τότε φανταστείτε πόσο μπορεί να γίνει εάν συγκεντρωθούν όλοι για να προστατεύσουν το περιβάλλον. Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι για κάθε δέντρο που φυτεύουμε, προσθέτουμε 118 κιλά οξυγόνου στον αέρα κάθε χρόνο και μειώνοντας το αποτύπωμα άνθρακα κατά 22 κιλά.
Οι προσπάθειες για την καλή αυτή πρωτοβουλία προτρέπει όλους τους αναγνώστες να συμμετάσχουν ενεργά στη φύτευση δέντρων και να μετατρέψουν σταδιακά ολο αυτό σε μια σταθερή συνήθεια.

Μετάφραση μέσω της google



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...