Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021

28 Οκτωβρίου 1940 ΟΧΙ: μια λέξη που σημάδεψε την πορεία του πολέμου




Κάθε χρόνο στις 28 Οκτωβρίου είναι η επέτειος του ΌΧΙ, το οποίο αποτέλεσε απάντηση στο Ιταλικό τελεσίγραφο που επιδόθηκε τα ξημερώματα αυτής της ημέρας το 1940.

 

Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα πολεμήσει ενάντια στην συμμαχία του Άξονα, όταν τα υπόλοιπα κράτη, κυρίως της κεντρικής  Ευρώπης είχαν ήδη συνθηκολογήσει και συμμαχήσει.

 

Η άμυνα και κατόπιν η προέλαση του ελληνικού στρατού προς την ενδοχώρα της βορείου Ηπείρου άλλαξε τους στρατηγικούς σχεδιασμούς, καθώς η επίθεση κατά της Ελλάδας μέχρι τότε ομοίαζε με επιχείρηση ρουτίνας, με αποτέλεσμα να αναγκάσει  την Γερμανία να κινηθεί προς τα Βαλκάνια αντιμετωπίζοντας την αντίσταση της Γιουγκοσλαβίας και κατόπιν της Ελλάδας, με συνέπεια να έχει τρομερές απώλειες τόσο κατά την επίθεση στην ηπειρώτικο κομμάτι καθώς και στην Κρήτη και την αναβολή της επίθεση κατά της Ρωσίας.

 

Η αναβολή της επίθεση κατά της Ρωσίας , η μετέπειτα αντίσταση στην χώρα μας και τα σαμποτάζ,  ανάγκαζε τους Γερμανούς να έχει στρατιές για επικουρία στην χώρα μας,  είχε αποτέλεσμα το ΌΧΙ να αποτελέσει μια λέξη που σημάδεψε την πορεία του πολέμου και από σίγουρη νίκη των Γερμανών να αποτελέσει την αρχή του τέλους, με τους Ρώσους απ τα ανατολικά να προελαύνουν προς τις βαυαρικές αυτές περιοχές και τους Άγγλους και Αμερικανούς με την απόβαση της Νορμανδίας να κινούνται από δυτικά μέσω της Γαλλίας προς την Γερμανία, σε παράλληλη κίνηση και με την απόβαση στη Σικελία. Το ΌΧΙ ήταν η λέξη που σημάδεψε την πορεία του Πολέμου.

 

Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...