Κάβο Ντόρος, ονομάζεται η ευρύτερη περιοχή που αφορά το νοτιανατολικό άκρο του νησιού, ανατολικά της Καρύστου και συμπεριλαμβάνει τόσο την περιοχή του πλατανιστου, τα χωριά εκείνα της άλλοτε κοινότητας Καφηρέα καθώς και αυτών στην περιοχή του Καλλιανού.
Η λέξη Καφηρέας αφορά την ονομασία του ακρωτηρίου, όπως διασώζεται μέσα από αναφορές αρχαίων συγγραφέων. Η ονομασία Κάβο Ντόρος είναι μεταγενέστερη και η οποία αποδόθηκε από τους βενετσιάνους κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους , η οποία όμως είναι και περισσότερο γνωστή.
Το Καφηρέας σε μορφή αυτοδιοίκησης είναι μια κοινότητα και ταυτόχρονα ορολογία που αποδόθηκε ή συστάθηκε κατά το 1998 με το σχέδιο Καποδίστριας και έκτοτε υπάρχει είτε ως Κοινότητα (μέχρι το 2010) και κατόπιν ως διοικητική ενότητα.
Καφηρέας ως ορολογία ή ονομασία σε επίσημα έγγραφα πριν δεν υπήρχε, (μόνο σε χάρτες, σε ονομασία του Ακρωτηρίου ή του στενού). Αν γίνει αναζήτηση σε πιο παλαιές ταυτότητες θα διαπιστώσει κάποιος, ότι αναφέρει για παράδειγμα δημότης Κομήτου Ευβοιας ή Αμυγδαλέας κτλ. Όπως και το χωριό καταγωγής κάποιου, αναφέρεται η ονομασία και κατόπιν Καρυστίας Ευβοιας.
Ουσιαστικά η λέξη Καφηρέας είναι ένας νεολογικός όρος, όσο αφορά την διοικητική διαίρεση, η οποία έχει ηλικία κάτι περισσότερο από 20 χρόνια.
Οι κοινότητες που υπάρχουν στις περιοχές αυτές, όπως και πολλές άλλες στην Ελλάδα, χρονολογούνται από το 1912, καθώς τότε συστάθηκαν από την κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου. Εκτοτε η διάρθρωση αυτή θα συνοδεύει τα μέρη αυτά του Κάβο Ντόρου, για τα επόμενα περίπου 80 χρόνια , οι κοινότητες αυτές θα υπάρχουν για μια δεκαετία (Καλλικράτης το2010) καθώς και μετέπειτα ως κοινοτικά διαμερίσματα (δηλ. μέχρι το2018) και κατόπιν πάλι ως τοπικές κοινότητες.
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι θα ονομάζονταν αγροτικοί δήμοι, όμως επικράτησε η τότε διοικητική διάρθρωση να αφορά αστικούς Δήμους, ή Δήμους όπως ξέρουμε (με λιγότερα εδαφικά όρια τότε) και τις τοπικές κοινότητες. Στον Κάβο Ντόρο, είχαμε την τοπική κοινότητα Πλατανιστού, που απαρτίζονταν από το Καστρί και το ομώνυμο χωριό, την τοπική κοινότητα Κομήτου από τα χωριά Κόμιτο, Αντιά και Ευαγγελισμός (τότε Δράμεσι) και την τοπική Κοινότητα Αμυγδαλέας από τα χωριά Αμυγδαλιά (έδρα), Καψούρι, Δρυμονάρι, Θύμι, Ζαχαριά, Πρινιά και Σχίζαλη (καθώς και οι συνοικισμοί Σιμικούκι, Βρέστυδες ) και η κοινότητα Καλλιανού που τότε απαρτίζονταν από το χωριό Αγαθόν, Γκιάλπηδες (σήμερα Σώτειρα) και Καλέργούς.
(σχετική απόφαση , ΦΕΚ A 245 - 16.08.1912, άρθρο 3)
Σε πολλούς διαδικτυακούς χάρτες καθώς και σε έντυπους, η περιοχή επισημαίνεται ως Καφηρέας , όπως επίσης το ακρωτήρι (το οποίο παράλληλα αναφέρεται Κάβο Ντόρος) καθώς και το ομώνυμο στενό. Αξίζει να σημειωθεί, ότι αν κάποιος από ένα μακρινό μέρος πχ Κέρκυρα ακούσει την λέξη αυτή, αμέσως θα αναγνωρίσει το μέρος αυτό που φυσάει σε αντίθεση με το Καφηρέας που ίσως να μην γνωρίζει καν που βρίσκεται. Ακόμη και σε επίσημες ανακοινώσεις αναφέρεται Καφηρέας καθώς και σε πινακίδες εργοταξίων Α.Π.Ε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου