Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020

Ανεξιθρησκία από βασιλιάδες, ηγεμόνες και αρχηγούς κρατών


Ο Μ. Αλέξανδρος όταν εισήλθε στα Ιεροσόλυμα και μάλιστα στο ναό, ζήτησε από το αρχιερέα να του φτιάξουν ανδριάντα. Ο αρχιερέας του απάντησε ότι δεν μπορεί να γίνει ,διότι τα αγάλματα είναι άγνωστα στην παράδοση τους. Ο Αλέξανδρος το σεβάστηκε, όμως ο αρχιερέας του είπε ότι θα του φτιάξει νοητούς ανδριάντες και έτσι σε πολλά παιδιά δόθηκε το όνομα Αλέξανδρος.

 

Ο Κωνστάντιος ο Χλωρός, πατέρας του Μ. Κωνσταντίνου, λέγεται πως όταν ήταν ειδωλολάτρης ως αξιωματούχος της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας εκτελούσε τις  οποίες διαταγές, τα διατάγματα ενάντια των χριστιανών όμως τα αγνοούσε και ουδέποτε εφάρμοζε.

Ο αλή πασάς, που διοικούσε ένα σημαντικό μέρος του ελλαδικού χώρου , πέρα της ηπείρου και του βορείου τμήματος της καθώς και μέρος της σημερινής Αλβανίας. Δεν  δίωκε αλλα ήταν ανεκτικός στους χριστιανούς και εφάρμοζε μια σχετική ανεξιθρησκία,  στο παλάτι του έκτιζε εκκλησίες για τους Χριστιανούς συμβούλους του και τις χριστιανές του χαρεμιού του. Ο ίδιος θα ασπαστεί ευλαβικά το λείψανο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

 

Ο Στάλιν όταν έγινε η γερμανική επίθεση κατά της Ρωσίας, ζήτησε την συνδρομή του πατριάρχη με το σκεπτικό η εκκλησία να εμψυχώσει το λαό.

Στο Ιράκ επί Σαντάμ Χουσεΐν , ο αντιπρόεδρος της χώρας ήταν χριστιανός και στην χώρα αυτή υπήρχαν περίπου 1.400.000 χριστιανοί (διαφόρων δογμάτων) μεταξύ αυτών και ορθόδοξοι, στις μέρες μας είναι κάπου 450.000 (καθώς πολλοί έχουν φύγει από την χώρα). Συμφώνα με την λίστα του World Watch List 2018 έρχεται στην 8η θέση χειρότερη χώρα που βρίσκονται  Χριστιανοί.

 

Ο Φιντέλ Κάστρο ήταν άθεος, ουδέποτε εδίωξε τους χριστιανούς αλλά τους άφηνε ελευθέρα να τελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Το νησιωτικό αυτό κράτος της Κουβάς το επισκέφτηκε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης και στο μέρος αυτό έχει κτιστεί και Ορθόδοξος ναός.

Ο Σαλβαδόρ Αλιέντε, πρόεδρος της Χιλής, πολιτικός αριστερών πεποιθήσεων και άθεος, όμως ουδέποτε έδιωξε ή εμπόδισε κάποιον για τα θρησκευτικά του πιστεύω.

Στην Συρία ο Ασαντ είναι ο πιο φιλοχριστιανός ηγέτης της Μέσης Ανατολής, λέγεται ότι είναι κρυφός χριστιανός, πιθανών για λογούς διάκρισης (καθώς ηγείται λαού με διαφορετικές κουλτούρες και θρησκείες) όμως όλοι ζουν αρμονικά, ειδικά πριν το εμφύλιο.

Η ανεξιθρησκία, έννοια  και αγαθό που θεσπίστηκε και καθιερώθηκε αιώνες πριν από τους όποιους καταστατικούς χάρτες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή του Ο.Η.Ε ,διατάξεις με διαχρονική αξία που επικυρώθηκαν σε εποχές που υπήρχε η δουλεία, ή σκλάβοι και όμως οι άνθρωποι ήσαν πρωτοπόροι  και όσοι ηγήθηκαν οδήγησαν στην δημιουργία εθνών ή αυτοκρατοριών με ισχύ και ευημερία και αποτέλεσαν κέντρα της προόδου.

 

Ο Ρήγας Φεραίος γράφει στο θούριο λέγοντας «στην πίστιν του καθένας ελεύθερος να ζη», στο έργο του «Δίκαια των ανθρώπων» που είναι ένας πρώιμος καταστατικός χάρτης των λαών της Βαλκανικής, στο άρθρο 7 αναφέρεται στην θρησκευτική ελευθερία.

 

Στις Η.Π.Α την ημέρα του Ευαγγελισμούς της Θεοτόκου με το παλαιό, δηλ. στις 7 Απρίλιου του 2020 και μεσούσης  περιόδου των λεγόμενων lock down, Ρώσοι ορθόδοξοι ιερείς πραγματοποίησαν εποχούμενη λιτανεία στους δρόμους της Νέας Υόρκης, φέροντας εικόνα επί του οχήματος και ραντίζοντας με αγιασμό τους δρόμους και σημεία που διέρχονταν.

Μένοντας στην αμερικάνικη ήπειρο, ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ παλαιότερα πριν την εκλογή του, δέχθηκε ευλογία από έναν Ορθόδοξο ιερέα, σταυρωνοντας τον στο μέτωπο.

Άνθρωποι που κατείχαν αξιώματα και μολονότι ήσαν άθεοι, άθρησκοι ή αλλόθρησκοι έδειξαν ανοχή , ανεκτικότητα αλλά και προστάτευαν τους χριστιανούς ακόμη και περιπτώσεις πολέμιων , όταν το επέβαλλαν οι περιστάσεις μετρίασαν την στάση τους.

Αρχηγοί κρατών που μερίμνησαν για την ευημερία των λαών και την πρόοδο των χωρών τους και δεν αναλώθηκαν σε διώξεις των Χριστιανών, αλλα προσπάθησαν να δημιουργήσουν δομές ή να παγιώσουν την ισχύ στο γεωγραφικό χώρο όπου ηγούνταν ή διοικούσαν.

Προσωπικότητες που διαπνέονταν από ευγένεια ή διπλωματική οξυδέρκεια, που αν και είχαν διαφορετικές πεποιθήσεις σε πολλές των περιπτώσεων βοηθούσαν ή προστάτευαν του χριστιανικούς πληθυσμούς των χωρών τους.

 

Η ευγένεια και η αποδοχή δεν αφορά μεμονωμένα άτομα πολιτικούς ή φιλοσόφους αλλα και λαούς που ο πολιτισμός και η μόρφωση τους, είχε εμφυσήσει και αναδείξει ακόμη περισσότερο τις άξιες που υπάρχουν μέσα στους ανθρώπους.

 

Οι αρχαίοι έλληνες διδασκόμενοι από τους φιλοσόφους ήσαν ανοιχτοί στο να ακούσουν νέες διδασκαλίες περί άλλων θρησκειών, οι Απόστολοι που κήρυξαν σε αυτή την χώρα ουδέποτε εκδιώχτηκαν, καθόλου τυχαίο ότι όλοι οι απόστολοι θανατωθήκαν υπό άλλων λαών στην Ελλάδα μόνο ο Απ. Ανδρέας «έφυγε» με μαρτυρικό θάνατο και αυτός απ’ τους Ρωμαίους. Ο Ιωάννης ο Θεολόγος που έζησε στην Πάτμο και στην Έφεσο, έφυγε ειρηνικά, καθιστώντας την Ελλάδα την χώρα που δεν θανάτωσε κανέναν Απόστολο.

Κράτη που εφάρμοσαν την ανεξιθρησκία και δεν αναλώθηκαν σε διώξεις ενάντια άλλων,  ευημερούν και δεν καταποντίστηκαν, γιατί απλά δυνατά μυαλά και με ικανότητες τα επάνδρωσαν σε θέσεις και όχι σε εξορίες και φύλακες.

Γιατί χώρες που καταπιέζουν και φυλακίζουν ανθρώπους για τα πιστεύω τους, είναι καταδικασμένες να γίνουν  φυλακές, γιατί πολύ απλά θα είναι μακριά και απομονωμένες από αυτό που λέγεται πρόοδος.

Οι λέξεις Δημοκρατία, ελευθερία και αυτή της ανεξιθρησκίας είναι έννοιες που υπήρξαν ανέκαθεν στην χώρα και τον τόπο που λέγεται Ελλάς, κάτι που φέρουν και οι κάτοικοι αυτής έχοντας το όνομα Έλληνες, Ρωμιοί που μιλούν ή όχι ελληνικά, που χριστιανοί που και όταν είχαν δύναμη ουδέποτε επέβαλλαν αλλα μεταλαμπάδευαν την πίστη τους, στους άλλους λαούς.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...