Κυριακή 14 Ιουλίου 2019

Κονδύλια ύψους 4.550.000 ευρώ για την προστασία της άγριας ορνιθοπανίδας- αφορά αγροτικές εκτάσεις σε περιοχές Natura 2000 και ΖΕΠ.

Πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 -Δράση 10.1.01 «Προστασία της άγριας ορνιθοπανίδας» 

Σε ανάρτηση που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφιμων γνωστοποιείται  δράση ύψους 4.550.000 ευρώ και αποσκοπεί στην προστασία της άγριας ορνιθοπανίδας,
πιο συγκεκριμένα αναφέρει το ίδιο έγγραφο «Στόχος της δράσης είναι η διατήρηση και προστασία της άγριας ορνιθοπανίδας, της οποίας το ενδιαίτημα συνδέεται στενά με τις αγροτικές γαίες.»

Όσο αφορά τις στις Γεωγραφικές περιοχές εφαρμογής– Περιοχές παρέμβασης, αναφέρεται «Η δράση θα εφαρμοστεί στις γεωργικές εκτάσεις των Ζωνών Ειδικής Προστασίας(ΖΕΠ)
(SpecialProtected Areas, SPAs) της χώρας, όπως έχουν οριστεί από της Ελλάδα σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 2009/147/EC περί
της διατηρήσεως των αγρίων πτηνών και στις γεωργικές εκτάσεις των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων που έστω και ένα τμήμα τους περιλαμβάνεται σε Ζώνη Ειδικής Προστασίας.»

Στο ίδιο έγγραφο αποτυπώνονται και οι καλλικρατικοί Δήμοι που εμπίπτουν ολικώς, μερικώς ή κατ΄ελάχιστον στις περιοχές παρεμβάσεις (ΖΕΠ), όσο αφορά την Εύβοια είναι οι
Διρφυων-Μεσσαπιων, Ερέτριας, Ιστιαίας Αιδηψού, Καρύστου, Κύμης Αλιβεριου, Μαντουδιου-Λίμνης-Αγ. Άννας, Σκύρου.

Να σημειωθεί ότι οι περιοχές της Όχης και του Κάβο Ντόρου έχουν εκτάσεις, που μέρη αυτών, είναι ενταγμένες στο natura 2000 καθώς και στην ΖΕΠ , συνεπώς η επιδότηση αυτή αφορά και τους αγρότες αυτών των περιοχών .

Οι ενδιαφερόμενοι γεωργοί μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους, απο τις 26 Αυγούστου μεχρι και 25 Σεπτεμβρίου 2019.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να δουν το πλήρες έγγραφο, στο συγκεκριμένο σύνδεσμο.



Σχετικό δημοσίευμα από την οικονομική ιστοσελίδα capital.gr

Κονδύλια 4,5 εκατ. ευρώ για τη διάσωση της ορνιθοπανίδας

Της Αλεξάνδρας Γκίτση
Κονδύλια 4,55 εκατ. ευρώ για τη διάσωση της άγριας ορνιθοπανίδας θα διατεθούν μέσω του ΕΣΠΑ σε γεωργούς για την απώλεια εισοδήματος που επέρχεται με την εφαρμογή δεσμεύσεων που συμβάλλουν στη διατήρηση και προστασία της. Η συγκεκριμένη δράση, στην οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση από τις 26 Αυγούστου έως τις 25 Σεπτεμβρίου, είναι γεωργοί, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ή ομάδες αυτών που πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας.
Προκειμένου να ενταχθούν στη δράση, τα αιτούμενα προς ένταξη αγροτεμάχια πρέπει να είναι δηλωμένα στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) του ενδιαφερόμενου για το έτος 2019 και να βρίσκονται εντός Ζωνών Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ).
Οι υποψήφιοι δικαιούχοι, προκειμένου να ενταχθούν στη δράση, υποβάλλουν  ηλεκτρονικά την αίτηση στήριξής τους, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος της δράσης. Η εγγραφή στο εν λόγω σύστημα γίνεται στον ιστότοπο https://registration.dikaiomata.gr/user_registration και η υποβολή των αιτήσεων στήριξης στον ιστότοπο https://p2.dikaiomata.gr/M101AEO/. Εγχειρίδια Οδηγιών υπάρχουν σε ηλεκτρονική μορφή στους ανωτέρω ιστότοπους.
Η δράση θα εφαρμοστεί στις γεωργικές εκτάσεις των Ζωνών Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) (Special Protected Areas, SPAs) της χώρας, όπως έχουν οριστεί από της Ελλάδα σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 2009/147/EC περί της διατηρήσεως των αγρίων πτηνών και στις γεωργικές εκτάσεις των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων που έστω και ένα τμήμα τους περιλαμβάνεται σε Ζώνη Ειδικής Προστασίας.
Ποιες οι δεσμεύσεις των δικαιούχων
Οι δικαιούχοι της δράσης αναλαμβάνουν τις εξής ειδικές δεσμεύσεις:
(α) την καλλιέργεια της ενταγμένης γεωργικής έκτασης με επιλέξιμη/επιλέξιμες ομάδες καλλιεργειών. Επιλέξιμες στο πλαίσιο της δράσης είναι οι ακόλουθες ομάδες καλλιεργειών: σιτηρά, συνοδευτικά φυτά και ψυχανθή. Δεν επιτρέπεται και δεν είναι επιλέξιμη προς πληρωμή η συγκαλλιέργεια με καλλιέργειες που ανήκουν σε διαφορετικές επιλέξιμες ομάδες για τη δράση καθώς και η συγκαλλιέργεια με μη επιλέξιμες καλλιέργειες.
(β) τη μη συγκομιδή της παραγωγής για περίοδο τριών μηνών μετά τη συνήθη, κατά περίπτωση, ημερομηνία συγκομιδής, δηλαδή για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου, σε έκταση τουλάχιστον 10% της ενταγμένης γεωργικής έκτασης ανά ομάδα καλλιέργειας σε ενιαίο/ενιαία αγροτεμάχιο/αγροτεμάχια της εκμετάλλευσης. H εν λόγω δέσμευση είναι υποχρεωτικό να εφαρμόζεται κάθε χρόνο στο ίδιο/ίδια αγροτεμάχιο/αγροτεμάχια της εκμετάλλευσης.
(γ) τη μη χρήση λιπασμάτων συμπεριλαμβανόμενης της κοπριάς καθώς και φυτοπροστατευτικών προϊόντων στο τμήμα της ενταγμένης έκτασης στο οποίο δεν συγκομίζεται η παραγωγή.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της πενταετίας το αγροτεμάχιο/αγροτεμάχια για το/τα οποία έχουν αναληφθεί οι ειδικές δεσμεύσεις του παρόντος άρθρου παραμένει/-νουν σταθερό/-ά και δεν επιτρέπεται η αντικατάστασή του/τους πλην των περιπτώσεων ανωτέρας βίας και εξαιρετικών περιστάσεων.
Σε κάθε περίπτωση, απαγορεύεται στο σύνολο της ενταγμένης εκμετάλλευσης και όχι μόνο στο/στα αγροτεμάχιο/αγροτεμάχια με την ασυγκόμιστη παραγωγή, η χρήση κάθε μεθόδου παγίδευσης και εξολόθρευσης της άγριας ορνιθοπανίδας καθώς και η λήψη αποτρεπτικών μέτρων πρόσβασης της άγριας ορνιθοπανίδας στο/στα αγροτεμάχιο/α με την ασυγκόμιστη παραγωγή.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...