Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020

Η γιορτή του Αγίου Γεωργίου το φθινόπωρο τα παλαιότερα χρόνια στην περιοχή


Μια ακόμη ημέρα που αποτελεί γιορτή προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου είναι στις 3 Νοεμβρίου και είναι μνήμη της ανακομιδής των ιερών του λειψάνων και την εναπόθεση τους στο ναό που είχε κτιστεί προς τιμήν του, στην πόλη Λύδδα.

 

Αποτελεί έναν από τους πιο λαοφιλής αγίους της Χριστιανοσύνης και τιμάται σε πολλά μέρη του κόσμου, με πόλεις ή χώρες να τον θεωρούν προστάτη τους. Συνάμα χώρες της Μέσης ανατολής, μολονότι ζουν αλλόθρησκοι λαοί, πολλοί εξ αυτών αποδίδουν τιμές και να συρρέουν την ημέρα της γιορτής του, 23 Απριλίου, σε ναούς με την εικόνα του και να προσεύχονται σε εκείνον. Ενδεικτικά στην νήσο Πρίγκηπος, στην σημερινή τουρκία καθώς και στην Αίγυπτο, συρρέουν πάμπολλοι άνθρωποι σε κάποια εκκλησία με το όνομα του.

 

Την ημέρα αυτή, 3 Νοεμβρίου, παλαιότερα πραγματοποιούντα θεία λειτουργία προς τιμήν του, στο χωριό Ευαγγελισμός (ή Δράμεσι) στην εκκλησία που βρίσκεται ανατολικά της περιοχής, η οποία είναι κτισμένη το 1969 ,  η παλαιότερη μέχρι τότε εκεί ήταν ένα μικρό εξωκκλήσι.

 

Μια ακόμη εκκλησία που γίνονταν Θεία Λειτουργία, την ίδια ημέρα, είναι αυτή που βρίσκεται ΒΑ της Καρύστου στο χωριό Μετόχι και φέρει την ονομασία Άγιος Γεώργιος ο μαύρος. Πρόκειται για μια εκκλησία που αποτελούσε μέρος ενός Μοναστηριού και χρονολογείται από το 13ο αιώνα, αργότερα άνηκε σε Μοναστήρι της Άνδρου.

 

Στο μέρος αυτό πραγματοποιήθηκε και η πρώτη Θεια Λειτουργία μετά την απελευθέρωση της Καρύστου από τους τούρκους, με στην συμμέτοχη των κατοίκων της περιοχής. Η αφήγηση αναφέρει την ονομασία πλατανάκι.


Κάτι σχετικό με την ημέρα που έχει σχέση με την λαογραφική μας παράδοση είναι ότι λέγεται Άγιος Γεώργιος ο μεθυστης, καθώς την μέρα αυτή δοκίμαζαν τα κρασιά και κάποιοι μεθούσαν και έτσι προήλθε το προσωνύμιο αυτό από τον λαο.

 

 

Η φωτογραφία είναι από http://disaki.blogspot.com/2012/05/blog-post_22.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...