Σάββατο 8 Μαΐου 2021

Άγιος Γεώργιος, μια γιορτή που τιμάται απ’ όλη την Ρωμιοσύνη ανά την οικούμενη


Αυτό που χαρακτηρίζει την γιορτή του Αγίου Γεωργίου είναι ότι τιμάται απ’ όλη την Ρωμιοσύνη ανά την οικούμενη, καθώς την ημέρα αυτή άνθρωποι εκτός Ελλάδας και σε χώρες αλλόθρησκες, συρρέουν και τιμούν τον Άγιο Γεώργιο. Στα Πριγκιποννήσια στον Άγιο Γεώργιο το Κουδουνά στην σημερινή τουρκία, στα μέρη της Μέσης ανατολής, στην Συρία ή την Παλαιστίνη καθώς και στην Αίγυπτο, άνθρωποι που χωρίς να γνωρίζουν ελληνικά προστρέχουν και προσεύχονται στον Άγιο αυτό της Χριστιανοσύνης.

 

Άνθρωποι χριστιανοί ή κρυπτοχριστανοί ή φίλα προσκείμενοι,  θα καταφύγουν σε κάποια εκκλησία και μπροστά στην εικόνα του με την δική τους γλώσσα ή διάλεκτο θα ζητήσουν την αρωγή του, άλλωστε αποτελεί ένα δημοφιλή άγιο και εκτός του Χριστιανικού κόσμου.

 

Τα μέρη αυτά που ήσαν βυζαντινές επαρχίες και οι κάτοικοι αυτών αποτελούν απόγονοι ή επίγονοι αυτών που λέγονται Ρωμιοί, χαρακτηρισμός που δεν περιορίζεται μόνο στους Έλληνες του σημερινού ελληνικού κράτους.

Ρωμιοί που μπορεί να μην μιλούν  ελληνικά και που υπάρχουν στην Κωνσταντινούπολη όπως και σε αλλα μέρη της Μ. Ασίας και σε χώρες όπως την Συρία και την Αίγυπτο.

 

Άλλωστε στην Μέση ανατολή μέχρι πριν από  ένα αιώνα, υπήρχαν εκεί 300.000 έλληνες. Ακόμη  η Αλεξάνδρεια  ήταν ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά και οικονομικά  και πολιτιστικά κέντρα όπου ανθούσε το ελληνικό στοιχείο.

 

Την παρουσία αυτών σε μια άλλη διάσταση και ίσως πιο αθόρυβα και συνάμα ηχηρά την δίνει μέχρι και σήμερα η γιορτή του Αγίου Γεωργίου, καθώς η παρουσία όλων αυτών των ανθρώπων που συρρέουν στις εκκλησιές, αποτελεί μια ιστορική πραγματικότητα και ότι αυτό που λέγεται Ρωμιοσύνη υπάρχει και σε αυτά τα μέρη πέρα από τα ελληνικά σύνορα.

 

Πέρα από τις αγιογραφίες που ιστορείται η μορφή του Αγίου ως στρατιωτικός ή έφιππος με το δόρυ, σε πολλές χώρες αποτυπώνεται στα νομίσματα ή τα εθνόσημα τους, όπως στην Ρωσία, την Σερβία και απεικονίζεται επί αυτών στα δημόσια κτίρια ή έγγραφα των χωρών αυτών.

 

Πολλές ακόμη χώρες ή περιοχές αποτελεί  τον προστάτη και πολιούχο τους όπως στην Αγγλία, τη Γεωργία , την Καταλονία κτλ. στην χώρα μας σε πόλεις ή ανά την ύπαιθρο τιμάται απ’  άκρη σε άκρη, είτε αφορά την ηπειρώτικη ή νησιωτική Ελλάδα και χιλιάδες άνθρωποι φέρουν το όνομα Γεώργιος.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...